Acasă » ȘTIRI » Cei doi oameni de afaceri clujeni din dosarul ”Hrebenciuc-Sturdza” au fost achitați la prima instanță

Cei doi oameni de afaceri clujeni din dosarul ”Hrebenciuc-Sturdza” au fost achitați la prima instanță

Ioan Varga și Daniel Constanți Călugăr, cei doi oameni de afaceri clujeni din dosarul ”Hrebenciuc-Sturdza” au fost achitați la prima instanță. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

După cinci amânări de pronunțare, instanța Înaltei Curți de Casație și Justiție a dat verfictul în dosarul privind mega-retrocedarea de pădure din Bacău, în care sunt implicate nume grele precum Viorel Hrebenciu, fostul ministru Tudor Chiuariu, ”prințul” Paltin Sturdza și chiar o judecătoare. Cei doi clujeni sunt printre puținii achitați în acest dosar.

Extrase din minuta sentinței:

”Achită pe inculpatul Varga Ioan Gheorghe, pentru comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infrac?ional organizat, prevăzută de art. 367 alin. (1) Cod penal, trafic de influență prevăzută de art. 291 alin. (1) Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cumpărare de influență prevăzută de art. 292 alin. (1) Cod penal și complicitate la spălare a banilor, prevăzută de art. 48 alin. (1) Cod penal raportat la art. 29 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 656/2002.

Achită pe inculpatul Călugăr Daniel Constantin pentru comiterea infracţiunii de constituirea unui grup infracțional organizat prevăzută de art. 367 alin. (1) Cod penal şi infracţiunea de trafic de influență prevăzută de art. 291 alin. (1) Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000.

Cheltuielile judiciare în ceea ce îi priveşte pe inculpatii Varga Ioan Gheorghe, Călugăr Daniel Constantin, Chiuariu Tudor Alexandru, Durlan Iulian, Crăciunescu Adam, rămân în sarcina statului.”

Restul condamnărilor și achitărilor:

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc – 2 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, ca urmare a denunturilor facute si a recunoasterii faptelor. Achitat pentru restul infractiunilor.

“Printul” Gheorghe Paltin-Sturdza – 3 ani de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta. Achitat pentru constituire de grup infractional organizat.

Andrei Hrebenciuc – 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta, dupa ce condamnarea s-a redus cu o treime dupa ce a recunoscut fapta. Fiul lui Viorel Hrebenciuc a fost achitat pentru constituirea unui grup infractional organizat si instigare la spalarea banilor.

Fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu – achitat pentru toate acuzatiile: constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta si spalarea banilor.

Fostul deputat PSD Ioan Adam – 2 ani de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta, ca urmare a denunturilor facute si a recunoasterii infractiunilor. Achitat pentru instigare la abuz in serviciu. Achitat si pentru constituire de grup infractional organizat.

Judecatorul Lordand Ordog – trei ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita. Achitat pentru abuz in serviciu.

Afaceristii Iosif Kadas si Dan Costin Bengescu – 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Achitati pentru infractiunea de constituirea unui grup infractional organizat.

Sorin Ion Iacob – 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta. Achitat pentru constituirea unui grup infractional organizat.

Afaceristul Ioan Matasel – 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta.

Gabriela Rodica Sturdza (fosta Zaharia) – 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta.

Judecatoarea Anca Roxana Adam – 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta.

Iulian Durlan, primarul unei comune din Bacau, a fost achitat.

Fostul sef al Romsilva, Adam Craciunescu, a fost achitat pentru abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat.

Citește mai jos acuzațiile procurorilor:

Doi clujeni trimiși în judecată alături de ”grei” precum Hrebenciuc și Chiuariu.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns