fbpx

Federația SHARE, pusă la zid de un expert contabil. Capitala Tineretului va avea audit financiar

Expertul contabil Dan Marius Drăgan a pus mai multe întrebări incomode membrilor conducerii Federației SHARE, care gestionează evenimentele din cadrul Cluj Capitală Europeană a Tineretului. Purtătorul de cuvânt al federației, Diana Apan, a spus că aceasta va fi auditată financiar de o companie internațională. Directorul de evenimente al Primăriei, Ovidiu Câmpean, spune că festivalul Untold este o investiție, iar președintele Federației SHARE, Vlad Pop, a spus că nu știe dacă prețul de 900.000 de euro pentru David Guetta și Avicii este mare sau mic. Acesta a explicat și de ce numărul de like-uri pe Facebook a ajuns criteriu în caietul de sarcini.

marius dragan (2)Expertul contabil Dan Marius Drăgran i-a întrebat pe cei de la SHARE, în cadrul unei dezbateri la Berăria Culturală, dacă vor avea parte de un audit financiar.  ”Vlad Pop, în calitate de președinte, a discutat cu mai multe companii de audit, recunoscute la nivel internațional, și urmează să anunțăm săptămâna viitoare un parteneriat cu una dintre aceste firme. Pe lângă auditul economic tipic, avem în lucru și un parteneriat cu Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB pentru evaluarea activității, a impactului Capitalei Europene a Tineretului. Sunt aceste două componente. Auditul urmărește și cheltuirea banilor. Dacă se fac nereguli este și Agenția Națională Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Federației SHARE, Diana Apan, angajată în primăria Cluj-Napoca. Aceasta a precizat că nu este plătită de federație, ci doar de primărie.

”Să-mi spună și mie care sunt veniturile previzionate la bugetul local aduse de acest proiect foarte mare”, a mai întrebat Marius Drăgan.

”Acest proiect poate fi privit și ca o investiție a municipalității în orașul Cluj-Napoca. Printr-un calcul simplu, dacă vânzările merg așa de bine cum au mers până acum, 10-15% din banii alocați se întorc direct în bugetul local doar după vânzarea de bilete. Doar din această taxă, fără să mai vorbim de beneficiile indirect. La un calcul de 60.000 de participanți la un astfel de festival, dacă avem 4-5.000 de străini care cheltuie 100-200 de euro avem 1 milion-500.000 de euro cheltuiți în municipiul Cluj, depinde de cât cheltuie.”, a spus Ovidiu Cîmpean, director direcția evenimente publice din Primărie. Potrivit acestuia, bugetul estimat al întregului festival ajunge la 5 milioane de euro. Până acum. primăria a alocat 400.000 de euro bani publici.

Marius Drăgan a mai întrebat cin este ordonatorul de credite, care e valoarea proiectului și dacă este un buget sau 800 de proiecte și 800 de bugete?

Purtător de cuvânt Federația Share: ”Nu suntem o corporație”

diana apan si covaliu”Voi explica pe scurt pentru că e simplu. Federația Share nu este un finanțator. Nu am vrut să ne poziționăm ca o corporație, pentru că nu suntem asta. Noi urmărim să atragem sprijin pentru sectorul de tineret și pentru proiecte care să se desfășoare sub Capitala de Tineret anul acesta de la mai multe structuri. Așadar pentru mediu, o linie care este deschisă și puteți aplica oricare dacă aveți ONG, este linie deschisă de Ministerul Mediului și deci ordonatorul de credite pentru aceste proiect e Ministerul Mediului. Linie la care va aplica și Federația Share. La fel la municipalitate. Orice linie de finanțare deschid, federația aplică la fel ca oricare dintre dumneavoastră. Noi am încercat să sprijinim tinerii și de aceea avem acest proiect. În structura programului sunt mult mai mult de 800 de bugete. Avem proiectele organizațiilor membre, proiecte partenere și cele care se întâmplă la Cluj: TIFF, Electric Castle, TIMAF, și proiectele strategice: voluntariat, cu bugete participative..și mai sunt multe.”, răspuns Diana Apan.

Un artist bonus în pachetul de 900.000 de euro

Purtătorul de cuvânt al federației, Diana Apan a spus că, pe lângă David Guetta și Avicii, vor veni la festivalul Untold ca bonus cei de la Third Party. Jurnalistul Tiberiu Fărcaș și moderatorul dezbaterii, Ion Novăcescu, au întrebat reprezentanții federației dacă li se pare mare suma pentru cei trei artiști artiști?

”Nu știu dacă este mare sau mică la nivel de Europa, dar în același timp este un deschizător de drumuri. Faptul că am reușit să aducem artiști de un asemenea renume în Cluj-Napoca și România va face treaba mult mai ușoară și pentru organizatorii de evenimente pentru că va exista un precedent. Avicii s-a mai încercat să se aducă acum 2 ani și din cauza unor neînțelegeri nu a mai ajuns în România”, a spus Vlad Pop.

”Din punctul nostru de vedere este suma potrivită pentru acești artiști”, a spus managerul festivalului Constantin Covaliu. Mai multe în video.

Explicația pentru criteriu Facebook din caietul de sarcini

L-am întrebat pe președintele Federației SHARE, Vlad Pop, cum a ajuns numărul de minim 70 de milioane de like-uri (aprecieri) criteriu în caietul de sarcini pentru aducerea celor doi DJ principali de la festival. ”Contează foarte mult aprecierea publicului și în același timă să vedem numărul de fani din România, nu doar la nivel mondial. Este un festival care trebuie să satisfacă toate gusturile și atunci numărul de like-uri este un coeficient direct cu aprecierea publicului. Cu cât ești mai apreciat de public, cu atât ești mai dorit de aceștia. Se fac multe concursuri la nivel local pe cine am dori să aducem. Și acum pe site-ul nostru și pe pagina de Facebook lumea ne trimite pe cine să aducem. Important ca aceștia să aibă priză la public.”, a spus Pop.

Cum poate vedea câte aprecieri sunt din România? ”Sunt statistici. Și Facebook oferă informații și Google Analytics. Facebook a devenit unul din principalele canale de comunicare, care în același timp se poate spune că a ales ultimul președinte în România.”, a spus Pop. Numai că pentru a vedea statisticile unei pagini de Facebook sau ale unui site în Google Analytics trebuie să deții pagina sau site-ul. Și nu credem că cei de la SHARE administrează pagina lui David Guetta de Facebook.

Comments

comentarii

BMW Group și NTT Data au bătut palma, iar în Cluj-Napoca urmează să se deschidă un nou centru IT.... Citește mai mult
Prognoza meteo. Meteorologii anunță vreme caldă, cu temperaturi ridicate pentru această perioadă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!