Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » DIICOT anchetează sponsorizări de sute de mii de euro făcute de companii farma către o asociație fondată de Lucan

DIICOT anchetează sponsorizări de sute de mii de euro făcute de companii farma către o asociație fondată de Lucan

DIICOT a extins ancheta în cazul Mihai Lucan și berifică sponsorizări de sute de mii de euro făcute de mari companii farma către o asociație fondată de medicul urolog.

Mai întâi, jurnalistul Andrei Ciurcanu a scris pe Facebook în 14 ferbuarie: ”Procurorii DIICOT ancheteaza companiile farma care au sponsorizat activitatea lui Mihai Lucan, sub suspiciunea de mita mascata sub contracte de sponsorizare. Cazul medicului de la Cluj se complica si ia o noua turnura extrem de interesanta.

In aceasta dimineata, procurorii DIICOT au descins la sediul mai multor firme de medicamente. Surse din cadrul anchetei au sustinut ca sunt vizate companii precum Novartis, Astellas, Roche.

Aceleasi surse au explicat ca procurorii suspecteaza faptul ca Mihai Lucan ar fi primit bani prin sponsorizari mascate de la aceste firme, in contul acestor bani medicul ar fi dispus achizitionarea de medicamente imunosupresoare din bugetul institutului si ar fi schimbat schema de tratament a pacientilor.

Mihai Lucan a primit sume importante de bani de la firmele farma in ultimii ani. Cel mai mare contract are valoare de aproximativ 250 de mii de euro. Surse din ancheta sustin ca in perioada in care contractul a fost semnat, chirurgul a modificat brusc tratamentul pacientilor cu imunosupresoare, care ar fi fost achizitionate de la compania sponsor.

Mai mult decat atat, chirurgul nu doar ca a primit sponorizari pe nume personal, in calitate de medic si presedinte al Societati Romane de Boli Genito Urinare, dar el apare in documente oficiale salariat si pe statul de plata a unor companii, precum Novartis.”

Pro TV a prezentat mai multe documente cu sponsorizări de mii sau sute de mii de euro către o asociația înființată de Lucan,

Un document marcat “confidenţial” arată că o companie farmaceutică sponsoriza, în 2014, Societatea de Boli Genito-Urinare, fondată de Mihai Lucan, cu 25 de mii de euro pentru cumpărarea unui autoturism ce urma să fie folosit la transportul organelor prelevate. Numai că la institut, spun surse medicale, nu a ajuns nicio maşină.

Un alt document vorbeşte despre 6000 de euro pentru organizarea unei campanii de promovare a “importanţei abordării multidisciplinare a pacientului aflat în stadiu terminal al afecţiunii renale”.

Un alt gigant din industria pharma a donat 20 de mii de euro pentru organizarea “thanksgiving day în transplant” în Cluj, în 2013. Doar că nu-şi aduce aminte nimeni de un asemenea eveniment.

De fiecare dată când sponsorizau o acţiune sau o achiziţie, companiile pharma menţionau că acest lucru nu creează obligaţia medicului de a le folosi produsele.

De departe însă, cel mai valoros contract de sponsorizare, de 250 de mii de euro, s-ar afla în mâinile procurorilor DIICOT. Prin el, o companie farma ar fi susţinut programul de crioterapie din Institutul Urologic Cluj. Dar în ce fel, nimeni nu poate spune acum.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina