fbpx

Mesajul președintelui Curții de Apel Cluj, Denisa Băldean, în memoria judecătorului Ion Turcu

„O viață de judecător”. Titlul unei altfel de cărți, dintre cele pe care profesorul și judecătorul Ion Turcu le-a semnat de-a lungul vieţii, mă inspiră, astăzi, pentru a marca, în puţine cuvinte, momentul trecerii în neființă a domnului judecător Ion Turcu.

În data de 7 mai 2019, domnul Ion Turcu a plecat în veșnicie, cu discreție și mult prea curând.

Personalitate incontestabilă a sistemului judiciar român, autor al unor tratate, comentarii, studii şi articole de referință în domeniul dreptului civil, cu deosebire a dreptului comercial, pe care l-a abordat, încă de la începutul anilor 90, cu pasiunea, curiozitatea şi abnegaţia intelectualului în faţa căruia se deschide un tărâm virgin, incitant şi atât de puţin cunoscut în noua structură instituţională a dreptului civil, domnul Ion Turcu a fost, înainte de toate, Judecător. Şi-a început cariera în data de 31 octombrie 1964, ca judecător al Tribunalului Regional Cluj  (1964-1968), continuând ca judecător al Tribunalului Popular Dej (1965-1969), al Judecătoriei Cluj-Napoca (1969-1977), al Tribunalului Judeţean Cluj (1977-1993) şi al Curţii de Apel Cluj, din anul 1993 şi până la momentul eliberării din funcţie prin pensionare, în data de 15.04.2005; a fost avocat şi cadru didactic universitar al Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca.

Experienţa, disponibilitatea şi personalitatea complexă i-au permis implicarea şi în activitatea de conducere administrativ-jurisdicţională, atât la nivelul instanţelor judecătoreşti, fiind preşedinte al Judecătoriei Cluj-Napoca (1985-1990), preşedintele Secţiei comerciale a Curţii de Apel Cluj (1996-1997) şi vicepreşedinte al Curţii de Apel Cluj (1997-2005), cât şi la cel mai înalt nivel al sistemului judiciar, în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătorul Ion Turcu a fost un practician al dreptului care şi-a câştigat în mod meritat o mare autoritate, în cei peste 40 de ani petrecuţi în instanţă, profesie pe care a exercitat-o cu probitate, nepărtinire şi exactitate în îndeplinirea misiunii asumate, independenţă, demnitate şi mândrie. A fost, în egală măsură, un om de ştiinţă, care s-a remarcat prin originalitatea ideilor şi curajul exprimării lor, forţa argumentelor şi valoarea stilistică a lucrărilor domniei sale, conferind profesiei de judecător substanţă şi o sporită calitate prin activitatea de cercetare ştiinţifică şi cea pedagogică desfăşurate.

Domnul judecător Ion Turcu ne-a predat tuturor lecţia mândriei şi a demnităţii umane, a modalităţii în care îţi poţi construi o carieră şi poţi transmite celorlalţi adevărata valoare a lucrurilor. A fost un om al gândirii, un profesionist prin excelenţă, deschizător de drumuri, un om cu valenţe intelectuale multiple, un om complet: judecător, avocat, profesor, literat.

L-am cunoscut în calitate de profesor, în anul IV, eram prima generaţie de studenţi pe care a pregătit-o şi l-am ales Decanul nostru de an. Calitatea domniei sale de judecător şi meticulozitatea cu care scotea pe masă tomuri groase de drept comercial, aparţinând doctrinei şi jurisprudenţei de perioadă interbelică, îi conferea o aură greu de ignorat pentru noi, imaculaţi, frumoşi, aflaţi atunci la început de drum. Ulterior, devenind judecător, colaborarea noastră a dobândit valenţe profesionale.

Jud. Denisa Băldean

Păstrez până astăzi, pe o înregistrare vetustă, cuvintele pe care Decanul nostru de an, la finalul studiilor universitare, ni le-a dăruit şi mărturisesc că s-a întâmplat nu o dată să le (re)ascult, în momente de cumpănă ale vieţii mele, profesionale ori personale, momente inerente vieţii fiecărui om: „Vă adresez trei rugăminţi, privind trei lucruri pe care să nu le faceţi: nu încetaţi de a învăţa; nu ignoraţi justiţia imanenta; evitaţi eroarea de a subestima natura umană…..”.

Poate că este acum timpul potrivit pentru a oferi tuturor discursul Domnului Profesor, cu generozitatea cu care domnia sa ne-a oferit, spre bună înţelegere, tot ceea ce a acumulat, la nivel intelectual şi uman, într-o viaţă de judecător. Gândesc că Domnul Profesor nu se va supăra!

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!

Judecător Denisa Băldean – președintele Curții de Apel Cluj

Comments

comentarii

În locul fostului Spital de Medicina Muncii, de pe strada Louis Pasteur, va fi amenajat un Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie. Marți a avut loc predarea-primirea amplasamentului unde se va ridica construcția.... Citește mai mult
Preţul energiei electrice în Europa a atins marți un nou nivel record, depăşind pentru prima dată pragul de 500 de euro pentru un Megawatt-oră.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!