Poveste despre măreția dreptului. Deși pare ireal, s-a întâmplat la intrarea în depozitul de deșeuri din Sighetu Marmației, închis de Curtea de Apel Cluj. Titlul l-am dat noi, iar povestea a scris-o Diana Ionescu, avocat și cadru didactic la Facultatea de Drept UBB Cluj:
Acum o vreme, arătam ca o decizie a Curții de Apel Cluj, Decizia nr. 159/2020, care a menținut Sentința nr. 1002/2019 a Tribunalului Maramureș, va reprezenta un reper important în materia depozitelor temporare de deșeuri. Prin aceasta decizie, instanța a aplicat definiția legală a depozitului de deșeuri și a constatat că platforma temporară din Sighetu Marmației este, de fapt, un depozit de deșeuri. În consecință, cele două hotărâri ale C.L. Sighetu Marmației, nr. 82 si 84/2017, hotărâri prin care a fost dat terenul în administrare companiei de salubritate cu aceasta destinație sunt lovite de nulitate întrucât amplasamentul depozitului de deșeuri a fost stabilit la mai puțin de 1.000 m de zona locuita, prima casa fiind la 10m.
Aceasta decizie a fost pronunțată în 12.02.2020. De atunci și până acum, oamenii au formulat multe cereri. Au cerut Agenției privind Protecția Mediului Maramureș, Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș, Direcției de Sănătate Publică, Consiliului Local Sighetu, aplicarea hotărârii definitive a instanțelor de judecată.
Au cerut informații de interes public. Au aflat astfel că, încă din 2018, depozitul din Sighetu Marmației conduce la depășirea valorilor-limită ale unor poluanți. Nimeni însă nu le-a spus și lor acest lucru. În 2019, toți cei 6 poluanți depășeau valorile- limită. În ce privește 2020, până acum, nicio autoritate nu a verificat acest lucru.
In 5.08.2020, pe un motiv gospodăresc sa ii spun așa, depășirea capacitații de depozitare, A.P.M. Maramureș suspendă autorizația de mediu în vederea anulării, cu consecința interdicției depozitării. Nu e motivul corect. Motivul corect e cel indicat de instanțele judecătorești. Amplasamentul a fost stabilit ilegal. Dar tot e bine că au oprit depozitarea. Oamenii de acolo sunt disperați. Unii dintre ei sunt deja bolnavi. Expertiza judiciară dispusă în cursul instanței arată în mod expres faptul că depozitul este o sursă de poluare pentru mediu și sănătatea oamenilor.
În 6.08.2020 însă, tot la cererea A.P.M. Maramureș, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, sub semnătura prefectului, prelungește dreptul de depozitare a deșeurilor la depozitul din Sighetu Marmației. Pe motiv de COVID. Dincolo de hotărârile definitive ale instanțelor de judecată, pe motiv de COVID. În realitate, pentru că Consiliul Județean Maramureș, beneficiar de fonduri europene substanțiale, nu a reușit să construiască depozitul conform și să-l pună în funcțiune. Și, de aici, probleme. Unde punem gunoiul, dar dacă vine U.E. și ne verifică banii, și tot așa.
Am auzit la un moment dat, într-un documentar, faptul că mafia gunoiului e mai puternică decât mafia drogurilor. De ceva vreme, am început sa cred ca e așa. Nivelul de influență la care se poate ajunge în ceea privește deciziile, fapt ce l-am văzut și în cauza privind depozitul din pasul Mestecăniș, este foarte ridicat.
În Maramureș, nicio autoritate a statului român nu a făcut ceva concret pentru a opri depozitarea la depozitul temporar din Sighetu Marmației. Și dacă au făcut ceva, au făcut ca să dea speranțe false oamenilor. Că adoptăm soluția suedeză cu deșeurile înfoliate și depozitate în baloți. Bine, e și soluția românească, încă din 2008, dar a impus vreun A.P.M. din România vreodată acest lucru în privința platformelor temporare? Că se va suspenda, ca am dat notificare, că am prelungit notificarea, că astăzi am suspendat, ca, apoi, pe motiv de COVID, tot astăzi și tot noi să cerem continuarea depozitării și să se și aprobe.
În Maramureș, în Sighetu Marmației, în noaptea dintre 6 și 7 august 2020, în fața tirurilor cu deșeuri ce veneau spre depozit, după ce autorizația de mediu a fost suspendata, a stat un singur om. Un singur om, cu o hotărâre judecătorească definitivă în mână. Doamna Lenuța Opriș.
Așa arată statul de drept în România. Cu doamna Lenuța Opriș la Sighetu Marmației, în miezul nopții, la intrarea în depozitul din Sighetu Marmației, având la ea Decizia nr. 159/2020 a Curții de Apel Cluj.
De partea cealaltă, compania de salubritate, A.P.M. care a suspendat autorizația de mediu și tot A.P.M. care a cerut prelungirea depozitării pe motiv de COVID, Garda de Mediu, prefectul județului Maramureș ce are și calitatea de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și a semnat Hotărârea nr. 33 din 06.08.2020 prin care a admis cererea A.P.M. și a dispus prelungirea depozitării, președintele Consiliului Județean Maramureș, membru în același comitet.
Văzusem de curând titlul unei conferințe. Era ceva cu măreția dreptului. M-a luat durerea de cap când am văzut cine vorbea despre măreția asta. Mă întreb uneori cum mai suportă pământul atâta ipocrizie.
Dacă e ceva măreț la dreptul ăsta, atunci acest lucru nu poate fi explicat în discursuri pompoase, asezonate cu multă limbă de lemn. Măreția dreptului o regăsim în acel om care, noaptea trecută, a stat în fața întregii administrații a județului Maramureș cu o hotărâre definitivă a Curții de Apel Cluj în mână.
Astăzi, la depozitul temporar din Sighetu Marmației, tirurile cu deșeuri au venit din nou. Lecția de drept pe care am trăit-o însă noaptea trecută îmi va rămâne mult timp în minte. Și îmi va da putere să merg mai departe. Sper ca la un moment dat doamna Lenuța Opriș să le vorbească studenților despre măreția dreptului. Ea chiar ar putea să le vorbească despre asta.