fbpx
Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Judecător Roxana Dan: ”Sistemul judiciar are o mare problemă: Nu are vectori de imagine suficienți”

Judecător Roxana Dan: ”Sistemul judiciar are o mare problemă: Nu are vectori de imagine suficienți”

Tânăra judecătoare Roxana Dan, președinte al secției civile de la Judecătoria Cluj-Napoca, a spus la dezbaterea ”Justiția în presă”, organizată de Clujust în 18 aprilie, că sistemul judiciar nu are vectori de imagine suficienți. Afirmația a fost întărită de colegul ei de la secția penală, judecător Mihai Ghica.

”Dumneavoastră (jurnaliștii -n.red) sunteți principalii noștri factori de comunicare cu mediul exterior. Prin urmare, trebuie să scrieți, trebuie să scrieți informat și cred că aici sistemul judiciar are o mare problemă: Nu are vectori de imagine suficienți, care să vină să explice ce se întâmplă, ca oamenii să înțeleagă mai bine. Sunt pefect de acord că ar trebui să fie mai mulți magistrați și avocați care să iasă și să explice de ce o anumită modificare legislativă propusă poate afecta și în ce fel. Bineînțeles că Parlamentul, respectiv Guvernul dețin în continuare puterea de a legifera. Nu-i putem opri. Dar putem să informăm publicul pentru că până la urmă dvs aveți această obligație, iar noi ca și garanți ai independenți justiției, pentru că și asta suntem, avem obligația să participăm la procesul legislativ în această manieră.”, a spus judecătoarea Roxana Dan.

Judecătorul Mihai Ștefan Ghica a întărit afirmația colegei lui de la secția civilă: ”Cred că justiția în presă acum este pe măsura lipsei de transparență pe care o are. Presa e foarte interesată de justiție și scrie mult de justiție, nu puțin, și pentru că justiția în momentul de față este oarecum lipsită de transparență. Nu avem vectori de imagine, nu avem mecanism clar de comunicare cu presa. Există biroul de relații cu publicul, care nu se ocupă doar de relații, fac și cauze civile, penale și apoi cândva mai se ocupă de aspecte ce țin de comunicarea publică. E normal ca presa să fie interesată de justiție, atâta timp cât nu înțelege ce se întâmplă.”

Întrebat cum se împacă transparența cu statutul magistraților, Ghica a răspuns: ”Obligația de rezervă este într-adevăr una din obligațiile noastre de bază în activitate, însă din păcate datorită unor evenimente în plan statal, cred că e înțeleasă în momentul de față greșit. Obligația de rezevă nu înseamnă să stai închis într-un turn de fildeș, nu suntem ivorieni. Noi lucrăm pentru societate, suntem magistrații societății, apărăm drepturile și libertățile oamenilor. Nu putem face asta decât dacă oamenii înțeleg despre ce este vorba și nu pot înțelege dacă noi stăm în turnul de fildeș. Cred că e locul potrivit ca Justiția să coboare un pic de acolo”

Mai multe declarații, fotografii și video de la dezbatere AICI

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina