Acasă » ȘTIRI » Organizatorii TIFF și firma cu patinoarul din Piața Unirii, chemați în instanță pentru timbrul monumentelor istorice

Organizatorii TIFF și firma cu patinoarul din Piața Unirii, chemați în instanță pentru timbrul monumentelor istorice

Institutul Național al Patrimoniului și-a adus aminte de timbrul monumentelor istorice și a chemat în judecată organizatorii TIFF și firma ce montează patinoarul în Piața Unirii în fiecare iarnă.

Institutul a depus acțiuni, în aceeași zi, 27 iulie, la Judecătoria Cluj-Napoca împotriva Club Arena SRL, firmă deținută de Sergiu Liți, și la Judecătoria Sectorului 1 București împotriva Asociația Pentru Promovarea Filmului Românesc, care organizează Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Directorul Direcției Județene pentru Cultură Cluj, Victor Cubleșan, care avea atribuția de a face controale și a sesiza Institutul Național al Patrimoniului nu a făcut nimic în acest sens.

INP s-a ”trezit” după ce a fost sesizat de clujeanul Lucian Todoran, care a postat recent: ”Club Arena este societatea comercială care a pus la dispoziția clujenilor servicii comerciale de petrecere a timpului liber în zona ultracentrală a Clujului, unde a exploatat patinoarul amplasat pe domeniul public, în Piața Unirii. Firma nu a plătit, însă, taxa ce e menită să finanțeze protejarea monumentelor istorice. Aceeași firmă a fost executată silit, prin executor judecătoresc, de societatea pe acțiuni ce administrează Salina Turda și, într-un alt caz, obligată de un judecător să-și plătească obligațiile financiare către o firmă ce are ca specific producția de alimente congelate. Așa cum nici mâncarea nu e pe gratis, nici protejarea monumentele istorice nu e lipsită de nevoia de bani. Pentru a putea livra valoare în mod sustenabil, monumentele istorice au nevoie de finanțare…

Organizatorii TIFF vor compărea în fața unui judecător bucureștean, chemați fiind în judecată pentru că nu au plătit o taxă dedicată protejării monumentelor istorice. TIFF a beneficiat, ani de-a rândul, de pe urma celei mai frumoase piețe din orașul Cluj, unde a organizat, contra cost, vizionări de filme în aer liber. În Piata Unirii se regăsesc nu doar Biserica „Sfântul Mihail” și complexul statuar incluzând statuia ecvestră a regelui Matei Corvin, ci nenumărate clădiri de o valoare arhitecturală deosebită.”

În baza Hotărârii de Guvern nr. 1502 din 2007, care reglementează Normele metodologice privind cuantumul timbrului monumentelor istorice, organizatorii de evenimente trebuie să plătească statului o taxă care ar urma să fie cheltuită pentru protejarea patrimoniului. Această taxă este instituită prin legea 422/2001.

Timbrul monumentelor istorice a fost stabilit la 2% din valoarea, fără TVA, a produselor şi serviciilor prestate de un organizator de evenimente. Sarcina de a colecta această taxă revine INP, care se află în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Potrivit legii, timbrul se percepe atunci când evenimentele sunt organizate în perimetrul integral sau parțial al siturilor protejate sau al monumentelor istorice.

INP a câștigat la Judecătoria Cluj-Napoca procesul cu Untold SRL, iar suma nu este mică deloc.

Instanța obligă Untold să plătească timbru pentru monumente istorice de 120.000 lei plus penalități

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina