Potrivit procurorilor DNA, consilierul județean Ioan Petran i-a cerut prin SMS 20.000 de euro cash directorului de dezvoltare al companiei UTI Facility Management SA, Gabriel Davidescu, după o întâlnire ce a avut loc la București între Petran, Davidescu și președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu. Tema întâlnirii a fost concesionarea unei suprafețe de teren către firma UTI în incinta Aeroportului International Cluj-Napoca. La opt zile de la SMS, procurorii susțin că Petran a primit un plic cu 20.000 de euro de la Davidescu la ieșirea din Iulius Mall.
EXTRAS DIN REFERATUL PROCURORILOR DNA:
”La data de 17 august 2010, între Consiliul Judeţean Cluj, în calitate de concedent şi SC UTI Facility Management SA Bucureşti, în calitate de concesionar, a intervenit Contractul de concesiune lucrări publice nr. 29/2010, având ca obiect extindere parcare auto existentă, construire parking etajat şi construire hotel 4 stele, precum şi mentenanţa acestora, toate în incinta Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca. Durata contractului a fost stabilit pentru un termen de 45 de ani, lucrările urmau a fi executate pe cheltuiala concesionarului care, după finalizare, beneficia de toate profiturile realizate de pe urma exploatării construcţiilor, cu plata unei redevenţe anuale către concedent. După încheierea contractului, în contextul unor impedimente legate de titlurile de proprietate asupra terenurilor avute în vedere în cuprinsul actului de concesiune, obiectivele legate de construirea parkingului etajat şi a hotelului au fost suspendate până la clarificarea situaţiei juridice. Lucrările de extindere a parcării auto existente, precum şi cele de modernizare a sistemului de acces şi construirea unui rondo (sens giratoriu) pe drumul naţional la poarta de acces în incinta aeroportului, au fost realizate, finalizate şi date în folosinţă de SC UTI SA în cursul anului 2013.
În condiţiile în care situaţia juridică a terenului asupra căruia urmau să fie ridicate celelalte construcţii persista în incertitudine, iar lucrările deja executate (cu referire la noul sistem de acces şi la sensul giratoriu) au fost de natură să reducă spaţiul alocat parcărilor din incinta aeroportului, ce erau producătoare de venituri pentru concesionarul SC UTI SA, directorul de dezvoltare al societăţii, Gabriel Davidescu a intrat în legătură cu suspecţii Uioreanu Horea Dorin şi Petran Ioan, pentru a negocia termenii în care instituţia judeţeană ar putea aloca o altă suprafaţă de teren în vederea extinderii parcărilor aflate în exploatarea societăţii.
În acest sens, urmare a discuţiilor purtate la începutul lunii aprilie 2014, cei doi reprezentanţi ai CJ Cluj au convenit cu Gabriel Davidescu că vor efectua o deplasare în Bucureşti la sediul SC UTI SA, în vederea negocierii condiţiilor în care un astfel de contract ar putea fi încheiat între părţi.
Pentru această întâlnire Uioreanu Horea Dorin s-a deplasat în Bucureşti în după-masa de 8 aprilie 2014 şi s-a cazat la Hotel Radisson, iar suspectul Petran Ioan s-a deplasat la Bucureşti în dimineaţa de 9 aprilie 2014. De la aeroport, Petran Ioan a fost preluat de o maşină pusă la dispoziţie de suspectul Davidescu Gabriel şi, după o scurtă întâlnire derulată între cei trei la Hotel Radisson, aceştia s-au deplasat la sediul UTI GRUP SA.
După finalizarea negocierilor, suspecţii Petran Ioan şi Uioreanu Horea Dorin au revenit în Cluj-Napoca. În după-masa aceleiaşi zile suspectul Petran Ioan a luat legătura cu suspectul Davidescu Gabriel căruia i-a comunicat prin intermediul unui SMS că va trebui să plătească suma de 20.000 euro cash şi că vor mai ţine legătura pe problema luată în dezbatere.
A doua zi, în data de 10 aprilie 2014, la sediul CJ Cluj, suspectul Uioreanu Horea Dorin a convocat o şedinţă pe tema contractului de concesiune încheiat între instituţia judeţeană şi SC UTI SA, şedinţă la care au participat Raţiu Mariana- Director Direcţia de Investiţii din cadrul CJ Cluj, Creţu Alexandru şi Ciortea Teofil, şefi servicii în cadrul aceleiaşi direcţii, precum şi arhitectul şef al judeţului, Salanţă Claudiu Daniel. Preşedintele consiliului judeţean a solicitat participanţilor întocmirea unui referat în vederea aprobării de către CJ Cluj a alocării unei suprafeţe de teren care să fie dată în concesiune societăţii UTI, justificat tocmai de diminuarea locurilor de parcare urmare a construcţiilor şi modernizărilor ce au fost efectuate până în anul 2013 de aceeaşi societate.
În cursul zilei de 10 aprilie 2014, în condiţiile în care Davidescu Gabriel nu a dat nici un răspuns către Petran Ioan, urmare a SMS-ului prin care i se solicita plata unei sume de bani în numerar, consilierul judeţean a revenit cu un nou mesaj prin care i-a solicitat lui Davidescu Gabriel să-i comunice dacă va ajunge săptămâna următoare luni sau marţi în Cluj. Totodată, Petran Ioan a luat legătura cu directorul Aeroportului Internaţional Cluj Napoca, Ciceo David Ioan cu care a stabilit o întâlnire doua zi.
A doua zi de dimineaţă, în 11 aprilie 2014, în jurul orei 10,00 Petran Ioan s-a deplasat la aeroport unde a purtat o discuţie cu directorul Ciceo David despre preconizata extindere a parcării prin concesionarea unei noi suprafeţe de teren în favoarea SC UTI Facility Management SA. Pe parcursul discuţiilor Petran Ioan l-a contactat şi pe arhitectul şef al judeţului, Salanţă Claudiu, căruia i-a cerut să se prezinte la şedinţa de la aeroport întrucât discuțiile acestea erau mult mai aplicate, având la îndemână planurile urbanistice. Fiind cooptat într-o altă activitate programată anterior, arhitectul şef a declinat invitaţia de participare la discuţii.
În aceeaşi zi, după şedinţa de la aeroport, în jurul orei 11,00 suspectul Petran Ioan a trimis un nou SMS către Davidescu Gabriel în care i-a comunicat faptul că aşteaptă un răspuns faţă de solicitările anterioare. Davidescu Gabriel i-a comunicat la rândul său că, cel mai probabil săptămâna următoare, marţi, va veni la Cluj.
Luni, în 14 aprilie 2014, Petran Ioan a revenit cu un nou mesaj telefonic către Davidescu şi l-a întrebat dacă rămâne valabilă întâlnirea pentru a doua zi, mesaj rămas fără răspuns, context în care după alte 30 de minute, suspectul Petran Ioan a insistat şi i-a comunicat Davidescu Gabriel, prin intermediul unui alt SMS că „are mare nevoie de el”.
Marţi, 15 aprilie 2014, în condiţiile în care suspectul Davidescu Gabriel în continuare nu a dat niciun răspuns, suspectul Petran Ioan i-a trimis acestuia un nou SMS la ora 18:15, în care l-a întrebat dacă în acea săptămână mai vine la Cluj, insistenţa sa fiind justificată de faptul că „trebuie să comunice mai departe răspunsul său”, referirea fiind evidentă la preşedintele CJ Cluj, suspectul Uioreanu Horea Dorin, care aştepta şi el o confirmare a respectivei deplasări.
După 5 minute de la acest mesaj, Davidescu Gabriel l-a apelat pe suspectul Petran Ioan şi i-a confirmat că va veni joi, 17 aprilie 2014, la Cluj-Napoca şi că a fost nevoie de mai mult timp pentru că a trebuit „să rezolve problema”.
În dimineaţa de 17 aprilie 2014, la ora 9:45 suspectul Petran Ioan i-a trimis un SMS lui Davidescu Gabriel întrebându-l dacă a sosit în Cluj, răspunsul primit fiind de confirmare, acesta din urmă fiind sosit în Cluj-Napoca cu o cursă Tarom de linie. Ulterior, cei doi s-au contactat telefonic şi au stabilit o întâlnire de prânz la Restaurantul Hanul Dacilor din incinta Iulius Mall fixată pentru ora 12:30. După ce au luat masa, cei doi au ieşit împreună din complexul comercial şi, în faţa clădirii suspectul Davidescu Gabriel a scos din rucsacul aflat asupra sa mai multe plicuri din care unul (cel mai voluminos) l-a înmânat suspectului Petran Ioan, existând indicii că acesta conţinea suma de 20.000 euro anterior pretinsă de suspectul Petran Ioan pentru sine şi pentru preşedintele CJ Cluj, pentru ca instituţia CJ Cluj să concesioneze societăţii UTI o nouă suprafaţă de teren în incinta aeroportului în vederea extinderii parcărilor.
Suspiciunile că respectivul plic conţinea suma de bani pretinsă de suspectul Petran Ioan au fost întărite de faptul că, imediat după ce consilierul judeţean s-a despărţit de suspectul Davidescu Gabriel, respectiv în aceeaşi zi şi în cursul zilei următoare, acesta a efectuat plăţi în sume consistente, precum şi achiziţii de bunuri de valoare ridicată. Astfel, din probele de la dosar rezultă că suspectul Petran Ioan s-a despărţit de suspectul Davidescu Gabriel în jurul orei 14:00 iar la orele 14:37, respectiv 14:45, a luat legătura cu numitul Lupuşor Călin, căruia i-a efectuat o plată de 2.000 euro pentru materiale publicitare din campania electorală în derulare şi, cu numitul Cosmin (reprezentant al Editurii Napoca) căruia i-a plătit mai multe facturi. De asemenea, în cursul zilei următoare, suspectul Petran Ioan a achiziţionat un telefon IPhone S 5 GOLD, al cărui preţ de piaţă este de 3.000 lei.
Împrejurarea că întâlnirea cu suspectul Davidescu Gabriel privea primirea unei sume de bani anterior pretinsă, că parte din aceasta era destinată preşedintelui CJ Cluj Uioreanu Horea Dorin şi că acesta aştepta banii, este confirmată dincolo de conţinutul mesajului dat de suspectul Petran Ioan potrivit căruia trebuia să comunice mai departe sosirea lui Davidescu Gabriel în Cluj şi de faptul că în seara de 17 aprilie 2014, după ce intrase în posesia banilor, în jurul orei 20:00, consilierul judeţean l-a contactat telefonic pe Uioreanu Horea Dorin cu care a avut o întâlnire de numai două minute în Piaţa Cipariu. În mod evident, întâlnirea a avut ca scop transmiterea banilor, respectiv a unei părţi din cei 20.000 euro primiţi de suspectul Petran Ioan de la suspectul Davidescu Gabriel. Orice alt pretext pentru o astfel de întâlnire nu ar putea fi justificată în condiţiile în care cei doi se întâlnesc zilnic la sediul CJ Cluj, iar pentru o altfel de comunicare era suficientă folosirea telefonului mobil şi nicidecum o întâlnire fizică.
La câteva zile după întâlnirea din 17 aprilie 2014, când a remis Petran Ioan suma de 20.000 euro destinată acestuia şi preşedintelui CJ Cluj cu titlu de mită, Davidescu Gabriel l-a contactat telefonic pe consilierul judeţean (în data de 22 aprilie 2014) şi i-a cerut să intervină la directorul Companiei de apă Someş SA Cluj, aflată în subordinea CJ, numitul Ciatarâş Dorin pentru a-i elibera o recomandare favorabilă societăţii UTI, necesară pentru îndeplinirea condiţiilor de participare la o licitaţie la care societatea se înscrisese la nivelul judeţului Mehedinţi. Intervenţia era necesară deoarece reprezentanţii Uti au fost primiţi cu un refuz la solicitarea lor anterioară. Intervenţiile solicitate au fost efectuate de către Petran Ioan în zilele de 22 şi 23 aprilie 2014, şi s-au concretizat în emiterea recomandării în favoarea SC UTI SA.
În data de 23 aprilie 2014 suspectul Petran Ioan a revenit cu un mesaj telefonic la Davidescu Gabriel pe care l-a întrebat când va debarca la Cluj. A doua zi, în 24 aprilie 2014, suspectul Petran Ioan a trimis din nou un SMS către suspectul Davidescu Gabriel pe care l-a întrebat dacă a uitat de el, fiind evident că reprezentantul instituţiei judeţene mai stabilise o înţelegere cu Davidescu Gabriel şi aştepta de la acesta un răspuns. Mesajul său a rămas fără ecou, împrejurare în care în dimineaţa următoare, la ora 8:57, Petran Ioan a revenit cu un nou mesaj la Davidescu Gabriel, întrebându-l când vine la Cluj.
În următoarea zi (25 aprilie 2014, la ora 10:48) suspectul Petran Ioan a contactat-o pe numita Sanda, angajată a societăţii UTI, căreia i-a comunicat faptul că în cursul săptămânii ce va urma se vor rezolva „adresele” de care aveau nevoie şi că CJ Cluj va formula un răspuns către UTI, împrejurări pe care i le-a confirmat însuşi arhitectul şef al judeţului. În discuţia purtată cu angajata UTI, Petran Ioan i-a solicitat acesteia să îi comunice când va plăti societatea restanţa în cuantum de 49.000 lei pe care o aveau pentru construirea sensului giratoriu, plată pe care o datorau societăţii Construcţii Napoca SA. Numita Sanda a confirmat că plata se va efectua în câteva zile, imediat ce se va emite factura de către constructor.
În cursul zilei de 27 aprilie 2014, suspectul Petran Ioan a revenit cu un SMS la Davidescu Gabriel pe care l-a întrebat cum rezolvă problema lor. Davidescu Gabriel i-a răspuns că se vor auzi a doua zi, de dimineaţă.
Discuţia telefonică purtată de cei doi în ziua următoare a lămurit că „problema” ce trebuia rezolvată între Davidescu Gabriel şi Petran Ioan era legată tot de remiterea unei noi sume de bani pe care suspectul Petran Ioan o aştepta de la reprezentantul societăţii UTI. Astfel, la ora 16:44 Davidescu Gabriel l-a contactat pe consilierul judeţean şi i-a comunicat că nu reuşit să rezolve problema sa, la care suspectul Petran Ioan a replicat că poate primi şi lei (de unde se deduce că suma ce urma să fie remisă fusese stabilită tot în valută, exact ca suma ce fusese remisă în 17 aprilie 2014). În continuarea discuţiei, suspectul Davidescu Gabriel l-a asigurat pe interlocutor că nu moneda este o problemă ci faptul că nu a reuşit să facă rost de bani. Cu toate că Davidescu Gabriel a fost neechivoc în cuprinsul discuţiei, suspectul Petran Ioan a insistat la acesta să fie ajutat şi a cerut de la Davidescu Gabriel să facă eforturi şi să „îl rezolve pe el înainte de toate”. Cei doi au rămas înţeleşi că se vor auzi în zilele următoare.
La scurt timp după discuţia telefonică, suspectul Petran Ioan a revenit cu două SMS-uri la Davidescu Gabriel, pe care l-a rugat insistent să îl rezolve spunându-i că este foarte urgent şi că, în situaţia în care răspunsul va fi negativ, să-i comunice oricum pentru a găsi alte variante de rezolvare.
În dimineaţa zilei următoare, respectiv în 29 aprilie 2014, suspectul Davidescu Gabriel i-a trimis un SMS lui Petran Ioan şi i-a confirmat că nu reuşeşte să îl ajute, replica acestuia din urmă fiind plină de dezamăgire, suspectul Petran Ioan răspunzând că este foarte încurcat deoarece a angajat multe cheltuieli.
În perioada următoare, contactatele telefonice avute de suspectul Petran Ioan au pus în evidenţă faptul că acesta a încercat permanent să obţină sume de bani deoarece s-a angajat în numeroase achiziţii şi promisiuni de plăţi pentru care avea nevoie de disponibil financiar. În acest sens, remarcăm faptul că la data de 28 aprilie 2014, Petran Ioan a trimis la sediul societăţii Construcţii Napoca SA un contract şi o chitanţă (nu s-a putut stabili obiectul contractului şi nici valoarea acestuia) înţelegerea cu reprezentantul acestei societăţi fiind de a-i fi transmisă suma de bani indicată în documente, în numerar. Cu toate insistenţele şi discuţiile purtate, cererea sa nu a fost onorată, astfel că până la sfârşitul zilei suspectul Petran Ioan a reintrat în posesia documentelor respective.
După o pauză de aproape două săptămâni, suspectul Petran Ioan l-a contactat din nou pe Davidescu Gabriel căruia i-a trimis un SMS la data de 9 mai 2014, în care l-a întrebat dacă îl mai poate ajuta cu ceva, mesaj rămas fără răspuns.”