fbpx

Discursul Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind starea UE. Obiectivele planului de redresare NextGenerationEU

Obiectivele planului de redresare NextGenerationEU au fost expuse: salarii minime decente, cloud european, renovare, infrastructură, văi de hydrogen, combaterea rasismului și a discriminării.

Dezbaterea privind starea Uniunii Europene s-a axat asupra noilor planuri ale UE de combatere a schimbărilor climatice, a rasismului, a amenințărilor la adresa sănătății și a migrației.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit la sediul Parlamentului European din Bruxelles pentru a transmite primul său discurs privind starea Uniunii Europene. În cadrul acestuia, ea a prezentat activitățile Comisiei din cursul anului trecut și a dezvăluit o serie de noi inițiative ale UE, discutate ulterior cu eurodeputații în cursul dezbaterii.

Planurile anunțate includ măsuri de eliminare a restricțiilor de pe piața unică, o nouă strategie pentru spațiul Schengen, o propunere de creștere a obiectivului de reducere a emisiilor la cel puțin 55% pentru 2030, precum și investiții pentru tehnologiile digitale. Procesul decizional al UE trebuie, de asemenea, accelerat.

În ceea ce privește afacerile externe, aceasta a subliniat nevoia de colaborare în cadrul organismelor internaționale, dar a recunoscut necesitatea ca UE să ghideze reformele OMS și OMC. Deși China a fost un partener important în chestiuni precum schimbările climatice, acest lucru nu ar trebui să împiedice UE să se exprime cu privire la încălcările drepturilor omului, a adăugat aceasta.

Von der Leyen a vorbit despre impactul avut de coronavirus și a afirmat că situația din acest an a scos în evidență necesitatea de a construi o Uniune Europeană a sănătății mai puternică: „Este timpul să transformăm acest proiect în realitate. Trebuie să tragem acum primele învățăminte din criza sanitară.”

Von der Leyen a solicitat, de asemenea, intensificarea eforturilor de gestionare a migrației. „Migrația reprezintă o provocare europeană și întreaga Europă trebuie să își asume responsabilitatea ce îi revine”, a afirmat aceasta.

Președinta Comisiei a anunțat și un plan de acțiune pentru combaterea rasismului și a discursului de incitare la ură. De asemenea, a reamintit de importanța respectării drepturilor persoanelor LGBTQI și a recunoașterii reciproce a relațiilor de familie în UE.

Aceasta s-a referit punctual la aspecte cheie:

Comisia va prezenta o propunere legislativă menită să ajute statele membre să definească un cadru pentru salariile minime. Oricine trebuia să poată primi salariul minim fie prin contracte colective de muncă, fie prin respectarea salariului minim legal.

Stabilirea unui salariu minim garantat dă rezultate. Și este timpul ca munca să fie plătită cum trebuie.

Vreau ca NextGenerationEU să creeze noi văi europene de hidrogen care să permită modernizarea industriilor, alimentarea vehiculelor și revitalizarea zonelor rurale

Vreau ca NextGenerationEU să demareze un val de renovare la nivel european și să facă din Uniunea noastră un lider al economiei circulare.

Avem nevoie de spații comune de date – de exemplu, în sectorul energiei sau în cel al asistenței medicale. Vom veni astfel în sprijinul ecosistemelor de inovare în care universitățile, întreprinderile și cercetătorii pot avea acces la date și pot colabora pe baza lor. Iată de ce vom construi un cloud european ca parte a instrumentului NextGenerationEU, care să se bazeze pe GaiaX.

Migrația este o provocare pentru întreaga Europă, deci întreaga Europă trebuie să își facă datoria.

Nu poate fi tolerată nicio încălcare a statului de drept. Voi continua să apăr statul de drept și integritatea instituțiilor noastre europene: fie că este vorba de supremația dreptului european, de libertatea presei, de independența sistemului judiciar sau de vânzarea „pașapoartelor de aur”. Valorile europene nu sunt de vânzare.

O Uniune în care fiecare om poate să fie el însuși și poate să iubească pe cine dorește, fără a se teme că va fi pus la zid sau discriminat. Deoarece a fi tu însuți nu este o chestiune de ideologie, ci de identitate. Iar identitatea nu este ceva ce ți se poate lua. De aceea vreau să fiu foarte clară: a considera normal să existe locuri în care persoanele LGBTQI nu sunt binevenite înseamnă a abdica de la umanitatea noastră. Și, ca atare, astfel de atitudini nu au ce căuta în Uniunea noastră. Pentru a ne asigura că sprijinim întreaga comunitate LGBTQI, Comisia va prezenta în curând o strategie de consolidare a drepturilor LGBTQI. În acest context, voi pleda, de asemenea, pentru recunoașterea reciprocă a relațiilor de familie în UE. Dacă sunteți părinte într-o țară, sunteți părinte în toate țările.

Atașăm discursul integral.

Descarcă discurs Starea Uniunii

Comments

comentarii

Lasă un răspuns