fbpx

Suspecții din dosarul ”Uioreanu II” acoperă spectrul politic PSD-PDL-PNL

Procurorii DNA Cluj au disjuns un dosar din cel trimis la judecată, din cauza volumului mare de lucru. Și în dosarul al doilea rămân Uioreanu și Bene, dar li se alătură alți suspecți precum Dan Șerban – fiul PSD-istului Grațian Șerban, Gabriel Silagyi- fost consilier local PDL în Turda și Mircea Abrudean, vicepreședinte PNL Cluj.

EXTRAS DIN FINALUL RECHIZITORIULUI: ”Cercetările cauzei mai vizează şi alte fapte reţinute în sarcina suspectului Uioreanu Horea Dorin (fapte de corupţie), a suspecţilor Teaha Mihai, avocat în cadrul Baroului Cluj, Bene Ioan (fapte de corupţie şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice ca infracţiune asimilată celor de corupţie), Şerban Tudor Dan, Ciceo David Ioan, Silagyi Gabriel, Abrudean Mircea, precum şi alte infracţiuni pentru care urmărirea penală s-a dispus in rem, astfel că ele vor face obiectul investigaţiilor penale în continuare, după disjungerea cauzei.

Soluţia de disjungere se impune având în vedere volumul materialului probator necesar a fi procesat şi administrat în cauză, ce impune dispunerea de expertize tehnice, financiare, evaluări de lucrări, audieri de natură să afecteze celeritatea necesară soluţionării unei cauze în care s-au dispus măsuri preventive. Se are în vedere inclusiv faptul că, parte din inculpaţii vizaţi de prezentul act de sesizare al instanţei nu fac obiectul cercetărilor viitoare, între ei aflându-se şi inculpatul Pogăcean Vasile- arestat, astfel că o trenare a soluţionării cauzei afectează în mod direct dreptul acestora la o durată rezonabilă a procesului penal.”

dan serbanDan Șerban – unul dintre cei doi fii ai fostului președinte al CJ Cluj din perioda 2000-2004 Grațian Șerban, un PSD-ist pur sânge. A fost și consilier județean în perioada 2004-2008 pe când Consiliul Județean a fost condus de liberalul Marius Nicoară. Cei doi fii ai pesedistului au făcut afaceri in constructii chiar in acea perioadă, o traditie de familie, deoarece si Serban-tatal a activat pe santierele comuniste ale fostului Trust de Constructii Industriale (TCI). Dan Serban este asociat in firmele Con Tour Invest SRL, Colina Invest, S H C Invest, Smart Invest din domeniul constructiilor, care insa au suspendată activitatea din anii 2009-2010. Con Tour Invest SRL  a construit  două blocuri în Andrei Mureșanu, pe strada Vulcan, nu fără a avea scandal și proces cu vecinii, așa cum a relatat presa la acea vreme.

Șerban jr. a fost asociat si in firma Flexipharma, dizolvată între timp, dar în care i-a avut ca parteneri de afaceri pe Razvan Rotta, Traian Vamos si Iosif Pop. Rotta este asociatul de la Compexit al liberalului Marius Nicoară, cu care Dan Șerban își petrecea concedii în 2004. Dan Șerban îi calcă pe urme tatălui său, Grațian Șerban, care fost președinte al Consiliului de Administrație al societății Construcții Napoca SA în 2001. Din 9 mai 2013 Șerban jr. este director general al societății, având un mandat de 4 ani. El l-a înlocuit pe veteranul Ștefan Dimitriu, fost PSD-ist, trecut în barca UNPR.  SCC Napoca a fost și este fief PSD. Acționarul majoritar al societății, Ioan Bene, inculpat pentru dare de mită, este un apropiat al vicepreședintelui PSD Ioan Rus.

În stenograma unei interceptări din dosarul lui Uioreanu se vede cum Dan Șerban îi spune directorului aeroportului, David Ciceo, și el suspect în dosar, că va vorbi cu ”Nelu” să-l cheme la ordine pe vicepreședintele CJ Cluj din partea PSD, Ioan Oleleu.

DAVID CICEO: Da şi Oleleu ştia. Da voi cu Oleleu nu aţi vorbit de treaba asta ?

ŞERBAN DAN TUDOR : Da o să-l sun, o să-l sun pe Nelu dimineaţă să-l sune pe, pe ăsta să-l cheme un pic pe Oleleu la el.

DAVID CICEO: No, îi neapărat urgent.

ŞERBAN DAN TUDOR : Da.

DAVID CICEO: Că de se apucă şi vorbeşte cu consilierii judeţeni!

ŞERBAN DAN TUDOR : Da, exact asta nu ne mai lipseşte, ha, ha, ha.

gabriel-silagyi

Gabriel Silagyi – fost consilier local PDL în Turda până în 2012 și patron al societății de construcții MBS Group, beneficiara a numeroase contracte cu statul în perioada guvernării PDL pentru construirea de patinoare, bazine și săli de sport.

Gazeta Sporturilor și jurnalistul Cătălin Tolontan au publicat mai multe anchete cu privire la neregulile de la atribuirea acelor contracte. Citiți despre o licitație cu dedicație aici și o altă investigație GSP.ro aici.  MBS Group a cîştigat construirea patinoarului de plastic din Iaşi deşi termenul-limită de depunere a ofertelor expirase. Fima fostului consilier PD-L Gabriel Silagyi, MBS Group, a fost singura care a prezentat o ofertă pentru construirea patinoarului artificial cu suprafaţă uscată. Suma a fost cea maximă prevăzută în anunţ: 600.00 de lei pentru o suprafaţă de 312 de metri pătraţi, adică 147.000 de euro.

La Brașov, firma lui Silagyi a fost implicată în construirea patinoarului de 12 milioane de euro, cât și la refacerea bazinului olimpic de peste 6 milioane de euro. MBS Group a colectat 70 de milioane de euro din contractele publice în doar 9 luni, în perioada 2009-2010. În asociere cu MBS, firma cu sediul social într-un apartament din Turda, mai apar Arcadia Engineering şi Energo SA.  

Dar cum a trecut guvernarea PDL, s-au dus și profiturile firmei MBS. Dacă în 2010 avea, potrivit Ministerului Finanțelor, un profit net de peste 1 milion de lei, în 2013 a ajuns la o pierdere netă de 4,5 milioane lei.

Potrivit procurorilor DNA, Gabriel Silagyi ar fi vrut să intre în grațiile PNL-istului Horea Uioreanu și i-ar fi remis peste 33.000 de lei. Nu a făcut-o însă direct, ci printr-o altă firmă, culmea deținută de tatăl unui membru PNL, Alin Băicoci. Acesta nu este suspect în dosar.

”SC Desk Impex a emis un număr de 3 facturi fiscale în valoarea totală de 101.449,62 lei ce au atestat fictiv închirieri de utilaje către antreprenorul MBS Group SRL. Facturile au fost încasate la finele anului 2012 şi începutul anului 2013. După achitarea taxelor datorate la bugetul de stat aferente facturilor, reprezentantul SC Desk Impex a trimis preşedintelui CJ Cluj în două tranşe, suma totală de 33.675 lei”, au scris procurorii în referatul de arestare preventivă a lui Horea Uioreanu

abrudean mirceaMircea Abrudean – vicepreședinte PNL Cluj, fost consilier al senatorului Marius Nicoară, care îi este și naș. Director de program la Transelectrica, Abrudean este și asociat în nu mai puțin de șase societăți, așa cum arată declarația lui de avere și interese: Mira Consulting SRL, SIAB Development SRL, Cat Consult SRL, Leader Consulting SRL, Bramir SRL și Napotech Proiect SRL.  Două dintre aceste firme apar în referatul procurorilor DNA în cazul Uioreanu ca fiind implicate într-un proiect de modernizare drumuri județene, scos la licitație cu câștigători cunoscuți dinainte.

Potrivit anchetatorilor, ”în cursul lunii octombrie 2013, Abrudean Mircea, asociat si administrator la SC Siab Development SRL Cluj Napoca, apropiat al presedintelui CJ Cluj, a propus suspectului Uioreanu Horea Dorin demararea proiectului, oferindu-se sa realizeze prin intermediul societatilor comerciale pe care le detine lucrarile de proiectare si studii de fezabilitate. Interesul legat de demararea acestui proiect viza obtinerea contractelor si supraevaluarea costurilor legate de intocmirea proiectelor tehnice si a studiilor de fezabilitate, sens in care, Abrudean Mircea a propus presedintelui CJ Cluj remiterea unui procent de 10% din valoarea contractelor la incasarea lor”, scriu procurorii in raportul ce-l priveste pe presedintele CJ.

Din datele cauzei rezulta ca suspectul Uioreanu Horea Dorin a realizat intelegeri cu Bota Iosif Liviu (director general la RADPP Cluj, demisionat in luna aprilie 2014), Iuga Gavrila, director tehnic la RADPP Cluj, Ratiu Mariana – director executiv la Directia de Dezvoltare si Investitii din CJ Cluj si suspectul Abrudean Mircea, presedintele CJ Cluj trasand sarcini cu privire la stabilirea drumurilor ce urmeaza sa fie incluse in proiect, functie de interesele personale sau de grup ale celor angrenati in realizarea acestuia.

Urmare celor discutate, s-a stabilit ca vor face obiectul proiectului urmatoarele drumuri: DJ 103G Aiton – Gheorgheni; DJ 161 Gadalin- Bontida, DJ 109V Cluj – Padureni – Satu Lung – Giula; DJ 109 S Giula- Borsa; DJ 109 D Sic- Coasta_ Vistea- Gadalin; DJ 107R Filea de Jos- Sacel; DJ 105L Floresti-Manastirea Tauti, la care proiectarea, consultanta si executia lucrarilor urma sa se realizeze cu implicarea societatilor Siab Development SRL, Napotech SRL apartinand lui Abrudean Mircea si Eurodrum Com SRL apartinand lui Lola Liviu Laurentiu, societate la care Bota Iosif Liviu are calitatea de angajat.

Pentru obtinerea unor sume cat mai mari in cadrul etapei de proiectare si intocmire a studiilor de fezabilitate, la intelegere cu Uioreanu Horea Dorin, s-a decis ca realizarea studiilor si a proiectelor tehnice sa fie contractate separat, astfel ca, daca initial costurile pentru aceste lucrari erau estimate la 105.000 euro, dupa divizare, cand au decis incheierea separata de contracte, suma ce urma a fi incasata a crescut la 240.000 euro pentru aceeasi activitate realizata, ceea ce insemna ca suma ce urma a fi remisa presedintelui CJ Cluj Uioreanu Horea pentru alocarea preferentiala si in acest conditii a contractelor se ridica la 24.000 de euro, reprezentand procentul de 10% anterior negociat cu Abrudean Mircea.

Datele cauzei au stabilit ca, desi proiectul a fost demarat la inceputul anului 2014, numitii Abrudean Mircea, Iuga Gavrila, Lola Liviu Laurentiu au demarat lucrarile la intocmirea proiectelor tehnice si a studiilor de fezabilitate inca din noiembrie 2013, avand asigurata obtinerea contractelor chiar anterior declansarii procedurii de atribuire”, au precizat procurorii DNA.

În declarația de avere și interese a lui Mircea Abrudean se poate vedea că firma SIAB Development a avut nu mai puțin de 16 contracte de consultanță pentru implemntarea unor proiecte europene cu primării din județul Cluj, majoritatea conduse de primari PNL, inclusiv cel din Fizeșu Gherlii, care apare speriat de Uioreanu în interceptările DNA. Potrivit site-ului firmei, aceasta a derulat proiecte în special pe Programul Național de Dezvoltarre Rurală, în valoare totală de aproape 32 milioane euro.

Soția tânărului liberal, Ramona Abrudean, este consilier evaluare-examinare la Direcția Constatare și Stabilire Nereguli din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Comments

comentarii

Când zborul Jeju Air 2216 s-a prăbușit pe un aeroport sud-coreean, a derapat într-un dig dincolo de pistă și a luat foc, părea imposibil ca vreunul dintre cei 181 de ocupanți să supraviețuiască.... Citește mai mult
Săptămâna viitoare vine cu o răcire accentuată a vremii și temperaturi negative. Prognoza meteo actualizată.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns