fbpx
Așa s-au ras pădurile la Borșa

În stare de urgență, Garda Forestieră Cluj somează un proprietar să împădurească un teren defrișat de 10 ani

După ce în România s-a decretat stare de urgență din cauza pandemiei de COVID-19, Garda Forestieră Cluj i-a trimis unui clujean somație să meargă să împădurească 146 de hectare în Maramureș. Suprafața este defrișată de 10 ani, iar proprietarul a depus numeroase plângeri la parchete din această cauză, fiind o anchetă în curs la DNA. Recent, Garda Forestieră Cluj a pierdut un proces cu același om, pe motiv că îl sancționase nelegal.

Garda Forestieră Cluj nu a prins hoții acum zece ani când s-a furat pădurea, iar acum încearcă pe toate căile să-l facă responsabil pe proprietarul Crin Gălățean. Numai că instanțele îi tot dau dreptate. Ultimul exemplu este un proces având obiect plângere contravențională. (Sentința rămasă definitivă în apel poate fi consultată AICI)

După două clasări deființate de instanțe, la DNA Baia Mare este în lucru o anchetă pe abuz în serviciu, în care a fost audiat și fostul deputat Pavel Horj, actual șef al Ocolului Silvic Dragomirești.

În acest condiții, în mod inexplicabil, pe perioadă de stare de urgență, în 19 martie, Garda Forestieră Cluj emite somație, semnată de inspectorul șef Istrate Ștețco, către proprietarul terenului, prin care îl obligă să efectueze lucrările de împădurire până în 15 mai. Amintim că în această perioadă deplasările se fac doar pentru anumite motive de urgență, iar acesta nu este printre ele.

Cel vizat, Crin Gălățean, este siderat de demersul Gărzii Forestiere, având în vedere că el încă așteaptă să-i fie predată suprafața de către Ocolul Dragomirești (fost Ocol Silvic Borșa), fiind un dosar cu această cerere pe rolul Tribunalului Maramureș. ”Acum când e pandemie, ei se grăbesc să acopere furăciunile făcute de prietenii lor. Au emis somație după ce eu am câștigat definitiv împotriva sancțiunii pentru că nu aș fi amenajat suprafața, deci e autoritate de lucru judecat. O altă mârșăvie e că mi-au trimis somația la o altă adresă decât cea la care locuiesc, bazându-se că nu voi ridica corespondența din cauza pandemiei și va trece termenul de contestație. O să le fac plângere penală și o să cer daune”, ne-a spus proprietarul.

Sentința rămasă defintivă arată următoarele cu privire la faptul că pădurea nu i-a fost predată proprietarului:

În mod paradoxal, deşi această situaţie a fost creată de ignorarea deliberată a demersurilor sale de către autorităţile silvice şi de încălcarea prevederilor legale , tocmai de către persoanele responsabile în domeniu (multe încălcări cu aspecte penale) , intimata Garda Forestieră a considerat că petentul trebuie sancţionat.

Potrivit art. 10-11 din HG 1076/2009 , predarea unei suprafeţe de fond forestier pentru care contractul de administrare sau de sericii silvice a încetat, se face prin control de fond. Contractul de administrare sau de servicii silvice se semnează odată cu procesul-verbal de predare-primire încheiat în baza controlului de fond. În lipsa unui astfel de control de fond şi a unui proces-verbal de predare-primire , petentul nu poate încheia un nou contract.

Intimata (Garda Forestieră Cluj – n.red) omite că proprietarul a fost complet ignorat când s-au eliberat autorizaţiile de exploatare masă lemnoasă , actele de punere în valoare , când s-a încheiat un alt contract de servicii silvice cu un neproprietar, când nu s-a procedat la reprimirea terenului , când s-au constatat tăieri ilegale , când nu s-au luat măsuri disciplinare împotriva celor vinovaţi etc.”, se arată în sentința Judecătoriei Vișeu de Sus, rămasă definitiv.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns