Dreptul, la concurență cu Sportul la UBB Cluj

Cea mai mare concurență pe un loc bugetat în cadrul Universității Babeș-Bolyai este la Facultățile de Drept și de Educație Fizică și Sport, cu aproape 4 candidați pe un loc.

La Facultatea de Educație Fizică, unde înscrierie s-au încheiat în 17 iulie, sunt 411 candidați pe 113 locuri (3,63 pe loc), iar la Facultatea de Drept, cu o zi înaite de încheierea înscrierilor, erau 612 candidați la 176 de locuri bugetate. (3,47 pe loc).

Facultățile de Drept și Educație Fizică sunt și printre primele trei la care, pe parcursul înscrierilor,  numărul candidaților a depășit numărul locurilor bugetate.

”Primele trei facultati la care s-a depasit numarul de locuri bugetate sunt facultatea de drept, de educatie fizica si psihologie. Până astăzi (18 iulie – n.red.) peste jumatate din facultatile UBB si-au ocupat numarul de locuri bugetate”, a spus purtătorul de cuvânt al UBB, Paul Fărcaș.  În patru zile de înscrieri, la 12 facultati din totalul de 21 ale Universitatii Babes-Bolyai, numarul candidatilor a depasit numarul locurilor bugetate de Stat.

Conducerea Facultății de Drept susține că  absolventii ajung usor avocati sau magistrati.

Florin-Streteanu

”Tinerii vin la Facultatea de Drept de la UBB Cluj pentru că majoritatea care termină aici nu vor avea probleme să intre în Barou sau la Institutul Național al Magistraturii.”, a spus decanul facultății, Florin Streteanu.

Exigențele sunt însă mari în timpul facultății. ”Procentul celor din anul I care termina Facultatea de Drept de la UBB Cluj este intre 50 si 60 la suta”, a adăugat decanul Florin Streteanu.

Secretarul comisiei de admitere spune că studenții buni sunt cooptați de case de avocatură înainte de a da examenul la Barou.

facultatea de drept (5)”E o inflatie mare pe piata de juristi si e clar ca locurile de munca sunt tot mai greu de gasit. Dar in varianta in care se face treaba in facultate si studentul chiar este bine pregatit, problemele pentru el la finalul facultatii nu vor fi daca va gasi loc de munca, ci ce sa munceasca, ce varianta sa aleaga. Studentii nostri buni si cei mai buni in anul 3 pe final sunt deja selectati de case de avocatura din Cluj si Bucuresti pentru a face stagii practica si pe finalul anului 4 ei deja au oferte financiare. Mai este varianta magistraturii pentru cei care vor sa fie magistrati cu un salariu convenabil si un statul social profesional bun. Din perspectiva asta, cine isi face treaba nu va avea probleme de insertie in raport de locul de munca. ”, a declarat lector universitar Daniel Nițu, secretarul comisiei de admitere in aceasta sesiune de inscrieri.

De asemenea, facultatea are un proiect de practică pentru studenți, pe fonduri europene, derulat împreună cu Baroul Cluj. ”Din anul 2 se incep stagii de practica la majoritatea cabinetelor de avcatură importante din Cluj. Se fac contacte bune. Studentii buni care confirma automat deja au un element de legatura la nivel de Baroul Cluj”, spus Nițu.

Admiterea se face pe baza mediei obţinute din :

-nota obţinută la proba scrisă, de verificare a raţionamentului logic, cu opondere de 50% din media de admitere

-media generală obţinută la examenul de bacalaureat, cu o pondere de 50% dinmedia de admitere.

Mai multe detalii despre examen și împărțirea locurilor la buget și taxă pe site-ul facultății.

La Facultatea de Educatie Fizica si Sport, care a si incheiat inscrierilor, concurenta este de 411 candidati pe 113 locuri bugetate. La mare cautare este specializarea kinetoterapie, pe motiv ca isi gasesc usor de lucru.

”Kinetoterapeutii aleg sa lucreze in spitale de recuperare, unii isi deschid cabinete particulare, altii lucreaza in SPA-uri, centre de fitness”, a spus prodecanul facultății, Leon Gomboș.

În total, UBB Cluj pune la bătaie 4,840 de locuri bugetate la cele 21 de facultăți.

Comments

comentarii

Fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Brănescu critică declarațiile controversate ale Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, și spune că „a predica îmbrobodirea femeilor în secolul XXI traduce o viziune ruptă de realitate”... Citește mai mult
Ștefana Trifan de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej este una dintre elevele care a obținut media 10 după rezolvarea contestațiilor la examenul de Bacalaureat 2024.... Citește mai mult

Lasă un răspuns