fbpx

Decizie CA Cluj ce va constitui un reper pentru o problemă națională: Platformele temporare de stocare a deșeurilor

Curtea de Apel Cluj a decis definitiv faptul că platforma temporară de stocare a deșeurilor din Sighetu Marmației reprezintă un depozit de deșeuri. În consecință, cele două hotărâri de consiliu local care au decis darea în administrare a terenului cu această destinație sunt nelegale întrucât nu au respectat cerința imperativă a distanței minime de 1.000 metri față de zona de locuit.

CA Cluj a respins recursurile declarate de Municipiul Sighetu Marmației, Consiliul Local Sighetu Marmației și firma Herodot Grup SRL, cat si cererea de interventie accesorie formulata de Consiliul Județean Maramureș impotriva sentintei civile nr. 1002 din 16.07.2019, pronuntata de Tribunalul Maramures, pe care o mentine in intregime. Decizia este definitiva.

Sentința menținut de Curte prevedea:

”Admite actiunea formulata de catre reclamantii (circa 50 de persoane -n.red)  in contradictoriu cu paratii MUNICIPIUL SIGHETU MARMATIEI si CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI SIGHETU MARMATIEI, si cu tertul introdus in proces SC HERODOT GRUP SRL.

Anuleaza in parte hotararea nr. 82/2017 si hotararea nr. 84/2017,ambele emise de catre paratul Consiliul local Sighetu-Marmatie, si anume in partea ce priveste art. 1 al fiecaruia dintre cele doua acte administrative, respectiv in partea ce priveste destinatia data terenului transmis in administrarea SC Herodot Grup SRL.

Obliga pe paratii Consiliul local Sighetu Marmatiei si municipiul Sighetu Marmatiei la plata catre reclamanti a sumei de 6.500 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.”

Avocata oamenilor: ”justiția din Cluj a mai făcut un pas important înainte în materia protecției mediului”

”Decizia nr. 159/2020 a Curții de Apel Cluj este importantă din mai multe puncte de vedere:

1) arată că oamenii trebuie să aibă încredere în justiție, să aibă curaj și să se ridice împotriva actelor nelegale ale administrației atunci când acestea aduc atingere dreptului la un mediu sănătos. În această cauză, 40 de persoane au formulat acțiune împotriva Consiliului Local Sighetu Marmației. Bravo lor!

2) dovedește consolidarea unei jurisprudențe a Curții de Apel Cluj în materia protecției dreptului constituțional la un mediu sănătos.

3) clarifică problema naturii juridice a platformelor temporare de stocare a deșeurilor. Potrivit legii, acestea sunt depozite de deșeuri, excepțiile fiind strict determinate și de strictă interpretare. Decizia nr. 159/2020 a Curții de Apel Cluj va constitui un reper pentru această problemă națională.

Astfel de platforme temporare au fost construite peste tot în România.

La mai bine de 10 ani de la aderarea la U.E., în iulie 2017, cu securea infringmentului deasupra capului, autoritățile locale și județene au închis depozitele neconforme de deșeuri. În tot acest timp însă consiliile județene nu au reușit să finalizeze depozitele conforme, pentru care, oricum, UE le dăduse bani gratis.

În consecință, victimizare, urgență, comitet de criză, ce sa ne facem? La 10 ani și jumătate de când știam că trebuia să facem ceva și nu am făcut, a venit vremea marilor decizii. Marea decizie a fost aceea de a construi depozite temporare. Unele dintre ele, așa cum a fost cel din Sighetu Marmației, au fost construite chiar lângă depozitul neconform pe care fuseserăm obligați să îl închidem și pe care l-am raportat Comisiei Europene că l-am închis. Noului depozit îi spunem platformă temporară și gata. Nicio regulă de distanță față de zonele de locuit nu mai trebuie respectată. 15 m de prima casă e suficient.

4) pune în lumină felul în care autoritățile administrative cu competențe în materia protecției mediului și a sănătății oamenilor eșuează în a ne proteja.

În privința platformei temporare de la Sighetu Marmației, construită atât de aproape de casele oamenilor, Direcția de Sănătate Publică Maramureș, având la bază un studiu efectuat de Institutul de Sănătate Publică Centrul Regional Cluj, a decis că proiectul este în regulă. Nerespectarea niciunei limite minime de distanță nu a contat. Nu a contat nimic. Nici mirosul insuportabil, nici șobolanii care ajung în curțile oamenilor, nimic. Pur și simplu. Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș, totul ok. Totul ok și oamenii terminați.

Cam acesta este raportul dintre administrație și oameni. Sper ca unii semnatari să se gândească serios la demisii. Nu de alta, dar mulți oameni au suferit din cauza acelor semnături despre care instanța astăzi, cu titlu definitiv, a arătat că au fost greșit puse pe hârtie în semn de aprobare. At the end of the day, cineva a greșit, iar greșeala nu a fost doar pe hârtie, ci a fost pe seama vieții și sănătății oamenilor din preajma depozitului aprobat nelegal.

În concluzie, sunt extrem de bucuroasă. Sunt bucuroasă pentru că oamenii, prin curajul lor, au dovedit că poți câștiga în fața autorităților ce par invincibile. Sunt bucuroasă pentru faptul că justiția din Cluj a mai făcut un pas important înainte în materia protecției mediului, materie care ne privește pe noi, pe toți. Sunt bucuroasă pentru că, astăzi, Comisia Europeană a pus în vedere României să facă ceva concret în materia tăierilor ilegale de păduri. Sunt bucuroasă pentru că, în esență, avem speranță. Iar speranța este motorul care ne duce mai departe.”, a scris avocata Diana Ionescu din Baroul Cluj

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina