Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Kovesi a tunat: ”Asistăm la un festival disperat al inculpaților! Acest atac vizează îngenuncherea Statului român”

Kovesi a tunat: ”Asistăm la un festival disperat al inculpaților! Acest atac vizează îngenuncherea Statului român”

Procurorul șef DNA, Laura Codruța Kovesi, a susținut prima conferință de presă în sediul instituției pentru a face precizări cu informațiile vehiculate în ultimele zile legat de modul de lucru al procurorilor de la Serviciul Teritorial Ploiești, pornite de la înregistrările inculpatului Vlad Cosma. ”Asistăm la un festival disperat al inculpaților! (…) Acest atac vizează îngenuncherea Statului român”, a spus apăsat Kovesi în această seară.

LCK a susținut o conferință de presă în fața unui număr foarte mare de jurnaliști. Șefa DNA a spus că a solicitat raport scris de la procurorii de la DNA Ploiești cu privire la stadiul dosarelor în care sunt implicate persoanele care au făcut declarații în spațiul public, adică membrii familiei Cosma. Astăzi, a primit raportul scris, pe care l-a trimis și procurorului general Augustin Lazăr. La serviciul teritorial Ploiești au fost intrumentate mai multe dosare în care au fost implicați cei trei Cosma, ca inculpați sau martori.

Într-un dosar, Vlad Cosma a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, iar tatăl lui, Mircea Cosma, fost președinte CJ Prahova, pentur luare de mită și abuz în serviciu. Cei doi au fost condamnați la fond,  Mircea Cosma 8 ani închisoare, Vlad Cosma – 5 ani. Termenul în apel este pe 19 februarie.

”Menționez că în această cauză cererile și excepțiile invocate în procedura de cameră preliminară, inclusiv cu privire la probele administrate de procurori, au fost respinse. Suntem acuzați pe nedrept că am falsificat probe. Sunt acuzații nereale”, a spus Kovesi. Aceasta a informat că Vlad Cosma are calitatea de martor în 12 dosare. ”De multe ori, din proprie inițiativă, se prezenta la DNA Ploiești și a formulat denunțuri. După pronunțarea sentinței, membrii acestei familii au început diverse demersuri pentru a obține din partea procurorilor un act care să-i ajute să primească o pedeapsă mai mică. Persoane din anturajul lor s-au prezentat din proprie inițiativă încercând să intimideze procurorii”, a precizat Kovesi.  Aceasta spus despre înregistrările prezentat de Cosma sunt trunchiate și conțin colaje.

”Procurorii nu au cedat pentru că știu că nu au falsificat probe și au acționat legal”, a spus șefa DNA. Aceasta a precizat că i s-a ridicat protecția lui Vlad Cosma într-un dosar în care era martor cu identitate protejată, spunând apoi că e vorba de dosarul în discuție în ultimele zile, adică al lui Sebastian Ghiță.

”Procurorii din DNA nu falsifică probe! Modul în care lucrează este supus controlului judecătoresc. Este în curs o verificare a Inspecției Judiciare. Am făcut ce prevede legea”, a afirmat Kovesi.

Aceasta a arătat că a luat măsuri când procurorii din DNA au greșit: ”Toleranță zero la corupție, toleranță zero la neprofesionalism în DNA. Un procuror șef a fost investigat, arestat, trimis în judecată și condamnat. Am cerut revocarea unor procurori. La primul semn că un procuror din DNA nu a respectat legea, am reacționat. Avem mecanisme interne de autocurățare. Nu toți procurorii din DNA sunt la fel.”

Kovesi a mai vorbit despre activitatea DNA și asaltul politicienilor: ”În ultimii patru ani cele mai bune rezultate. Peste 70 de demnitari trimiși în judecată. DNA a dovedit că respectă legea, că legea este egală pentru toți. Dacă un procuror din DNA a încălcat legea, nu trebuie să generalizăm. Este o coincidență că în ultima perioadă s-au pronunțat sentințe de condamnare ale unor demnitari?

Tot timpul am respectat legea în tot ce am făcut, nu se falsifică probe în DNA! Cine încalcă legea în DNA, imediat se iau măsurile legale.

Nu cred că acest atac este întâmplător. Asistăm la un festival disperat al inculpaților. Inculpați trimiși în judecată spun neadevăruri, spun părți din adevăr. Aici nu este vorba de Kovesi. DNA nu este un om, este o instituție. Acest atac nu este despre Kovesi, este despre procurorii care și-au făcut treaba în ultimii ani. Acest atac vizează îngenuncherea statului român, umilirea societății

Pentru ce suntem atacați? Că ne-am făcut treaba. Justiția este sub asalt de peste un an de zile. Dacă ne uităm cine atacă vedem inculpați condamnați, trimiși în judecată, nu cetățenii cinstiți. Oameni care au bani, au posibilități, care vor să decredibilizeze actul de justiție, să ducă în derizoriu faptele de corupție. În ziua de azi pare că nu este atât de grav în opinia unor inculpați. Aici nu vorbim despre funcția pe care om, ci de un mesaj trimis întregii societăți, justiției.

Nu am niciun motiv să-mi dau demisia!”, a conchis Kovesi.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns