La data de 13 ianuarie 2021, ICCJ a fost sesizată de către Curtea de Apel Braşov, cu privire la dezlegarea unei chestiuni de drept legată de cuantumul indemnizațiilor sau a primelor de vacanță, în sensul dacă anagajatorul poate sau nu să acorde sume mai mici decât suma prevăzută în cuantum fix de OUG nr. 8/2009, respectiv de 1450 lei.
Chestiunea de drept care trebuie lămurită este următoarea:
,,Dacă prevederile art. 1 alin. (2) din OUG nr. 8/2009, forma în vigoare în perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018, se interpretează în sensul că instituţiile şi autorităţile publice la care se referă această normă legală acordă, sub condiţia de a fi prevăzute sume în buget alocate cu această destinaţie, în perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018, exclusiv o indemnizaţie de vacanţă sau o primă de vacanţă, după caz, sub formă de vouchere, în cuantum fix de 1.450 lei pentru un salariat sau pot acorda o indemnizaţie de vacanţă sau primă de vacanţă, sub formă de vouchere, în cuantum mai mic de 1450 lei pentru un salariat, dacă sumele prevăzute în buget, alocate cu această destinaţie, nu sunt suficiente pentru a se acorda astfel de drepturi în cuantum de 1450 lei pentru fiecare salariat”.
În încheierea Curții de Apel Brașov se arată că prin cererea de chemare în judecată s-a solicitat (de către un sindicat în numele membrilor angajați ai unui spital) obligarea pârâtului la achitarea contravalorii voucherelor de vacanță neacordate pentru perioada iulie 2017-30 noiembrie 2018, aferente anului 2018, în valoare de 1450 lei pentru fiecare angajat. Prima instanță a respins cererea reținând că dreptul la vouchere de vacanță nu este unul pur și simplu, ci este unul condiționat, acordarea primelor de vacanță sub forma voucherelor de vacanță nu se poate realiza decât ,, în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu aceată destinație”.
Prin apelul promovat împotriva hotărârii tribunalului, s-a criticat soluția primei instanțe deoarece instanța nu ar fi ținut cont de împrejurarea că angajatorul a prevăzut în buget sume cu această destinație, în cuantum de 220.000 lei. Angajatorul, în apărare a susținut că deși a prevăzut această sumă în bugetul aprobat, suma nu ar fi fost suficientă să acopere indemnizațiile de vacanță a celor 580 de angajați, suma necesară fiind de 840.000 lei, prin urmare nici suma de 220.00 de lei nu a fost cheltuită în scopul acordării voucherelor de vacanță.
Instanța de apel dorește să știe dacă textul de lege menționat ar permite angajatorului să acorde sume mai mici cu titlu de indemnizație de vacanță, în situația în care bugetul angajatorului este insuficient pentru acordarea sumei integrale prevăzute de textul normativ.
Atașăm încheierea.incheiere anonimizata 82 1 2021 vouchere vacanță