fbpx
Av. Alexandra Fuzeși

Primăria dă bani la o firmă de avocați, dar tot juriștii fac analiza juridică în cazul ”Parcul Zorilor”

Intervenția din ședința de Consiliu Local din 3 iunie a avocatei Alexandra Fuzeși, urmată de cea a secretarului municipiului, Aurora Roșca, ne-a făcut să ne întrebăm totuși pentru ce a dat Primăria Cluj-Napoca 20.000 de lei firmei de avocați Teaha & Fuzeși? Căci din intervenții am înțeles că Fuzeși a angajat expertul ANEVAR și a spus că corect, iar departamentul juridic al Primăriei a analizat din punct de vedere juridic disputa cu proprietarul terenului pe care municipalitatea vrea să-l exproprieze.

După ce avocatul firmei Florisal, care deține terenul de pe strada Observatorului unde ar urma să se amenajeze Parcul Zorilor, a înșirat problemele și litigiile în instanță care ar împiedica adoptarea hotărârii de Consiliu Local privind declanșarea procedurii exproprierii, a luat cuvântul avocata Alexandra Fuzeși, care a fost prezentă fizic în sala de consiliu, nu prin videoconferință ca restul. La așa onorariu, e de înțeles.

Iată ce ne-a luminat aceasta: ”M-am ocupat împreună cu colegii de la cadastru și evaluare de întocmirea tuturor documentelor necesare în vederea promovării prezentei hotărârei de consiliu local. Raportul de valuare a fost întocmit de un expert ANEVAR care are toate autorizațiile, nu are nicio relevanță unde este sediul firmei respective. Raportul a avut în vedere grila notarilor publici, așa cum prevede în mod expres lega 255/2010 și HG nr.53/2011. În condițiile în care prin grila notarilor publici este fixat un preț pe mp, iar cu cât suprafața este mai mare se aplică o corecție negativă, în mod corect, domnul evaluator care a întocmit acest raport a ajuns la prețul stabilit prin acesta. Vă muțumesc”

Deci practic avocata confirmă că un expert ANEVAR a lucrat corect.

Și ca să trecem la chestiuni juridice, cu care se ocupă de obicei avocații, primarul Emil Boc a cerut poziția departamentului juridic al Primăriei pentru a afla dacă există vreun impediment de legalitate.

”S-a făcut de către direcția juridică o analiză complexă a acestei probleme, raportat la toate litigiile aflate pe rolul instanțelor de judecată.  Pornind de la încadrarea pe Legea 255/2010 și anume că prima etapa de expropriere o consituie aprobarea studiului de fezabilitate prin HCL 997/2019, care a fost contestată în instanță, atât în ce privește suspendarea efectelor acesteia, cât și sub aspectul fondului pe anulare. Iar sub aspectul suspendării HCL, instanța de judecată a respins acțiunea reclamantului, astfel că HCL 997/2019 continuă să producă efecte juridice, considerăm că promovarea acestui proiect de hotărâre (cel din 3 iunie – n.red) s-a făcut în mod legal. Având în vedere că se merge pe procedura din legea 255/2010, iar prima etapă constând în stiudiul de fezabilitate produce efecte juridice, prezentul proiect poate fi promovat în mod legal”, a precizat secretarul municipiului, Aurora Roșca.

Emil Boc, de pregătire jurist, a luat cuvântul și el: „Dragi consilieri, din punct de vedere legal, nu există nicio barieră legală pentru ca proiectul să fie suspus la vot. Argumentele invocate de domnul avocat (al firmei Florisal – n.red),  nu opresc o procedură legală. Referitor la despăgubiri, dacă instanța de judecată va aprecia că raportul de evaluare că trebuie completat, ne vom supune oricărei hotărâri judecătorești. Dar simpla deschidere a unor procese judiciare nu poate ține pe loc un oraș, o comunitate în realizarea obiectivelor de interes major”

Proiectul de HCL privind exproprierea a trectu cu 20 de voturi ”pentru”, 2 abțineri și 3 neparticipări

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina