Acasă » JURIDICE-LEGISLAȚIE » ÎCCJ lasă instanțele să se descurce cu problema întreruperii termenului de prescripție după decizia CCR 297/2018

ÎCCJ lasă instanțele să se descurce cu problema întreruperii termenului de prescripție după decizia CCR 297/2018

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală de la ÎCCJ a respins ca inadmisibile sesizările formulate de curțile de apel din Cluj și Constanța cu privire la întreruperea termenului de prescripție după decizia CCR nr. 297/2018. Prin urmare, instanțele trebuie să se descurce fiecare cu problema.

Soluția completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală de la Înalta Curte de Casație și Justiție:

 I. Respinge ca inadmisibilă sesizarea formulată de Curtea de Apel Constanta – Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie în dosarul nr.18348/212/2016, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a următoarelor chestiuni de drept: 1) „Dacă, în interpretarea art.155 alin.1 din Codul penal, cauza de întrerupere a cursului prescripţiei răspunderii penale constând în îndeplinirea unor acte de procedură în cauză îşi produce efectele numai în cazul oricărui act de procedură care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului în desfăşurarea procesului penal”. 2) „Dacă actele de procedură îndeplinite anterior publicării în Monitorul Oficial al României a Deciziei nr. 297/26.04.2018 a Curţii Constituţionale, cu respectarea art.155 alin.1 din Codul penal, în forma în vigoare la data efectuării lor, au condus la întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale în cauzele aflate pe rol”.

II. Respinge ca inadmisibilă sesizarea formulată de Curtea de Apel Cluj – Secţia penală şi de minori în dosarul nr. 8402/211/2016/a2 prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a următoarelor chestiuni de drept: 1) „Dacă termenul de prescripţie se întrerupe prin actele de procedură comunicate inculpatului sau acesta nu se mai întrerupe, nefiind legiferat în prezent prin ce acte se întrerupe cursul termenului prescripţiei”. 2) „Dacă actele de întrerupere a cursului termenului prescripţiei răspunderii penale îndeplinite sub imperiul Codului penal anterior sau al Noului Cod penal până la data publicării Deciziei C.C.R. nr.297/2018 îşi produc efectele şi ulterior acestei decizii”. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin.(3) din Codul de procedură penală. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 21 martie 2019.

Vezi mai jos sesizarea Curții de Apel Cluj

CA Cluj întreabă Înalta Curte dacă se mai întrerupe termenul de prescripție în penal

Comments

comentarii

Lasă un răspuns