fbpx
Gardurile Untold în jurul Parcului ”Simion Bărnuțiu”

Instanța obligă Untold să plătească timbru pentru monumente istorice de 120.000 lei plus penalități

Instanța Judecătoriei Cluj-Napoca a obligat organizatorii Untold să plătească timbru pentru monumente istorice de 120.000 lei plus penalități de peste 90.000 de lei în contul ediției din 2016.

Soluția Judecătoriei pe scurt: ”Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamatul Institutul Național al Patrimoniului, în contradictoriu pârâtei Untold S.R.L. Obligă pârâta să depună Declaraţia privind obligarea de plată a timbrului monumentelor istorice, pentru festivalul UNTOLD organizat în anul 2016. Obligă pârâta la plata sumei de 120048,91 lei, reprezentând contravaloare timbru monumente istorice pentru festivalul UNTOLD organizat în anul 2016 şi la plata sumei de 93638,17 lei, reprezentând penalităţi de întârziere.”

Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Institutul Național al Patrimoniului s-a sesizat în această problemă după ce a primit petiții de la tânărul Lucian Todoran din Cluj-Napoca, specializat în cereri pe legea 544/2001.

Astfel, în 10 februarie 2017, Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) a notificat Prefectura Cluj că “perimetrul de desfășurare a Festivalului Untold ediția 2016 se suprapune parțial atât peste o zonă construită protejată, cât și pe zona de protecție a sitului-monument istoric Parcul Central”.

În baza Hotărârii de Guvern nr. 1502 din 2007, care reglementează Normele metodologice privind cuantumul timbrului monumentelor istorice, organizatorii de evenimente trebuie să plătească statului o taxă care ar urma să fie cheltuită pentru protejarea patrimoniului. Această taxă este instituită prin legea 422/2001.

Timbrul monumentelor istorice a fost stabilit la 2% din valoarea, fără TVA, a produselor şi serviciilor prestate de un organizator de evenimente. Sarcina de a colecta această taxă revine INP, care se află în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Potrivit legii, timbrul se percepe atunci când evenimentele sunt organizate în perimetrul integral sau parțial al siturilor protejate sau al monumentelor istorice.

Clujust.ro a solicitat puncte de vedere de la INP și de la Untold SRL, dar nu am primit niciun răspuns.

În Legea 422/2001 este prevăzută și o excepție de la plata timbrului: Prin derogare de la prevederile alin. (3) și (4), pot fi exceptați de la plata taxei timbrului monumentelor istorice operatorii economici care, prin activitățile pe care le desfășoară, contribuie la protejarea monumentelor istorice cu o sumă cel puțin egală celei pe care o datorează la plata taxei timbrului monumentelor istorice”.

De această derogare, au beneficiat organizatorii festivalului Electric Castle, care contribuie an de an la reabilitarea castelului Banffy din Bonțida prin sume virate către fundația care administrează domeniul.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina