Acasă » NATIONAL » O asociație a procurorilor cere lămuriri după ce SIIJ a retras apelul DNA în dosarul Hrebenciuc-Sturdza
Terenul retrocedat din dosarul penal

O asociație a procurorilor cere lămuriri după ce SIIJ a retras apelul DNA în dosarul Hrebenciuc-Sturdza

O asociație a procurorilor cere lămuriri după ce șeful Secției de Investigare a Infracțunilor din Justiție a retras apelul DNA în dosarul ”Hrebenciuc-Sturdza”, în care sunt judecați și doi afaceriști din Cluj.

Ancheta in acest dosar a fost realizata de DNA. Între timp a fost inființătă in 2018 Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie, care are competenta in toate procesele in care sunt implicati magistrati. In acest caz este inculpată judecătoarea Anca Roxana Bularca (fostă Adam) de la Tribunalul Brasov.

„In interesul solutionarii dosarului penal nr. 2861/1/2018, aflat pe rolul ICCJ- Completul de 5 judecatori, cu termen de judecata la data de 13 mai 2019, avand ca obiect infractiuni de coruptie (Legea nr. 78/2000), privind intimatul Chiuariu Tudor-ALexandru si altii, va incunostiintam ca Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie retrage apelul declarat impotriva Sentintei penale nr. 286 din data de 9 mai 2019, de catre PICCJ- DNA- Serviciul Teritorial Brasov,” se arata in cererea semnata de Gheorghe Stan, trimisa la Inalta Curte.

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilo (AMASP) a reacționat printr-un comunicat:

”Având în vedere informațiile publice cu privire la retragerea de către SIIJ a apelului declarat de Direcția Națională Anticorupție, structură care a efectuat urmărirea penală și a participat la judecarea cauzei, în dosarul de corupție care îl vizează, între alții, pe Viorel Hrebenciuc, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor solicită domnului procuror șef al SIIJ, Gheorghe Stan, să comunice public următoarele informații, având în vedere practica neobișnuită a acestei structuri de parchet în ceea ce privește exercitarea căilor de atac și faptul că din datele existente nu rezultă că SIIJ a avut acces la dosarul cauzei:

– care au fost considerentele avute în vedere de SIIJ pentru calificarea ca nelegal sau netemeinic a apelului deja declarat de DNA și care este documentul oficial din care reiese că a fost efectuată această analiză?

– dacă vreun procuror din cadrul SIIJ a lecturat măcar dosarul, rechizitoriul sau hotărârea instanței, iar în caz afirmativ, care este modalitatea în care a solicitat și a avut acces la aceste documente?

– dacă au fost solicitate date sau informații sau dacă au avut loc discuții cu procurorii care au efectuat urmărirea penală în cauză sau cu procurorii care au participat la ședințele de judecată pentru a se stabili necesitatea retragerii apelului?

– în cazul în care niciun procuror din cadrul SIIJ nu cunoaște conținutul dosarului, ce argumente au stat la baza retragerii apelului, ce a determinat o astfel de decizie care aruncă o îndoială, poate nejustificată, asupra bunei credințe a procurorilor care au declarat apelul?

AMASP consideră că aceste clarificări sunt necesare pentru a nu exista suspiciunea, deja vehiculată în spațiul public, că dl Gheorghe Stan, proaspăt numit judecător în cadrul CCR, la propunerea unui partid politic din care au făcut parte și unii inculpați din dosarul în care apelul a fost retras, încearcă să se revanșeze față de cei care l-au numit.

AMASP precizează pe această cale că rolul constituțional al Ministerului Public este acela de reprezentare a intereselor generale ale societății, dincolo de orice oportunitate sau interes personal, de apărare a ordinii de drept, precum și de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor. În activitatea judiciară orice procuror trebuie să se asigure că persoanele care au comis infracțiuni sunt trase la răspundere penală și că nicio persoană nevinovată nu este în mod injust cercetată sau condamnată astfel încât practica SIIJ de nedeclarare a căilor de atac sau de retragere a acestora, fără nicio motivare, în cauze în care urmărirea penală nu a fost efectuată de această structură creează o stare de îngrijorare și de neîncredere în sistemul judiciar.”, precizează AMASP

Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie, denumita si Sectia Speciala, a retras apelul in dosarul retrocedărilor, in care sunt judecati fostii deputati PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam. Adresa transmisa la Inalta Curte este semnata de seful SIIJ, procurorul Gheorghe Stan si este datata 10 mai. Gheorghe Stan a fost numit saptamana trecuta pe un post de 9 ani la Curtea Constitutionala, la propunerea PSD. Mandatul acestuia la CCR incepe in luna iunie 2019.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina