Acasă » PROCESE » Procesul lui Marțian pentru numerele roșii a ajuns la final. Avocatul Iordăchescu: ”Mult zgomot pentru nimic”

Procesul lui Marțian pentru numerele roșii a ajuns la final. Avocatul Iordăchescu: ”Mult zgomot pentru nimic”

Procesul omului de afaceri Adrian Marțian, trimis în judecată pentru că ar fi pus în circulație un autovehicul cu numere false și achitat la fond, a ajuns la final, la Curtea de Apel Cluj. Procurorul de ședință a susținut că s-a comis o infracțiune prin faptul că au fost montate niște numere roșii de Spania pe o mașină care era înmatriculată în România. Marțian a explicat că numerele din Spania aparțin firmei lui și pot fi montate pe orice mașină, indiferent dacă e înmatriculată sau nu, dacă dorește să o ducă dintr-un loc în altul, firma plătind în caz că se întâmplă ceva. ”Mult zgomot pentru nimic”, a rezumat cauza avocatul Eugen Iordăchescu.

Procurorul judiciar Violeta Trăistaru a spus în sala de judecată că trebuie analizată modalitatea de interpretare a legislației cu privire la folosirea unor numere temporare.  ”Problema e simplă: la momentul verificarii organelor de politie, acea masină era inmatriculată definitiv in Romania. De ce se efectuează o astfel de operatiune? De ce pe o masină inamtriculată legal ai folosi o inmatriculare temporară din alt stat. Trebuie sa stabiliți dacă există premise infracționale. Situatia e simplă: Este numar fals cel aplicat peste cel din Romania sau nu? Eu zic că da, altfel n-am mai umbla cu numere definitive, am circula cu numere temporare acordate de diverse state. Numerele temporare se acorda cu un anumit scop bine determinat, penntru transport si pentru comercializare”, a spus procurorul completului de judecată.

Tânărul avocat Alexandru Rîșniță i-a dat dreptate procuroarei că există o problemă de interpretare a legislației.  ”De ce ar fi folosit Martian numerele temporare? Masina cu numere de Arges are o valoare de 80.000 de euro și nu are asigurare Casco. Au fost montate numerele de Spania pentru care există asigurare din Spania”, a explicat avocatul. Acesta a făcut haz de acuzație: ”Daca eu fac transport si ma opresc sa fac o baie, numerele sunt false?
Sunt chestiuni de domeniu Science Fiction. Se impune respingerea apelului, fiind total nefondat”. Rîșniță a precizat că Marțian a iesit din țară cu acele numere de Spania și a fost verificat de zeci de ori. ”Este o variantă juridică a domnului Lăzărescu”, a spus avocatul, aluzie la filmul ”Moartea domnului Lăzărescu”

Experimentatul avocat Eugen Iordăchescu, fost procuror, și-a început pledoaria cu un citat din William Shakespeare, pe care nici nu a apucat să-l spună că l-a amintit procurorul Violeta Trăistaru: ”Mult zgomot pentru nimic”. Avocatul Iordăchescu a făcut o glumă: ”Imi pare rău că doamna procuror nu a beneficiat de inteligența mea literară înainte de cauză. Apreciez că e stapână a simțului umorului. Ce omite doamna procuror si ma ingrijorează e modalitatea cum pune chestiunea pe fondul sustinerii Ministerului Public”

Potrivit avocatului, prin concluziile pe care le-a pus, procurorul neagă dreptul la libertate si miscare si valorificarea dreptului de proprietate în contextul Uniuniii Europene. ”Legat de dubla inmatriculare, daca un cetatean nu are voie sa circule într-un stat cu numere temporare emise în alt stat, se calca dreptul cetateanului european. A fost prezentat de ce clinetul meu a ales aceasta folosire. Faptele nu sunt prevazute de legea penală”

Având ultimul cuvânt, Adrian Marțian a spus: ”Nu sunt vinovat! Aceste numere, atata timp car sunt valabile, societatea mea poate sa dispuna de ele, nimeni nu poate sa- mi interzica acest drept. Eu platesc ca in caz de accident sa pot sa-mi recuperez daunele. Cu numerele de Romania nu mai recuperez nimic. Nu am avut nicio intenție. Și astăzi circul cu aceste numere în Romania”

Pentru că de mai bine de trei ani are permisul suspendat din cauza procesului și nu poate să-și ducă copiii la grădiniță, Adrian Marțian a susținut recent examenul și a obținut permis de conducere în Spania.

Instanța Curții de Apel Cluj a amânat pronunțarea pentru data de 12 octombrie.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns