Acasă » PROCESE » Pogăcean a dat explicații în instanță cu privire la banii cu care apare în dosarul ”mită la CJ”
Vasile Pogăcean alături de avocata lui, Laura Baciu

Pogăcean a dat explicații în instanță cu privire la banii cu care apare în dosarul ”mită la CJ”

Omul de afaceri Vasile Pogăcean din Iclod a fost audiat în instanță în dosarul în care este acuzat că i-ar fi dat mită fostului președinte al Consiliului Județean, Horea Uioreanu. Pogăcean a explicat că i-a dat banii fostului consilier al lui Uioreanu, Răzvan Pop, pentru PNL, partid din care face parte. De asemenea, a spus că Pop, după ce a fost ”agățat” de DNA în alt dosar, ar fi încercat să-l atragă într-o capcană. Vasile Pogăcean a povestit și cum a intervenit pentru a opri un protest legat de drumul Gherla-Țaga.

”Nu mă consider vinovat de savârșirea faptei de care sunt acuzat”, și-a început pledoaria Vasile Pogăcean, patronul firmei Sinai Comimpex. Acesta a precizat că nu corespunde realități că ar fi remis sume de bani în procent de 10-15 la sută din contractele pe care le avea firma pentru lucrări în comune. ”Nu am avut nicio intelegere cu inculpatul Uioreanu si nici nu as fi avut posibilitatea achitării unui astfel de procent, avand in vedere profitul societatii de 5 la sută la lucrare.”, a spus inculpatul audiat.

Pogăcean a precizat că a participat la cheltuielile privind campaniile electorale ale PNL Cluj, în calitate de coleg de partid cu Uioreanu și cu fostul consilier al acestuia din urmă, Răzvan Pop, a cărui declarație de martor este printre principalele probe pe care se bazează DNA.

”In acest context, in martie 2013, am fost sunat de Pop Razvan si am avut intalnirr la sfarsitul lunii martie 2013 vizavi de Consilsiul Județean, ocazie cu care mi-a spus ca a vorbit cu Uioreanu, care ma roaga sa îi ajut cu 40.000 de lei pentru achitarea unor plați din campania electorală din 2012. Nu am dat răspuns pe loc deoarece aveam experienta campaniilor precedente, cand am dat sume de bani la sediul acestuia. In aceeași zi l-am sunat pe Uioreanu, cu care nu vorbisem de la instalarea in functie la CJ, si am stabilit sa ne vedem la o cafea. Intalnirea a avut loc in ziua urmatoare la sediul CJ, unde i-am explicat ca m-a sunat Pop Razvan si i-am spus ca mi-e frica sa dau banii lui Pop. Uioreanu mi-a spus ca ii baga in campania electorala. Avand in vedere cele spuse de Uioreanu, am acceptat sa-i dau banii lui Pop. Cu acelasi prilej, Uioreanu mi-a spus ca pentru acelasi scop a contactat si alti membri marcanti ai partidului.

Nu e real ca as fi dat banii la sediul CJ, ci i-am dat banii lui Pop la sediul PNL Iclod in aprilie 2013. Pop mi-a multumit si a spus ca conteaza in continuare pe sprijinul meu, context in care i-am spus ca sunt de acord sa dau sume mai mici pentru partid. Suma de 40.000 mi s-a parut mare, dar am acceptat avand in vedere calitatea de membru al partidului. Eu nu am tinut evidenta sumelor date lui Pop in 2013 si, desi s-a retinut ca in acea perioada nu a fost campanie electorală, am dat pentru ca in acel an au avut loc alegeri in partid, pe de o parte fiind Uioreanu si Petran, iar de cealalalta Marius Nicoară si Seplecan. Arat in legătură cu acesti bani ca Pop Razvan nu cerea mult si spunea sa dau cât pot. Toate sumele de bani au fost date la sediul PNL Iclod, exceptand 20.000 de lei dați cu ocazia unei nunți. In leg cu 30.000 lei despre care se afirma ca i-am dat in 9 ianuarie 2014, precizez ca nu e reala si in acest sens precizez ca in mod obisnuit societatea este in vacanta de iarna pana dupa prima zi de luni dupa Sf. Ion. Am fost plecat de acasaă in 9 ianuarie 2014”, a declarat Pogăcean.

S-a implicat în stoparea unui protest

Omul de afaceri a povestit un episod interesant despre stoparea unui protest împotriva drumurilor județene proaste: ”In 5 mai 2014, cu ocazia campaniei pentru europarlamentare, care era responsabilitatea președintelui CJ, am avut intalnire cu mai multi reprezentanți PNL la pensiunea Alesia. Am stat la masa cu Uioreanu, care la acel moment avea anumite probleme cu drumul Gherla-Țaga, fiind proteste ale oamenilor din zona, ceea ce prejudicia imagina partidului. Uioreanu m-a rugat sa iau legatura cu liderii miscarii de strada pentru a stopa protestul care urma sa aiba loc. In acea seară am sunat mai multe persoane sugerandu-le să facă demersuri pentru inceperea reparatiilor la acel drum in regim de urgenta, astfel ca jn 6 mai 2014 m-am deplasat la sediul CJ pentru a-i aduce la cunostinta ca oamenii intentionau sa renunte la proteste daca se incepe lucrul la drum.

In 5 mai 2014, la intalnirea de la pensiune, inculpatul Uioreanu mi-a cerut 25.000 lei pentru anumite plati. Nu mi-a spus la ce se refereau dar erau in legătură cu campania pentru europarlamentare. Nu am promis nimic insa in 10 mai, cu ocazia acelei nunti, am dat inculpatului Uioreanu suma de 20.000 lei. In legătură cu aceassta sumă discutasem in aprilie cu Pop, care la randul sau imi spusese ca cineva îi presează foarte mult in legatura cu acești bani”, a mărturisit Pogăcean.

”Am observat că încerca să mă tragă în capcană”

Întrebat cu privire la o întâlnire avută la restaurantul Fabrica de bere cu Răzvan Pop, Vasile Pogăcean a spus că acum realizează de ce avea comportament ciudat Pop. ”Am fost sunat de Pop pe care l-am tot amanat ca stiam ca are nevoie de bani. Pop a stabilit intalnirea acolo, iar in mod surprinzator a venit cu mai multe hartii si a inceput sa-mi citeasca tot felul de investitii, generalitati. Am pus comportamentul bizar pe faptul ca avusese probleme cu DNA si ca era stresat. Ulterior, cand am citi trechizitoriul, am observat ca incerca sa ma traga in capcană in scopul de a-si clasa dosarul. Mi-a spus ca a vorbit cu un primar sa-mi dea lucrare cu incredintare directa sa-i ajut cu campania. I-am spus ca nu ma intereseaza. Mi-a spus ca e la mana presedintelui CJ de a influenta alocarile de bani in trei comune. I-am spus ca am vorbit la Bucuresti si ca ministerul da direct banii.”, a declarat la Tribunal, ieri, Pogăcean.

În discuțiile de la Fabrica de bere, Pogăcean spune la un moment dat: ”Doamne fereşte, eu să mă tai cu drujba că nu zic nimica”. Acesta a explicat în instanță la ce se referea: ”Era alt context . Mi-a spus de problemele cu DNA, ca Uioreanu i-a cerut sa plece din CJ. I s-ar fi propus locuri la regia de apa-canal, la o firma. Că nu vrea sa se faca tam-tam. In acest context am spus că de la mine Doamne feri sa se audă ceva.”

Omul de afaceri a mai precizat că nu a inteles atunci la ce se referea Pop când spunea de o renegociere: ”Pop Răzvan era interesat sa introduca anumite cuvinte in discutie. Eu nu am dat curs”

Pogăcean a declarat acum că i-a spus lui Pop că ar trebui ca sumele ce i le-a dat sa fie evidentiate si sa ajunga la cunostinta lui Uioreanu. ”Doream o recunoastere a ajutorului dat. Se auzea ca Pop si-a facut farmacie intr-un sat si banuiam ca a folosit banii in interes personal”.

Întrebat de reprezentantul DNA de ce, fiind om de afaceri, nu a tinut evidenta sumelor achitate, Pogăcean a răspuns: ”Nu am tinut deoarece erau bani proprii proveniti din dividende. Nefiind o intelegere la mijloc nu am considerat necesar”

Vasile Pogăcean este acuzat că i-ar fi dat mită lui Uioreanu 134.500 lei. Mai multe despre acuzațiile DNA Cluj AICI

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați!