Acasă » ȘTIRI » Deputatul Ungureanu a descoperit etnobotanicele și alertează clujenii cu date despre consum din 2011

Deputatul Ungureanu a descoperit etnobotanicele și alertează clujenii cu date despre consum din 2011

Deputatul Emanuel Ungureanu a descoperit etnobotanicele și ne prezintă date alarmante despre consumatori, cu referire la Cluj. Doar că ce nu scrie deputatul e că datele sunt din 2011 și sunt la nivel național.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a publicat, în 15 mai, pe Facebook un filmuleț scurt cu un tânăr care se clatină și niște date statistice despre consumatorii de etnobotanice, potrivit lui dintr-un rechizitoriu. Din postarea deputatului reiese și așa au apărut știri în presa generalistă că ”în Clujul drogaților tot mai mulți copii de până în 15 ani dau iama în magazinele de etnobotanice”.

Poate că tânărul din imagini este drogat sau poate nu. Deși nu prezintă dovezi, deputatul Ungureanu dă un titlu de cancan: ”Priviți această imagine terifiantă!.” Apoi critică autoritățile și anunță că va demara întâlniri: ”Clujul este invadat de etnobotanice și Agenția Antidrog, DIICOT Cluj sau BCCOA sunt în mod evident depășite de fenomen. Voi iniția începând cu sfârșitul acestei săptămâni întâlniri cu persoanele responsabile la nivel regional cu combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise pentru a găsi soluții rapide de a diminua considerabil pericolul consumului de substanțe periculoase în special la copii și adolescenți.”

În partea a doua a postării, Ungureanu prezintă date în susținerea fenomenului: ”Iată un fragment din rechizitoriul unui procuror DIICOT care explică fenomenul înspăimântător al consumului de substanțe extrem de periculoase de către copii începând cu vârsta de 11 ani!!!: “Vârsta consumatorilor de „etnobotanice” variază foarte mult (oscilaţii între 11-40 ani). Cu toate acestea, se observă un consum semnificativ în rândul tinerilor cu vârste de până la 15 ani, majoritatea celor intervievaţi declarând că obişnuiesc să-şi cumpere substanţele de la magazine „spice shop/weed shop”. Sumele cheltuite de persoanele care consumă regulat „etnobotanice” variază între 10 şi 300 de lei pe zi, iar sursele de achiziţie sunt variate şi multiple. Există dovezi concludente privind existenţa policonsumului de substanţe psihoactive în rândul consumatorilor intensivi. Mai mult de jumătate dintre subiecţi au declarat că au folosit mai multe tipuri de produse „etnobotanice” în decursul a 30 de zile.” 

Ceea ce ne-a atras atenția este că ”obişnuiesc să-şi cumpere substanţele de la magazine „spice shop/weed shop” Aloo, acest gen de magazine, ”magazinele de vise”, s-au desființat demult, de când a apărut legea 194/2011 care incriminează consumul de substanțe cu efecte psihoactive, cunoscute ca etnobotanice. 

La o simplă căutare pe Google, am găsit aceleași date statistice prezentate mai sus într-un raport de cercetare din septembrie 2011 al Agenției Naționale Antidrog și Unicef.

Extras din raport:

Descarcă raportul complet aici

Contactat de Clujust.ro, deputatul Emanuel Ungureanu ne-a spus că datele sunt preluate dintr-un rechizitoriu din luna mai 2018, care nu e din Cluj, dar care se referă la copii din Cluj. Deputatul a precizat că nu știa că datele sunt din 2011. ”M-a mirat si pe mine că se spunea de magazine, căci știam că s-au desființat. Dacă procurorul a preluat în rechizitoriu date din 2011 este păcatul lui”, a spus Ungureanu, căruia nu i se pare nimic în neregulă cu postarea lui și care a precizat că este important că a semnalat și el fenomenul consumului de etnobotanice.

Să ne înțelegem: Există un fenomen al consumului de etnobotanice în Cluj și am scris despre asta din 2015. Dar haideți să nu ne facem imagine pe spatele lui cu date scoase din context în stil bombastic, domnule deputat! Că din 2011 până acum s-au mai schimbat statisticile. Mai ales că până atunci se puteau cumpăra de la magazine, iar acum se cumpără clandestin. Între timp, DIICOT a destructurat niște rețele mari din Cluj (vezi Piața Abator). Poate că sunt mai mulți consumatori, poate sunt alte prețuri, alte metode. Haideți să vedem și să prezentăm cifre actuale, nu de acum șapte ani!

Comments

comentarii

Lasă un răspuns