fbpx

Presa olandeză relatează despre ”mafia lemnului” din Maramureș. Anchetele penale zac în parchetul românesc

După ce Clujust a scris numeroase articole despre tăierile de păduri din Maramureș, a venit rândul unor jurnaliști olandezi să se implice. Sub titlul ”Întâlnire cu Vlad, un român care luptă împotriva ”mafiei lemnului”, de Volkskrant (Ziarul oamenilor) a publicat un reportaj amplu din zonă, ce conține o filmare cu drona elocventă.

Proprietarul de pădure care a stat de vorbă cu cei doi jurnaliști olandezi a ales pseudonimul Vlad de teama celor implicați în tăierile ilegale. Redăm mai jos pasaje din reportajul de pe Volkskrant.nl

”România găzduiește două treimi din pădurile neatinse din Europa. Acestea sunt amenințate serios de o rețea infracțională, cu sprijin din cadrul sistemului judiciar și al administrației. Doi pădurari au fost deja găsiți morți. Vlad, care protejează pământul familiei ca un entuziast, simte și el pericolul.

„Mafia lemnului”, cum o numesc românii, este o rețea de companii, hoți și gatere, care este susținută de figuri puternice din sistemul judiciar și administrație/politică. În acest fel, cele mai mari și mai vechi păduri din Europa sunt amenințate

În fiecare an în România se doboară peste 38 de milioane de metri cubi de lemn, ceea ce reprezintă o pădure de dimensiunea jumătății provinciei Limburg. Mai mult de jumătate din tăieri sunt ilegale, a confirmat guvernul de la București. Aceasta este o veste proastă pentru comisarul european Frans Timmermans (portofoliul Green New Deal), care vrea să planteze două miliarde de copaci în următorii ani în lupta împotriva încălzirii globale. Se ridică problema cine deține puterea în Europa: litera (verde) a legii sau banii industriei lemnului.” (…)

”Aproape jumătate din pădurea din România este în mâinile Statului. Gestionarea este făcută de Romsilva, o companie de stat cu șase mii de silvicultori salariați. Teoretic, ar trebui să păzească pădurea. Un ecologist care vrea să rămână anonim estimează că din fiecare cinci silvicultori, patru sunt corupți. Ei înșiși câștigă bani din vânzarea ilegală de lemn sau – în schimbul mitei- se uită în altă parte când hoții ies din pădure cu o încărcătură.

România găzduiește două treimi din pădurile primare neatinse pe care le are încă Europa. Majoritatea urșilor europeni trăiesc acolo, la fel ca și alte carnivore precum linxul și lupul. O mare parte a hoției vine în detrimentul ariilor protejate care se încadrează în liniile directoare europene Natura 2000 sau ale patrimoniului mondial UNESCO. (….)

Problemele au început după căderea comunismului în 1989, când toate pădurile erau ale Statului. Familiile care au fost expropriate au putut depune cereri din anul 2000 pentru a-și revendica terenurile. Asta a dus la un mare abuz: oamenii de afaceri au falsificat hârtii de familie, după care pădurile au ajuns în mâinile unor grupări infracționale sau ale multinaționalelor prin manevre complicate.

Dintre toate companiile, gigantul de mobilă Ikea deține cele mai multe păduri. Corespondența dintre organizația de protecție a naturii Agent Green și Ikea din 2017, văzută de Volkskrant, arată că compania lasă loc pentru exploatarea în ariile protejate. Un purtător de cuvânt suedez neagă faptul că este folosit lemnul  din pădurile primordiale vechi sau din alte locuri în care „conflictele sociale joacă un rol”.

Aceasta fotografie a fost facuta langa granita cu Ucraina. 10.12.2019 © Julius Schrank / De Volkskrant

CLUJUST a scris în mai multe rânduri despre cazul altui proprietar de pădure din zona Borșa, clujeanul Crin Gălățean. Pentru hectarele rase de pe proprietatea lui sunt dosare penale în lucru la DNA (după două clasări desființate de judecaători) și la Parchetul de pe lângă Vișeu de Sus. Pentru că aici dosarele stagnează, Gălățean, prin avocați, a cerut parchetelor superioare să preia dosarele. Despre refuzul prim procurorului de la Parchetul Tribunalului Maramureș am scris aici.

Recent, am aflat că și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a emis o ordonanță în octombrie 2019 în care erară că nu se impune preluarea cauzelor la PCA Cluj pe motiv că Parchetul din Vișeu de Sus a comunicat că până la sfârșitul anului 2019 dosarele vor fi soluționate. Nu s-a întâmplat asta nici până acum.

Firma din dosarul DNA, în lucru la biroul teritorial Baia Mare, este Horber SRL, deținută de Lupu Horj, jucător principal pe piața exploatării de lemn din zona Borșa. Acesta este văr cu Pavel Horj, fost deputat PNL, fost șef al Direcției Silvice Maramureș și actual șef al Ocolului Silvic Dragomirești.

Și Clujust a postat în 2018 o filmare cu drona în zona Borșa, Maramureș

Comments

comentarii

U-Banca Transilvania a fost învinsă, sâmbătă seara, de SCM U Craiova, cu scorul 73-65, în Ligia Națională.... Citește mai mult
România s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale de tenis de masă pe echipe mixte, după ce a învins Germania cu 8-5 şi a pierdut cu 0-8 în faţa Chinei, sâmbătă, la Chengdu (China), în ultimele meciuri din faza a doua a competiţiei.... Citește mai mult

Lasă un răspuns