Acasă » OPINII-ANALIZĂ » De ce este important cine deține funcția de decan al Baroului Cluj

De ce este important cine deține funcția de decan al Baroului Cluj

Pentru că unii lansează idei că presa nu trebuie să urmărească alegerile pentru funcția de decan al Baroului Cluj, am zis să vă spun perspectiva mea de jurnalist cu 14 ani experiență în presă scrisă, televiziune și, mai nou, online.

Toți avocații știu ce importanță are Consiliul Baroului și decanul în interiorul breslei, ei fiind cei care iau hotărâri. Nu am să vorbesc despre asta, ci despre importanța celui care reprezintă Baroul în relațiile publice, care se realizează în mare parte prin intermediul mijloacelor de informare în masă (presa).

Într-adevăr la alegeri participă doar avocații, dar chiar și așa este subiect pentru o publicație de profil juridic. Trecând peste asta, rezultatul alegerilor interesează pe toată lumea, mai ales că Baroul Cluj este al doilea din țară după cel din Capitală, la distanță mare în plus față de celelalte din provincie. Decanul este reprezentantul avocaților în relația instituțională cu instanțele, parchetele, universități, administrația publică, presa și alte instituții.

Articolul 58 din Legea avocaturii nr.51/1995 arată încă de la alineatul 1, litera a) căDecanul baroului are următoarele competenţe: a)reprezintă baroul în raporturile acestuia cu persoanele fizice şi juridice din ţară şi din străinătate”

Indiferent că eram la ziar sau corespondent la televiziune, dacă aveam nevoie de părerea unui avocat, primul la care ne gândeam era decanul Baroului. Dacă apare o problemă în care este implicat un avocat, presa va lua poziție de la decanul Baroului. Acesta trebuie să aibă vorbele la el.

De asemenea, pentru imaginea Baroului și a avocaturii din acel județ, contează cine este decan, el fiind cel care reprezintă breasla, cu succes sau nu. Oamenii, în general, sunt interesați pe cine aleg în fruntea lor avocații, cei la care merg când au probleme. De exemplu, decanului și Consiliului Baroului pot să se plângă dacă avocatul angajat nu-și respectă atribuțiile, nu le reprezintă corect interesele, îi trădează, îi înșeală sau are un comportament care nu face cinste profesiei. ”Avocatul promovează şi apără drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale omului”, se arată încă de la articolul 2 din Legea avocaturii.

Aceeași lege mai spune că Uniunea Națională a Barourilor din România, implicit fiecare Barou, ”este persoană juridică de interes public, are patrimoniu şi buget proprii”.

Așadar există un interes public destul de mare pentru alegerea decanului unui barou, care are un mandat de patru ani.

Personal, consider că decanul trebuie să fie un profesionist în drept, cu un CV impresionant, dar și un OM de caracter, neconflictual, care să respecte presa, nu să o atace și nici să o considere preș sau să-i dea cu tifla.

Acestea fiind zise, dragi avocați clujeni, apărători ai democrației, mergeți la vot, indiferent care vă e preferința, și dați un exemplu, într-o țară în care absenteismul la vot e boală cronică.

Voi urmări îndeaproape alegerile, cu toate că nu am acces în sala în care are loc Adunarea Generală.

Trei avocați candidează pentru funcția de Decan al Baroului Cluj

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina