Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Kovesi despre activitatea DNA: ”Este foarte greu cu aceste resurse limitate să menținem același ritm”

Kovesi despre activitatea DNA: ”Este foarte greu cu aceste resurse limitate să menținem același ritm”

Procurorul șef DNA, Laura Codruța Kovesi, s-a plâns de lipsa de resurse umane și materiale pentru efectuarea activităților specifice – incerceptări, filaje etc. – în miile de dosare aflate în lucru.

Kovesi a vorbit la Europa FM despre efectele deciziei Curții Constituționale privind interceptările de anul trecut, anume faptul că durata de soluționare a dosarelor a crescut.

”În acel moment am spus că DNA nu are suficiente resurse și am spus că ritmul de soluționare a dosarelor va crește. Imaginați-vă că în DNA sunt procurori care au 70-80 de dosare în același timp. Unele cu miniștri, cu senatori, cu deputați, cu primari, președinți de consilii județene, cu ce avem noi în competența noastră. Să lucrezi în 80 de dosare singur în același timp este extrem de greu, pentru că spre deosebire de ceilalți procurori din alte structuri, unde ei pot doar să supravegheze urmărirea penală, la DNA competența de a efectua urmărire penală este obligatorie pentru procuror și el trebuie să facă efectiv ancheta. Un procuror din DNA este ajutat în anchetă de unul sau doi polițiști. ”, a spus procurorul șef DNA.

Acesta a precizat că cerut resurse la Ministerul Justiției și nu s-au acordat. Spre exemplu, a cerut 120 de polițiști judiciari și a primit 40 de posturi.

”Anul trecut am făcut o solicitare la Ministerul Justiției, am cerut și resurse materiale și resurse umane. Din totalul persoanelor pe care le-am cerut, am primit un număr de 40 de posturi de polițiști. Am făcut cel puțin 5 reveniri la MJ, începând de anul trecut și terminând în ultima lună, în care am adus la cunoștința ministrului justiției această situație.

Vă dau un exemplu recent: Acest dosar care a fost făcut săptămâna trecută și în care am declanșat o acțiune cu învinuiri pe Casa Națională de Sănătate. Este un dosar recent. Am înregistrat un denunț la începutul lunii martie și în care a lucrat un procuror cu doi polițiști. Au fost atât de multe activități de făcut: de audiat martori, de verificat documente, de redat note de interceptări telefonice și ambientale. Am avut situații în care au fost câte 15 polițiști care au lucrat non-stop, câte două-trei săptămâni să reușim să declanșăm acțiunea în acest caz. Și este un singur dosar. Și noi în acest moment avem peste 6.300 de dosare. Deci este foarte greu cu aceste resurse limitate să menținem același ritm cum era poate în 2014.(..) Sunt convinsă că solicitarea este undeva în Minister, cineva o analizează și vom primi un răspuns”, a spus Kovesi.

Aceasta a precizat că a cerut și translatori: ”Vă mai dau un exemplu: Noi nu avem translatori. Atunci când avem interceptări, noi nu avem translatorii noștri angajați. Am cerut inclusiv suplimentarea schemei pentru a putea angaja translatori, pentru că nu toată lumea vorbește în limba română. Sigur, avem translator de engleză și de franceză, dar mai sunt și alte limbi care se vorbesc.  Și este foarte dificil în cursul unei investigații care nu este publică să apelezi la un translator care este autorizat să facă interceptări, pentru că în acest fel există posibilitatea ca date din dosar să se scurgă spre exteriorul instituției. ”

DNA duce lipsa protocolului de colaborare cu SRI

Kovesi a confirmat că la DNA se simte lipsa protocolului de colaborare cu SRI. ”În acest moment avem niște dispoziții legale pe care noi trebuie să le respectăm. Din punct de vedere tehnic, noi respectăm în totalitate dispozițiile legale. Problema este că ducem lipsa de resurse. Sunt anumite activități și vă dau un exemplu cu supravegherea operativă, cum o numim noi, dar un termen popular este acel filaj. Câteodată ai nevoi de filaj să vezi o persoană care se deplasează dintr-o parte în alta. Vă dați seama că trebuie resurse umane și resurse materiale să poți să faci această activitate pe care noi nu o desfășurăm.

În acest moment, singura instituție care poate să ne asigure acest sprijin este Poliția Română. Dar la Poliția Română apelează toți procurorii din România, toate structurile de parchet din România apelează la poliția română, care și ea la rândul ei are resurse limitate.”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina