Președintele CEDO, Doctor Honoris Causa al UBB Cluj: ”sunteți un exemplu de multiculturalism”

Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Dean Spielmann, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai, la propunerea Facultății de Drept. Spielmann spus că UBB este un exemplu de multiculturalism pentru Europa și i-a îndemnat pe judecători să aplice Convenția europeană a drepturilor omului. La ceremonie au fost prezente nume sonore precum judecătorul CEDO Iulia Moțoc, judecătorul CC Mircea Minea, președintele Curții de Apel Cluj, Denisa Băldean sau directorul INPPA Centrul teritorial Cluj, Gidro Stanca.

O personalitate de talie europeană, titularul unei cariere profesionale remarcabile puse în spijinul dreptului internaționațional și al drepturilor omului. Astfel și-a început cuvântul de laudatiu decanul Facultății de Drept a UBB Cluj, profesorul Florin Streteanu. Dean Spielmann are studii universitare la Cambridge, iar ână în 2004 a fost avocat în Baroul Luxembourg. A predat la facultatea din Luxembourg drept penal, drept penal al afacerilor și drepturile omului. În 2004 a devenit judecător la CEDO.

florin streteanu (2)
Decanul Florin Streteanu

”Ceea ce a determinat facultatea noastră să formuleze propunerea de oferire a titlului de Doctor Honoris Causa, acceptată de Senatul Universității, a fost și cariera de practician pusă în slujba promovării drepturilor omului. Astfel, încă din anul 2004, domnul președinte este numit judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, devenind în timp unul dintre cei mai apreciați magistrați ai acestei instanțe. Nu întâmplător, în decurs de doar doi ani, 2011-2012, parcurge toate funcțiile din ierarhia Curții, președinte de secție, vicepreședinte și președinte. Devine în 2012, după știința noastră, cel mai tânăr președinte din istoria Curții de la Strasbourg. Cei aproape trei ani de mandat au răspuns pe deplin așteptărilor și speranțelor legate de persoana unui președinte tânăr, profund implicat în procesul de reformă pe care Curtea îl parcurge de ceva vreme. Este suficient să amintim adoptarea a celor două protocoale 15 și 16 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Dincolo de aceste schimbări instituționale, sunt de remarcat și de de subliniat pozițiile publice exprimate care au fost de fiecare dată rezultatul unei profunde analize cu privire la diverșii factori implicați în activitatea Curții, analize în urma cărora soluții care se remarcă prin pertinență și pragmatism”, a spus decanul Florin Streteanu.

Potrivit acestuia, Dean Spielmann s-a preocupat de atenuarea cauzelor care provoacă aglomerarea Curții. ”Una dintre cauze este tocmai nerespectarea hotărârilor Curții la nivel național”, a spus Streteanu.

Președintele Curții de Apel Cluj, Denisa Băldean
Președintele Curții de Apel Cluj, Denisa Băldean

Un alt subiect abordat este  dialogul Curții cu instanțele naționale. ”Evident că există și trebuie să existe un dialog cu Curțile Constituționale, dar în egală măsură trebuie să existe un dialog cu ordinea judiciară internă. Până la intrarea în vigoare a protocolului 16, pe care domnul președinte îl numește Protocolul dialogului, domnia sa insistă în luările de poziție asupra rolului instanțelor naționale în cadrul mecanismului instituit de Convenția europeană, asupra necesității găsirii unor proceduri eficiente, prin care hotărârile Curții să fie cât mai rapid și corect receptate în dreptul intern, chiar și atunci când e vorba de hotărâri care nu privesc Statul respectiv. Sigur, ele teoretic nu leagă decât Statul cu privire la care s-au pronunțat, este evident interesul tuturor și mai ales interesul cetățenilor statelor membre ca aceste hotărâri să fie receptate și să fie avute în vedere de instanțele naționale.”, a afirmat decanul.

Spusele acestuia au fost întărite de președintele CEDO, care a îndemnat judecătorii naționali să aplice Convenția Europeană a Drepturilor Omului. De asemena, a spus că este o materie nouă pentru studenți, dar că universitatea joacă un rol esențial. A adăugat că in prezent CEDO este o sursa importantă online pentru practicieni si studenți, fiind modernizat site-ul, care oferă inclusiv un ghid pentru formularea unei plângeri la CEDO ”Pe site e o adevărată bibliotecă a drepturilor omului.”, a spus Spielmann.

Președintele CEDO a precizat că pentru el acest titlu este unul special pentru că ”provine de la o Universitate care este un exemplu de multiculturalism pentru Europa”, fiind aici romani, maghiari si nemți. Dean Spielmann a arătat că știe de istoria Universității, cea mai veche din Romania, că a fost creată la Ordinul Iezuiților si că a fost denumită in Imperiul Austro-Ungar, Franz Joseph, iar ulterior Regele Ferdinand și in final Babeș -Bolyai. De asemenea, a spus ca este onorat sa primească acest titlu de la Cluj deoarece in fiecare an o echipa de la drept participa la concursul organizat de CEDO.

Dean Spielmann mai este DHC al Universității din Erevan, iar mâine va primi același titlu la Universitatea București.

La ceremonie au fost prezenți numeroși judecători și avocați, cunoscuți pe plan național sau local: judecătorul CEDO Iulia Moțoc, judecătorul clujean de la Curtea Constituțională Mircea Minea, președintele Curții de Apel Cluj, Denisa Băldean, vicepreședintele Curții, Andrei Axente Irinel, președintele secției penale a Curții, Valentin Chitidean, judecătoarea Andrea Chiș de la secția civilă, care este și lector la Facultatea de Drept, președintele secției Comerciale și de contencios de la CA Cluj, Liviu Ungur, directorul INNPPA Cluj, avocata Gidro Stanca, avocații Marius Harosa, Ovidiu Podaru și Sergiu Bogdan, Lucian Criste, toți cinci cadre didactice,  avocatul Călin Iuga, cel care a identificat erori în folosirea radarelor, și avocatul Voicu Sârb, responsabil cu organizarea de evenimente la Baroul Cluj.

Comments

comentarii

Din dorința de a fi mai aproape de cele sfinte, un șofer a decis să-și parcheze bolidul chiar la intrarea în Biserica „Sfântul Mihail”.... Citește mai mult
O nouă tehnologie de inteligență artificială promite să transforme radical modul în care detectăm și tratăm bolile.... Citește mai mult

Lasă un răspuns