Anul trecut i-a lipsit un punct ca să treacă de prima probă la INM, iar anul acesta a fost admisă prima în Baroul Cluj și a trecut proba cunoștințelor juridice la INM. Astfel, Celia Dudaș s-ar putea să nu ajungă avocată, ci judecătoare, profesie despre care spune că i se potrivește cel mai bine. În ce privește succesul de la examenul pentru avocatură, tânăra menționează că ”în primul rând, Dumnezeu a fost cel care m-a întărit”, iar citatul ei preferat este din cartea Eclesiastul.
Celia Dudaș a absolvit facultatea de Drept UBB Cluj în 2016, câștigând în ultimul an de studiu Concursul național de procese simulate de drept penal ”Traian Pop” în echipă cu fostul ei coleg Alexandru Matache, care a intrat în Barou anul acesta. Anul trecut, Celia Dudaș s-a înscris la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, unde a cumulat 69 de puncte la prima probă, fiind nevoie de 70. A mers mai departe și a continuat pregătirea, astfel că în această toamnă s-a înscris și la examenul pentru Barou și la concursul pentru INM. Are cel mai mare punctaj (89) dintre candidații de la examenul pentru avocatură care au optat pentru Baroul Cluj și a trecut de prima probă la INM cu 81 de puncte. Tânăra își dorește să devină judecătoare în civil.
Clujust.ro: Cum este să intri prima în Baroul Cluj? Te așteptai?
Celia Dudaș: Cu siguranță nu mă așteptam. Cred că la fel ca toți colegii mei, m-am pregătit temeinic pentru a promova examenul și a intra în Barou. Faptul că s-a întâmplat să am cel mai mare punctaj din cei înscriși în Baroul Cluj a fost un bonus.
Care este cheia succesului? Cum ai învățat?
Celia Dudaș: E foarte important să îți fixezi noțiunile în timpul facultății. Aceasta e perioada în care trebuie să pui întrebări și să identifici părțile dificile care necesită aprofundare. În pregătirea specifică pentru examenele de admitere în profesie doar recapitulezi și îți fixezi detaliile.
Nu pot pretinde că dețin cheia succesului, însă pot enumera câteva din lucrurile care m-au ajutat. Mai întâi, mi-am delimitat foarte clar orele de studiu. Am preferat să mă trezesc devreme și să mă culc devreme. Ori de câte ori am simțit că nu mă concentrez, am luat o pauză. Dacă pare că nu îți permiți să îți iei un răgaz, te poți gândi la faptul că nu îți permiți nici să acumulezi oboseală. Cu toate acestea, mi-am impus foarte clar că nu voi recurge la acest mecanism pentru a risipi timp și că voi discerne cu obiectivitate între lipsa de chef și oboseală. În plus, am încercat să pun lucrurile în perspectivă. Poate părea copleșitor să te apuci să recapitulezi așa de multă materie. Însă e important să conștientizezi activ că fiecare zi și pas aparent neînsemnat duce înspre acoperirea întregii tematici și că există suficient timp pentru a-ți împlini scopul. Pe scurt, tenacitatea e ceea ce cred că trebuie să caracterizeze orice persoană care se pregătește pentru susținerea unui examen de admitere în profesie.
Ca metodă de studiu nu cred că am făcut nimic remarcabil. Am citit și recitit codurile, bazându-mă pe faptul că doctrina am studiat-o în timpul facultății. Am recitit punctual din tratate aspecte care pentru mine erau problematice. Am rezolvat și grile, însă nu m-am axat pe acest mod de studiu.
Ar fi neîntemeiat să-mi atribui toate meritele pentru acest succes. În primul rând, Dumnezeu a fost cel care m-a întărit. De asemenea, familia și prietenii m-au susținut și au avut răbdare cu mine în tot acest proces. Cred că indiferent de rezultatele obținute, toate persoanele care au susținut un astfel de examen sunt recunoscătoare pentru cei din jur care le-au fost alături.
Clujust.ro: Cum ți s-a părut întrebarea controversată de la drept penal cu violul și incestul? Tu ce ai răspuns? Poate fi absorbit incestul în viol?
Celia Dudaș: În timpul examenului nu am văzut întrebarea ca fiind una dificilă. Răspunsul meu a fost cel indicat de barem. Mi s-a părut destul de clar faptul că grila se referea la suprapunerea elementului material al infracțiunii de incest cu cea a infracțiunii de viol. Ori e evident că dacă se săvârșește infracțiunea de viol asupra unei rude în linie directă nu putem vorbi și despre incest. Cele două infracțiuni vizează protejarea unor obiecte juridice diferite și nu poate opera o absorbție la nivel conceptual al incestului în viol, însă a reține ambele infracțiuni ca fiind incidente cu privire la aceeași împrejurare ar face să existe un concurs de calificări juridice. Textul întrebării relata o astfel de situație, motiv pentru care am ales răspunsurile regăsite în barem.
Clujust.ro: Ai trecut și de prima probă la INM. Îți dorești să fii judecător, procuror sau avocat?
Celia Dudaș Fiecare din profesiile juridice are frumusețea și partea sa intrigantă. Întotdeauna am considerat că mi se potrivește profesia de judecător cel mai bine. Îmi place să analizez situația în ansamblul și să găsesc soluții la probleme, fără a mă ralia unui punct de vedere în faza inițială. Cu toate acestea, datorită practicii și chiar concursului de procese simulate, mă văd și abordând o carieră în avocatură. Posibilitatea de a aprecia ce e echitabil într-o situație dată trebuie să fie și apanajul unui avocat de succes.
Cât cunoști din fiecare profesie? Ai făcut practică în facultate?
Am avut perioade de practică atât în timpul facultății, cât și după, având în vedere că am absolvit facultatea în anul 2016. Orice experiență practică te face să cunoști părți din toate profesiile juridice, ele interacționează și sunt de multe ori interdependente. Așadar, chiar dacă practica mea a fost preponderent desfășurată în mediul privat, cred că am reușit să cunosc, cel puțin un crâmpei din ceea ce înseamnă să fii învestit cu putere publică.
Te-a ajutat participarea la concursul de procese simulate de drept penal?
Concursul de procese simulate a fost o experiență prolifică pentru mine și o recomand tuturor celor care au ocazia să participe la o astfel de competiție. Nu doar că aprofundezi părțile din materia specifică respectivului concurs, dar îți exersezi și alte competențe – vorbitul în public, anticiparea argumentelor adversarului, încadrarea în timp, etc.
Am vazut ca anul trecut ai picat prima proba la INM din cauza unei singure intrebari, avand 69 de puncte. Cum te-ai motivat ulterior?
Da, am fost una din acele persoane care în urma schimbării de barem am rămas sub prag. Am acceptat că nu am fost destul de pregătită și am realizat că nu am de ales decât să merg înainte și să încerc din nou.
Preferi penalul sau civilul?
Ca obiect de studiu îmi plac amândouă. Apreciez componenta precisă a dreptului penal, pe de-o parte, iar pe de altă parte îmi place varietatea și vastitatea subiectelor tratate de dreptul civil. În ciuda faptului că am urmat un masterat în Științe penale și criminalistică, mă văd profesând în civil, tocmai datorită incidenței întinse pe care dreptul civil o are în viața cotidiană.
Ai un model în viață? Un motto?
Nu am avut o persoană pe care să o fi admirat în mod activ. Cu toate acestea, există elemente și părți ale multor personalități pe care le-am considerat valoroase. Una dintre aceste persoane a fost Benjamin Franklin. Nu doar că noțiunile de dreptate și asumare a responsabilității nu i-au fost străine, ci a fost și o persoană cu realizări însemnate într-o varietate mare de domenii. Tocmai acest aspect eclectic al personalității sale îl admir. A fost o persoană care toată viața și-a însușit noi preocupări, așa cum ar trebui să o facă orice aparținător al profesiilor juridice, luând în considerare dinamismul pe care îl presupun acestea.
Citatul care îmi place și care m-a ghidat de multe ori în viață este din cartea Eclesiastul și spune “Orice lucru El îl face frumos la vremea lui. A pus în inima lor chiar și gândul veșniciei, măcar că omul nu poate cuprinde, de la început până la sfârșit, lucrarea pe care a făcut-o Dumnezeu.” (Eclesiastul 3:11). Acest pasaj redă foarte bine faptul că orice experiență, eșec sau succes, orice etapă a vieții are potențialul de a fi transformată și de a avea valoarea prescrisă de Cel care are în control toate lucrurile.