Directorul de dezvoltare al companiei UTI, Gabriel Davidescu, a fost singurul care a dorit să dea declarație la debutul procesului pe fond în dosarul ”Uioreanu”. Acesta declarat în fața instanței că i-a dat consilierului județean Ioan Petran 10.000 de euro, din cei 20.000 pretinși, în baza relației de amiciție pe care o aveau și fără a fi condiționată de ceva suma. De asemenea, Davidescu a dezvăluit că prețurile la parcarea pe care UTI o administrează la Aeroport nu au scăzut, așa cum se ceruse de conducerea Consiliului Județean, din cauza directorului de investiții Mariana Rațiu.
Compania UTI Facility Mangement a încheiat contract cu Consiliul Județean in 2010, prin licitatie, prin care i s-a concesionat terenul pentru construite parcare, sens giratoriu, hotel si parking suprateran la Aeroport. Davidescu a precizat că după semnarea contractului au apărut probleme juridice cu terenul pentru hotel, astfel că acesta și parcarea supraetajată au fost suspendate.
”Pe domnul Petran il cunosc de foarte multă vreme, avânad o relatie de amiciție. Pe domnul Uioreanu l-am cunoscut în in primăvara lui 2013, la invitatia la Consiliului Județean a domnului Petran. Ne-a solicitat urgentarea sensului giratoriu.”, a spus directorul de dezvoltare UTI la Tribunalul Cluj. Acesta a precizat că Uioreanu și Petran au solicitat reducerea tarifelor la parcarea de la Aeroport. ”Ca urmare a unor articole de presă și a uno solicitări din partea unor persoane care accesau Aeroportul, Petran si Uioreanu ne solicitau să reducem tarifele. Să fie 5-10 minute gratuit și o parcare de lungă durată cu tarife reduse. UTI a trimis in noiembrie 2013 solicitarea privind organizarea parcării ”long term”. Tarifele pe care UTI le propunea erau mai mici decat cele practicate in mod curent”, a precizat Gabriel Davidescu. Potrivit acestuia, cel care a inițiat solicitarea din partea Consiliului Județean a fost Ștefan Iliescu, care face parte din echipa de implementare a proiectului început în 2010, iar persoana care a respins acea solicitare este Mariana Ratiu, director de investiții la CJ. ”Solicitarea avea vize de la comisii, fiind retrasă de pe ordinea de zi a Consiliului Județean la solicitarea expresă a doamnei Rațiu, in 26 noiembrie 2013”, a spus Davidescu.
Apoi Davidescu a cunoscut-o pe Rațiu la inaugurarea unei stații de epurare, la care a lucrat UTI. ”La ianugurarea stației de epurare la Univers T, am fost solicitat de Ratiu si Uioreanu săă-mi explice de ce nu poate fi aprobată solicitarea. Nu cunoșteam detalii tehnice, așa că am ascultat. A fost singura dată cand am vazut-o pe doamna Rațiu. Apoi in diverse ocazii Petran incerca să-mi spună că nu s-a rezolvat problema. De fiecare dată i-am spus că stă in puterea lor să aprobe, UTI neavând un interes special. Acesta e contextul in care în convorbirile telefonice din aprilie îi amintesc lui Petran că nu a rezolvat problema. Se făceau solicitari din partea lor să scădem tarifele”, a spus directorul. Acesta a precizat că în lipsa solicitării lui Petran, Uti nu ar fi făcut demersuri pntru parcarea long term în acele condiții, iar Uioreanu i-ar fi zis că să facă cum zice Rațiu.
Davidescu a povestit despre banii dați consilierului Petran, motivul pentru care este acuzat de dare de mită. ”In primăvara lui 2014, în martie, mi-a făcut prima dată solicitarea de 20.000 euro. Nu mi-a spus concret pentru ce. A zis că e presat că are multe cheltuieli”. Apo în 9 aprilie 2014 a vut loc o intâlnire la sediul UTI din București între Davidescu, Petran, Uioreanu și președintele UTI Tiberiu Urdăreanu. Atunci, Davidescu spune că Petran i-a adus aminte de suma de bani cerută într-un moment când Uioreanu se întreținea cu Urdăreanu. ”Având in vedere relația de amiciție am înțeles să-l ajut cu 10.000 euro. Mi-era dificil sa-l refuz, dar suma nu era mică. Asta e motivul pentru care in 17 aprilie i-am dat 10.000. Până atunci am primit sms-uri în care mă întreba când vin la Cluj”, a mărturist Davidescu.
Întrebat de judecător despre un termen de restituire a banilor? ”Nu am stabilit un termen, iar legat de cealaltă sumă el a insistat să aduc și restul. Nu am făcut nicio promisiune. După desele insistențe, am considerat că e suficient si in cele din urmă l-am refuzat. Cei 10.000 sunt banii mei personali. Cred că ii aveam din salarii și bonusuri. Nu aveam niciun interes pentru a da mită lui Uioreanu sau Petran, cu atat mai mult cu cât Petran nici nu avea atributii direct privind aprobarea unei hotărâri de CJ. Nu am semnat contract de imprumut în considerarea relației de amiciție cu domnul Petran”, a răspuns Gabriel Davidescu.
Mai multe despre acuzațiile procurorilor DNA Cluj AICI.
Ceilalți inculpați, Horea Uioreannu, Ioan Bene și Vasile Pogăcean nu au dorit să dea declarații în instanță la acest moment.