Acasă » SPECIAL » Primar inculpat despre DNA: ”Instituția este una absolut necesară într-un stat așa cum e el astăzi. Suntem în război cu corupția”

Primar inculpat despre DNA: ”Instituția este una absolut necesară într-un stat așa cum e el astăzi. Suntem în război cu corupția”

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, inculpat și judecat la Tribunalul Cluj pentru luare de mită, a declarat recent că ”nici DNA și nici lupta anticorupție nu trebuie să fie într-un fel aruncate în derizoriu sau demonizate. Instituția este una absolut necesară într-un stat așa cum e el astăzi”. Cherecheș a mai spus că scandalul pornit de familia Cosma este unul penibil și că suntem într-un război cu corupția.

Cătălin Cherecheș a fost invitat să vorbească în emisiunea Imparțial de la postul TV Digi 24 pentru a vorbi despre inițiativa unică de a înființa compartiment de integritate și anticorupție în Primăria Baia Mare. Compartimentul se adresează atât cetățenilor care vor să reclame funcționari, cât și acestora din urmă care vor să reclame oameni ce încearcă să-i mituiască.

”Am analizat în primul rând parcursul meu. Și din perspectivă administrativă și din perspectivă juridică. Am văzut care sunt vulnerabilitățile pe care el am eu ca și primar sau pe care le pot avea funcționarii, pe care le pot avea cetățenii, la ce pot fi eu supus, la ce sunt supuși colegii mei sau cetățenii. Vreau să vă spun că mă extrag din perspectivă personală și sunt un om cerebral care înțeleg foarte bine ce înseamnă lupta anticorupție și cât de importantă este pentru un stat ca și România, care are suficiente vulnerabilități, atât în zona politică, cât și în zona administrativă.

Eu cred că suntem într-un proces de șlefuire, de ordonare și de fiecare dată mai sunt și victime colaterale, pentru că se întâmplă într-un război, pentru că suntem într-un război cu corupția. Și acest război nu se termină nici azi, nici mâine. Este un război dur, un război care ține de interese majore ale unor oameni care consideră că, în România, fiecare în orașul lui, în județul lui sau în zona de influență, au un fel de tarla personală.

Am studiat în primul rând strategia națională anticorupție. Este un documente pe care orice cetățean al României îl poate consulta. Am văzut că principalul obiectiv este prevenția. Din această perspectivă m-am gândit, înainte să apară acest scandal, din punctul meu de vedere penibil, pentru că eu sunt Cătălin Cherecheș. Nu sunt nici familia Cosma sau alții. Eu cred că un astfel de demers de a înființa un compartiment de integritate și anticorupție într-o entitate publică este o chestiune obligatorie atunci când vrem să aducem sănătate într-un sistem public.

Am făcut acest demers pentru a da posibilitatea cetățenilor din Baia Mare să spună, cu foarte multă încredere, unor oameni serioși, credibili, din autoritatea locală, care se vor încadra în acest compartiment, despre modul în în care li s-a condiționat actul administrativ, despre chestiuni legate de abuz sau șantaj, despre solicitări financiare și așa mai departe.

Pe de altă parte, dorința mea este ca și colegii mei din autoritatea locală să fie corect inițiați în a respinge provocări sau instigări, pentru că sunt și astfel de situații. Și eu am fost supus la astfel de lucruri, dar mă extrag din această poveste.

Eu cred că nici DNA și nici lupta anticorupție nu trebuie să fie într-un fel aruncate în derizoriu sau demonizate. Instituția este una absolut necesară într-un stat așa cum e el astăzi, iar lupta anticorupție este o chestiune care ține de sănătatea noastră, a poporului român, pentru că suntem absolut viciați, de la cel mai înalt nivel până la cel mai de jos, de astfel de acte, care duc la subdezvoltarea României și la căpușarea unor surse de finanțare, care duc la drumuri mai proaste, la spitale nedotate, la școli care la fel nu acordă șansa unor copii să fie educați.

Un cetățean simplu, un pensionar, căruia i se cere 100 de lei pentru a obține un document sau pentru a rezolva o problemă administrativă, cu greu se va duce să bată la ușa DNA sau la ușa poliției  sau la ușa parchetului. Probabil va fi mult mai simplu să vină la autoritatea locală, să facă o astfel de sesizare, iar acest compartiment să dea mai departe informația celor care în mod legal se ocupă de preluarea, prelucrarea și apoi instrumentarea unui astfel de caz.

Vreau să vă spun un lucru: Vorbim astăzi, din păcate, de o acțiune concertată de aruncare în derizoriu a unei instituții vitale pentru statul român. Dar eu vă spun, din ce vedem în România, că și în biserică, și în școală și în spital avem tot felul de personaje care ori au profesionalism îndoielnic ori au moralitate îndoielnică. Așa se întâmplă în orice societate, în foarte multe entități, inclusiv în DNA, inclusiv în primării, în Parlament, în Guvern, dar asta nu înseamnă că nu avem nevoie de biserică, nu înseamnă că nu avem nevoie de școală, nu înseamnă că nu avem nevoie de spital, Nu înseamnă că, doar pentru că unii aruncă câte o pată, trebuie să desființăm învățământul, educația sau rugăciunea sau lupta anticorupție. E o chestiune foarte periculoasă care se induce în opinia publică, o chestiune nesănătoasă, pe care o văd și tinerii și nu mai știu ce să înțeleagă. Ei trebuie să înțeleagă că demersul aceasta pe care îl face DNA, pe care îl face parchetul, Statul român în general prin instituțiile sale, este un demers pentru dezvoltarea României.”, a spus Cătălin Cherecheș.

Puteți urmări mai jos toată emisiunea. Primarul Cherecheș intervine la minutul 54.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina