fbpx

De când e la Guvern, Mircea Abrudean a intrat în imobiliare. Când a fost prefect, firmele fondate de el au prosperat pe bani publici

Liberalul clujean Mircea Abrudean, șef al Cancelariei prim-ministrului, a devenit mărul discordiei între PNL și PSD, miza fiind propunerea lui pentru funcția de Secretar General al Guvernului. Dar cine este Abrudean și ce talente ascunse are, de aproape că se scindează coaliția din cauza lui?

Să începem cu anii când era suspect în dosarul DNA al fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, și să vedem evoluția în funcții și în avere din ultimii ani, când a renăscut ca pasărea Phoenix.

”În cursul lunii octombrie 2013, Abrudean Mircea, asociat si administrator la SC Siab Development SRL Cluj Napoca, apropiat al presedintelui CJ Cluj, a propus suspectului Uioreanu Horea Dorin demararea proiectului, oferindu-se sa realizeze prin intermediul societatilor comerciale pe care le detine (SIAB și Napotech – n.red) lucrarile de proiectare si studii de fezabilitate. Interesul legat de demararea acestui proiect viza obtinerea contractelor si supraevaluarea costurilor legate de intocmirea proiectelor tehnice si a studiilor de fezabilitate, sens in care, Abrudean Mircea a propus presedintelui CJ Cluj remiterea unui procent de 10% din valoarea contractelor la incasarea lor”, scriau procurorii DNA Cluj în 2014.

Abrudean, care atunci era vicepreședinte PNL Cluj, a fost cercetat alături de alte persoane într-un dosar disjuns din cel în care a fost trimis în judecată și condamnat Uioreanu. Dosarul disjuns a fost în cele din urmă clasat.

Ulterior, Abrudean a intrat în-un con de umbră până la sfârșitul lui 2019, când a fost numit surprinzător Prefect al Județului Cluj. Atunci, liberalul a ieșit oficial din firmele Siab Development, fondată în 2008, și Napotech Proiect, fondată în 2011. În firme a rămas fostul său asociat Gabriel Alexandru Simu, un personaj discret. În altă firmă, și-a pus socrul administrator, fapt despre care am scris AICI

Culmea, în 2020-2021, când Abrudean era prefect, firma Napotech a bătut orice record la contracte de consultanță cu primării din județul Cluj. 2,72 milioane lei bani publici în 2021 și 761.000 în 2020.

Sursa grafic: Termene.ro

Serviciile oferite sunt de consultanță, studii de fezabilitate.

Nici Siab Development nu a dus-o rău, tot din contracte cu primăriile: 764.000 lei doar în 2021.

În decembrie 2021, Mircea Abrudean a fost numit în funcția de șef al Cancelariei prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Ultima declarație de avere arată că în 2022, Abrundean a achiziționat două terenuri semnificative, unul în Cluj-Napoca și unul în localitatea Sălicea de lângă Cluj-Napoca, unde au vile numeroase VIP-uri din zonă. Primul teren, de 2460 mp în cartierul Bună Ziua, l-a cumpărat împreună cu Paul Trestian, asociat în mai multe firme de construcții și soț al unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj. De altfel, Abrudean și Trestian sunt asociați în firma Skyview SRL, ce are ca obiect de activitate dezvoltare imobiliară și care în 2021 a avut profit de 535.709 lei.

Al doilea teren, de 23.000 mp (2,3 hectare) l-a cumpărat împreună cu Tudor Cătăniciu, care este consilier la cancelaria prim-ministrului și fiu al deputatei Steluța Cătăniciu (ex-PSD, actual PPU-SL). Numai că cei doi, Abrudean și Cătăniciu, se încurcă în declarația de avere. Primul a trecut că l-a dobândit prin darea în plată, al doilea că este moștenire. Nici la categorie nu au trecut la fel.

Extras din declarația lui Abrudean:

Extras din declarația lui Cătăniciu:

Dar poate vă întrebați de ce au nevoie cei doi sinecuriști de un teren agricol extravilan? Cu siguranță nu se apucă de agricultură. Mai probabil este că au aflat și ei de la primarul liberal din Ciurila că intravilanul comunei se va extinde și putem pune pariu că va cuprinde și suprafața celor doi. Iar un metru pătrat de intravilan în Sălicea a ajuns să valoreze 80-100 de euro. Deci la 23.000 de mp vine o sumă frumușică. De asemenea, dacă se construiesc case pe respectivul teren, o casă în Sălicea costă circa 200.000 euro la roșu, chiar primarul Cristinel Popa și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, fiind investitori imobiliari în localitate.

Iar Abrudean poate deveni investitor dacă ne uităm la conturile din declarația de avere. Anul acesta a deschis două depozite bancare de 300.000 lei și 406.120 lei.

Comments

comentarii

România este, pentru a zecea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană.... Citește mai mult
TikTok va fi eliminat, oficial, din magazinele de aplicații din SUA, duminică, în urma deciziei Curții Supreme.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns