fbpx

Povestea celei mai lungi urmăriri prin trafic din Cluj, spusă de polițistul care a și alergat după șofer și l-a încătușat

Ziua de 7 mai 2019 nu va fi uitată de polițistul Adrian Hoza de la Secția Rurală Gherla. Acesta și colegul lui Paul Radu au urmărit cu autospeciala de poliție, pe o distanță de 25 km, o mașină condusă de un șofer care refuza să oprească. Hoza este cel care a alergat 2 km după șofer când acesta a abandonat mașina în zona Mărăști din Cluj-Napoca. Fiind și fotbalist, polițistul l-a ajuns din urmă pe suspect și l-a încătușat.

Agentul de poliție Adrian Hoza, în vârstă de 31 ani, din Dej, este în profesie de doi ani, iar ieri a trăit cea mai palpitantă întâmplare de până acum: o urmărire ca-n filme după un șofer ”turbat”.

”În doi ani, am avut încă două urmăriri, dar au fost pe distanțe de un kilometru sau doi, după care șoferii s-au supus somațiilor. Infracțiunile rutiere se lipesc de mine, cu șoferi de tot felul, am foarte multe pe rutieră.”, spune zâmbind Hoza.

Colegul de echipaj și cel care a condus autospeciala de poliție, Paul Vasile Radu, a mai avut parte de urmăriri tot cu Hoza, cei doi fiind și prieteni demult. Mai în glumă, mai în serios, colegul îi spune lui Adrian Hoza că nu mai intră cu el în tură. Acesta din urmă își laudă colegul și spune că a condus foarte bine pe parcursul urmăririi.

Hoza ne-a spus că tocmai pentru astfel de acțiuni a intrat în poliție, după ce timp de nouă ani a lucrat în Armată, unde spune că era monotonie. ”Atunci mă simt polițist, când e acțiune. Am mai avut o întâmplare chiar înainte să intru în poliție, în ianuarie 2017, luna când am dat examenul, niște băieți spărgeau mașini în fața blocului la Dej, i-am urmărit, am sunat la poliție și i-au prins. Am primit felicitari de la inspectorul șef.”, a povestit polițistul.

Adrian Hoza, în actuala și în fosta uniformă

Agentul de poliție este și fotbalist în echipa IPJ Cluj, iar anterior a jucat la Unirea Dej. Vom vedea mai jos că sportul l-a ajutat să-l ajungă pe șoferul fugar după ce s-a dat jos din mașină.

Adrian Hoza a povestit pentru Clujust.ro, pas cu pas, urmărirea de 25 de kilometri de la Jucu până pe strada Gheorghe Lazăr din Cluj-Napoca.

În 7 mai, în jurul orei 16.30, Hoza și Paul Radu mergeau în patrulă cu autospeciala pe DN1 C, de la Livada spre Jucu, când au văzut că o mașină circula haotic. ”Eram în spatele lui, am observat că tot depășea, mergea haotic. Înante de intersecția cu semafor din Jucu, când a apărut marcaj continuu, el a efectuat manevra de depășire, fiind și pe trecere pe pietoni. Am pornit semnalele acustice și luminuaose, am ajuns în dreptul lui și i-am zis să tragă pe dreapta. S-a uitat la noi și a demarat în trombă. Mai erau doi bărbați în mașină.”, a povestit Hoza.

Pentru polițiști a fost greu să se țină după șoferul fugar, căci ei erau cu o Dacie Logan mai veche, cu motor de 1,4l, iar celalaltă mașină era un Audi A6 quattro cu motor de 3l.

”Unde avea loc liber pe drum, de exemplu pe variantă, înainte de sensul giratoriu din zona Sub Coastă, ne-a lăsat 2 kilometri în urmă. Am revenit pentru că ieșeau mașini de la firmele de pe marginea drumului, înainte de strada Muncii. Apoi a mers pe străzile Fabricii, Câmpul Pâinii și București. Am ținut legătura cu dispeceratul să facă filtru la Apahida, dar a apucat să treacă cel care fugea. Totul s-a întâmplat foarte repede. Oricum intra în ei (în polițiști – n.red). Când lua curbă, derapa. Cel puțin 15 accidente era să facă.”, a spus agentul Hoza.

”Cetățenii, în loc să-l blocheze, îi făceau loc”

Agentul a povestit că ceilalți participanți la trafic îi făceau loc fugarului: ”La un moment dat nu l-am mai văzut, ajunsese la sensul giratoriu dintre străzile Muncii și Fabricii, unde nu a făcut sensul, ci a virat direct stânga. Atunci l-am văzut din nou, îi știam stopurile. Colegul zicea că nu-l ajungem, i-am zis că o să fie blocaje prin oraș, că era oră de vârf, si îl prindem. Pe strada Fabricii m-am dat jos și am alergat pe jos 500 de metri după masina lui, că era în coloană, dar cetațenii îi făceau loc. El le făcea semne cu farurile. Eu le-am zis să-l blocheze. Era un TIR și i-am zis șoferului să-l blocheze, iar el s-a dat la o parte, nu știu ce a înțeles. M-am urcat din nou în masină.”

Ce îi trecea prin cap polițistului în timpul urmăririi cu mașini? ”Ma gandeam la filmulețe pe care le urmăresc pe Youtube cu polițiști americani, chiar așa a fost ca în SUA.”, ne-a răspuns.

Pe strada București, la intersecția cu Gorunului, șoferul fugar a lovit o mașină conduă de o femeie și în care erau doi copii.

”Am văzut reacția șoferiței: și-a pus mâinile în cap. Am sunat și am zis că e accident acolo, dar noi nu aveam ce face la accident, iar el (fugarul -n.red) scăpa și mai făcea alte accidente.”, a precizat polițistul.

Acesta s-a dat jos din mers din autospecială pe strada Gheorghe Lazăr și a alergat după șoferul care abandonase Audi-ul.

”În timp ce alergam, aveam în cap lecțiile cu comisarul șef Fronea despre umăriri, și nu-mi mai simțeam picioarele. Fugarul avea avantaj în fața noastră. Când am luat-o pe Gheroghe Lazăr în stânga, mi-a zis un om că a luat-o în dreapta pe Someșului. Se uita în spate, am scos pistolul, dar in cele din urma nu s-a impus folosirea armamentului. I-am strigat să se opreasă: poliția, stai! Cu pistolul în mână, îndreptat in sus, i-am zis poliția, culcat! El s-a suflecat la maini și vroia sa ma atace. I-am zis că voi folosi armamentul și atunci s-a culcat la pământ. Ii era frică de pistol. L-am imobilizat și, împreună cu colegul, l-am încătușat. După aceea, a venit la mine o persoană între două vârste care văzuse tot, m-a îmbrățișat și m-a felicitat.”, a povestit Adrian Hoza.

Fugarul încătușat

L-am întrebat dacă s-a temut vreun pic? ”Nu m-am temut absolut deloc, sută la sută din cauza adrenalinei.”, a răspuns acesta.

După întâmplarea despre care a vuit presa, polițistul a primit multe mesaje de la prieteni, iar proaspăta lui soție este mândră. ”Când a citit pe net că e echipaj de la Gherla, a zis că numa tu poti fi, numai tu faci de-astea”, a spus Hoza zâmbind despre reacția soției.

Adrian Hoza își dorește să treacă la poliția rutieră Gherla, dar trebuie să aștepte să împlinească trei ani în profesie. ”M-a sunat șeful de la Rutieră Gherla și mi-a spus că deja pe jumătate am trecut la ei”, spune încântat agentul.

Șoferul care a fugit de poliție are 24 de ani și se numește Sorin Rostaș. Acesta nu posedă permis de conducere și era băut. Acesta a fost reținut ieri seară, urmând ca procurorii să stabilească ce măsură preventivă propun în continuare. Ceilalți doi din mașină s-au făcut nevăzuți, dar polițiștii au deschis anchetă pentru a stabili împrejurările în care a avut loc evenimentul. Sursele Clujust spun că cei doi au intrat într-un bar de pe strada Gheorghe Lazăr și pasau de la unul la altul o borsetă.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina