Criterii aberante în caietul de sarcini de la Untold Festival. David Guetta, cu dedicație de 900.000 euro

Caietul de sarcini pentru rezervarea primilor doi artiști pentru Untold Festival cuprinde criterii precum 70.000.000 de fani pe Facebook pentru cei doi artiși și minim patru premii la DJ Awards în ultimii 7 ani. O analiză simplă a conturilor de Facebook arată că fără David Guetta în ecuație, nicio firmă de evenimente nu ar fi putut câștiga licitația de 400.000 de euro organizată de Federația SHARE. A fost declarată câștigătoare oferta unei firme micuțe, care a adus în România artiști trecuți de vremurile de glorie, în defavoarea a două firme care lucrează cu artiști precum Metallica, Muse, Kiss, Limp Bizkit.

Federația SHARE a emis un comunicat în care explică procedura achiziției publice în cazul primilor doi artiști anunțați la Untold Festival – DJ-ii David Guetta și Avicii. Reprezentanții federației au precizat că au întocmit un caiet de sarcini în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului 34/2006 privind achizițiile publice.

”Federația SHARE a urmărit toate prevederile legale analizând ofertele primite în baza criteriului prețului cel mai mic și a specificațiilor din caietul de sarcini; am căutat să ajungem direct la artiști; am solicitat oferte de la mai multe entități de la nivel internațional și chiar direct de la artiști, care ne-au direcționat de fiecare dată către agenții lor de booking.”, se precizează în comunicatul Federației SHARE.

Atât în caietul de sarcini, cât și pe site-ul proiectului Cluj Capitală Europeană a Tineretului se arată numeroasele criterii pe care trebuiau să le îndeplinească cumulat cei doi DJ: ”Pentru ca manifestare artistică să aibă succes deplin, trebuie ca artiștii să fie aleși cu grijă. Având în vedere că muzica house și electronică sunt printre cele mai râvnite genuri, s-a optat pentru DJ recunoscuți la nivel mondial, având cel puțin opt milioane de albume vândute. Alte criterii care au intrat în calcul au fost popularitatea social media (precum 70.000.000 fani Facebook, 16.000.000 de followeri pe Twitter, 2.000.000 vizualizări pe Youtube, 5.000.000 fani Spotify), premiile primite (minim 4 premii la American Music Awards și Billboard Music Awards în ultimii trei ani, minim patru premii la DJ Awards în ultimii 7 ani, clasarea în primele 10 locuri ale Topului 100 DJs conform DJ Magazine în perioada 2007-2014, minim două premii la MTV Europe Music Awards în ultimii 3 ani, minim două premii la MTV Europe Music Awards în ultimii 3 ani, minim două premii la Teen Choice Awards, minim șase premii la World Music Awards în ultimii 7 ani, clasarea în primele trei locuri ale Housepodium DJ Top 50 în ultimii 5 ani).”

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

O simplă analiză pe Facebook scoate la iveală că doar David Guetta cu cei peste 59 de milioane de fani putea să adune cu doar încă trei DJ cei 70 de milioane de fani: Avicii – 18.8 milioane, Skrillex – 19,7 milioane și Tiesto – 19.1 milioane.  Nici măcar îndrăgitul DJ Armin Van Buuren cu 8,8 milioane de fani nu ar fi avut vreo șansă să ajungă al Cluj, nici în combinație cu Guetta. Câștigătorul la secțiunea house la DJ Awards 2014, Hardwell are ”doar” 7,4 milioane fani pe Facebook.  Pentru vă face o idee ce înseamnă 70 de milioane de fani, vă spunem că doar Beyonce, Rihanna sau Justin Bieber se apropie sau depășesc aceaste cifre. Dar selecția de oferte s-a făcut strict pentru DJ.

fani david guetta

 

Un alt criteriu din caietul de sarcini a fost ca cei doi DJ să aibă în ultimii 7 ani, cumulat, minim patru premii la DJ Awards. Avicii, fiind prea tânăr, nici nu intra în calcul acum 6-7 ani, iar singurul care are între anii 2008-2011 fix patru premii ca DJ house și producător este Guetta.

De precizat că fostul președinte al Federației SHARE, Bogdan Buta, care mai este implicat în organizarea Untold Festival, este fan David Guetta pe Facebook.

Federația SHARE a desemnat câștigătoare o firmă mică din Germania, care îi aduce pe David Guetta și Avicii la Cluj. ”În urma procedurii prezentate în cele de mai sus, oferta declarată câștigătoare a fost cea depusă de firma “European Event Services” din Germania. Celelalte firme care au depus oferte sunt “DEAG” din Germania și “Broadway” din Ungaria”, se arată în comunicatul Federației SHARE.

Colegii de la Ziardecluj.ro au arătat că European Event Services este, potrivit Registrului Comertului German o “Gewerbebetrieb”, adică o intreprindere individuală, un PFA, administrat de Yolanda Daniela Primo, cu sediul social in Birkenweg 27 din Troisdorf,o  Nordrhein-Westfalen. Firma a adus în românia artiști trecuți de vremurile bune, precum Andrea Bocelli sau Bonnie Tyler.

DEAG este Deutsche Entertainment AG și putem vedea pe site-ul lor oficial că este o companie mare profilată în zona rock, organizând evenimente cu Metallica, Muse, Kiss sau Limp Bizkit. Cealaltă firmă, Broadway din Ungaria lucrează mai mult cu artiști maghiari, dar vinde bilete și la concert AC/DC în luna mai în Austria.

Contract de 900.000 de euro pentru cei doi DJ

Federația SHARE a primit în decembrie 1,8 milioane de lei de la Primărie pentru rezervarea primilor doi artiști de la festivelul Untold.. ”În urma concursului public, a selecției de proiecte organizată de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca la sfârșitul anului 2014, Federația SHARE Cluj-Napoca a beneficiat de o finanțare nerambursabilă de 1,8 milioane de lei (cca. 400.000 euro) care au fost alocați prin HCL nr. 479/2014.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca este deținătoarea titlului de Capitală Europeană a Tineretului, iar coordonarea programului Cluj 2015 este asigurată de către Federația SHARE Cluj-Napoca, alcătuită din 37 de organizații non-guvernamentale de tineret și studențești.

Aceste fonduri au fost utilizate în întregime de Federația SHARE pentru rezervarea primilor artiști care vor concerta la Untold Festival, urmând ca echipa de proiect să atragă restul finanțărilor necesare, până la valoarea totală a contractului de 4.068.000 lei, din alte surse –fonduri private: sponsorizări, parteneriate, etc.”, au transmis reprezentanții Federației SHARE.

Purtătorul de cuvânt al federației, Diana Apan, a precizat că va reveni cu detalii despre ceea ce acoperă suma de circa 900.000 de euro și cine a făcut parte din comisia de selecție a ofertelor.

Bugetul total al Untold Festival, estimat de Federația SHARE, este de 4 milioane de euro!

 

Comments

comentarii

Mai mulţi deţinuţi dintr-un centru de arest preventiv din Rostov, în sudul Rusiei, au luat ostatici doi angajaţi, potrivit Serviciului Penitenciar Federal. În urma unei intervenții speciale, gardienii eu fost eliberați, iar deținuții „lichidați”.... Citește mai mult
Primarul Clujului, Emil Boc, a participat la cursa de 5 km a Crosului Supereroilor din cadrul Sports Festival. Edilul i-a îndemnat pe clujeni să facă mișcare în fiecare zi.... Citește mai mult

5 comentarii

  1. Hai mai lasatine-ne cu toate atacurile astea. Bine ca insfarsit se intampla ceva important in Cluj. Scrie foarte clar acolo ca minim 2 DJ trebuiau sa ofere care sa indeplineasca conditiile alea. Puteau fi 100 in oferta, astfel incat toti cumulati sa indeplineasca toate criteriile. Asa ca hai sa trecem la ceva constructiv. Bravo baietilor care fac sa se intample ceva IMENS la Cluj! O sa fie LEGENDAR!

  2. Mai lasati invidia si carcoteala! chiar daca ar fi venit Papa Francisc voi tot l-ati fi vrut pe Benedict si invers !

  3. SEAP si Bene sunt angajati la Primarie :)))

  4. “artiști trecuți de vremurile de glorie, în defavoarea a două firme care lucrează cu artiști precum Metallica, Muse, Kiss, Limp Bizkit.”
    Sunt din Cluj, n-am fost la Untold, m-as duce la oricare din cei mentionati acolo la un concert in Cluj…dar afirmatia e o mare aberatie.

Lasă un răspuns