fbpx

Ce a spus deputatul Steluța Cătăniciu despre proiectul legilor justiției cu ocazia dezbaterii moțiunii anti-Toader

Deputatul ALDE de Cluj, Steluța Cătăniciu, de profesie avocat, a luat cuvântul în plenul Camerei Deputaților cu ocazia dezbaterii moțiunii simple împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, înaintate de PNL și USR. Cătăniciu a fost acidă la adresa semnatarilor moțiunii, în special a celor din PNL. Despre propunerile de modificare a legilor Justiției, a spus că ”fac parte dintr-o viziune care are la bază principii constituționale și urmăresc o consolidare reală a statului de drept”

Steluța Cătăniciu a spus, în 12 septembrie, în plen: ”Am citit textul moțiunii și vă mărturisesc că sunt surprinsă că un subiect atât de serios și atât de grav cum este cel al stării justiției din România este tratat într-o manieră atât de neserioasă. Superficialitatea care v-a caracterizat în ultimul timp strategia de opoziție se regăsește și în paginile acesteia.

Pornind de la titlul ei, moţiunea poate fi considerată doar o scrisoare pierdută scrisă de unii care şi-au pierdut memoria. Mă refer aici la colegii parlamentari ai PNL. Nu știu pe ce v-ați bazat, stimați colegi, atunci când prin textul moțiunii v-ați exrimat îngrijorarea față de ceea ce considerați a fi o continuare a serialului ”Marțea neagră”.

Dar se pare că aţi uitat că ziua de 10 decembrie 2013 a fost regizată ca scenariu al episodului ”marţea neagră” de Traian Băsescu şi Monica Macovei. Unde eraţi în ziua de 10 decembrie 2013? În USL, în această sală, votând modificările de care astăzi vă deziceţi!

Vorbiți cu cinism despre realizările obținute în timp de sistemul de justiție din România. Care sunt aceste realizări? Pentru că în timpul la care faceţi referire al Monicări Macovei și al lui Traian Băsescu, sistemul de justiție a ieșit cu mult din cadrul legal și democratic. În timpul la care faceți referire, un judecător, şi nu orice fel de judecător, ci preşedintele ÎCCJ, se declara partenerul de nădejde al DNA, iar România era condamnată pe bandă rulantă la CEDO. Statul de drept era confiscat de structurile de forţă, fiind pervertită ideea de drepturi fundamentale în cea de luptă anticorupţie.

În timpul la care faceți referire, 40% din judecătorii completelor penale de la Înalta Curte de Casație și Justiție au fost formate din foști procurori, iar condamnările în multe dosare au fost dispuse fără probe. Acestea sunt ”progresele” justiției realizate în timpul la care faceți referire.

Stimați colegi semnatari ai moțiunii, vorbiţi despre episodul Ordonanţei 13, care aşa cum spuneţi că este viu în memorie. Chiar aşa? Este viu acel episod, însă vi s-a şters din memoria decizia CCR din 27 februarie 2017 prin care Curtea a constatat că Guvernul PSD şi ALDE a acţionat legal prin adoptarea acelei ordonanţe.

Vă manifestați cu nonșalanță îngrijorarea cu privire la rezolvarea situației din Penitenciare. Unde erați în ziua de 11 octombrie 2016, când în Parlamentul României se dezbătea moțiunea simplă determinată de declarația uluitoare a fostului ministru al Justiției, Raluca Prună, care a recunoscut în CSM că a mințit la CEDO în problema penitenciarelor.

Vă manifestați îngrijorarea cu privire la una din prioritățiel ministrului Justiției și a Guvernului PSD și ALDE și anume propunerea privind procedura de numire a șefilor DNA, DIICOT și a procurorului general, prin care va avea loc o reală depolitizare, pentru că cel care va face aceste numiri va fi CSM-ul. Ce mai contează că acum 4 ani, PNL prin vocea actualului președinte Ludovic Orban susținea exact modificarea pe care acum o criticați. Atunci era președinte Traian Băsescu. Acum președinte este generalul Iohannis.

Stimați colegi, aţi scris textul acestei moţiuni la fel cum vă manifestaţi în opoziţie: superficial, demagogic şi populist, încercând să manipulaţi, prezentând minciuna drept argument în această dezbatere, în speranţa că veţi mai scoate lumea în stradă, negândindu-vă la consecinţele acestor manevre.. Vă anunţăm că ALDE va vota împotriva acestei moţiuni. Propunerile de modificare a legilor 303, 304 și 317 din 2004 prezentate de către domnul ministru al Justiției, Tudorel Toader fac parte dintr-o viziune care are la bază principii constituționale și urmăresc o consolidare reală a statului de drept, precum și separația și controlul reciproc al puterilor în Stat”, a spus deputatul ALDE de Cluj, Steluța Cătăniciu.

Plenul Camerei Deputatilor a respins miercuri motiunea simpla a PNL si USR impotriva ministrului Justitiei, Tudorel Toader – intitulata “PSD, stapanul justitiei?! Chiar asa…” – prin care acestuia i se cerea demisia. Au fost 162 voturi “contra” si 104 “pentru”. 

Comments

comentarii

CFR Cluj a câștigat, în deplasare, cu Universitatea Craiova, în etapa a 6-a din Superliga, scor 0-1.... Citește mai mult
România a fost reprezentată de un lot de elevi din Cluj-Napoca la Concursul Interdisciplinar „Conference of Young Scientists” din Izmir, Turcia. Elevii clujeni s-au întors cu multe premii, inclusiv medalii de aur.... Citește mai mult

Lasă un răspuns