fbpx

Doi avocați au atacat în contencios hotărârea CJSU care impune măștile în spațiile deschise din Cluj-Napoca

Doi avocați au atacat la Tribunalul Cluj hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din 20 octombrie, prin care s-au intituit mai multe măsuri în Cluj-Napoca, Florești și Tritenii de Jos, printre care obligația purtării măștii în spațiile deschise.

Avocații Kapcza Mikolt și Gabriel Ovidiu Marin au atacat la Sectia mixta de contencios administrativ si fiscal, de conflicte de munca si asigurari sociale Hotărârea nr.55 a CJSU Cluj, prin care s-au impus noile măsuri anti-Covid ce se aplică din 22 octombrie. Dacă ar câștiga, ar crea un precedent în cazul celorlalte hotărâri pentru alte localități.

Contactată de Clujust, avocata Kapcza Mikolt explică, pe scurt, acțiunea: ”Ideea principalaăeste că hotărârea nu are temei legal, pentru ca articolul 13 din Legea 55/2020 prevede că se poate institui obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. Al doilea motiv este că hotărârea de Guvern prevede că e obligatoriu să afișezi în loc public faptul că e obligatorie purtarea măștii și nu am văzut. În al treile arând, nu există studii sau expertize că purtarea măștii în aer liber ar duce vreun beneficiu”

Aceeași avocată a depus la Curtea de Apel Cluj cerere de anulare a Hotarârii de Guvern nr. 856 din 14 octombrie 2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei. Este a doua astfel de acțiune. Despre prima puteți citi AICI

De data acesta, motivele sunt diferite. ”Există o lipsa de proporționalitate între măsuri și drepturile fundamentale ale omului, precum dreptul la viață orivate, la libera circulae, învățătură, dreptul la întruire, cultură. Un sigur drept, cel la sănătate, este impus cu forța în detrimentul tuturor celorlalte depturi, fără să se vadă un rezultat. Pe scurt, sunt adeptul politicii din Suedia, măsurile pe baza de recomandare. Fiecare să aibă grijă de el, dar nu cu forța. Nu sunt din categoria celor care cred că nu există virusul, dar, cum spuneam, este o lipsă de proporționalitate între măsuri și drepturile oamennilor”, a precizat Kapcza Mikolt.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns