fbpx

CSM: numărul dosarelor vechi în creștere pe raza Curții de Apel Cluj

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a precizat că ”se impune o monitorizare mai atentă” a dosarelor mai vechi de 5 ani din raza Curții de Apel (CA) Cluj și că s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de dosare mai vechi de 10 ani la CA Cluj.

CSM a emis un comunicat în urma dezbaterii de către Secţia pentru judecători a rapoartelor Inspecţiei Judiciare privind monitorizarea dosarelor mai vechi și a dosarelor de mare corupție.

”La sfârşitul anului 2013, ICCJ avea pe rol 42 de dosare de mare corupţie din care 9 înregistrate în semestrul II al anului, soluţionânâd un număr de 11 dintre acestea. S-a apreciat că, dat fiind gradul de dificultate al acestor cauze, ritmul de soluţionare este adecvat, 51% fiind dosare având vechime mai mică de 1 an iar 31,4% de dosare o vechime între 1 şi 5 aniCu toate acestea, întrucât numărul dosarelor mai vechi de 5 ani este în creştere, se impune o monitorizare mai atentă a acestora cu precădere la instanţele din raza Curţii de Apel Târgu Mures şi Curţii de Apel Cluj”, se arată în comunicatul CSM.

La nivel național, ăn anul 2013 au fost pronunţate 66 de hotărâri definitive în dosare de mare corupţie. ”Este de menţionat că instanţele care au aplicat modelul de management al dosarului implementat de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie au avut o mai mare eficienţă”, a precizat CSM.

Potrivit Consiliului,  au fost declanşate trei cercetări disciplinare în legătură cu constatarea unor deficienţe în gestionarea unor dosare de mare corupţie. Sunt cercetati trei judecători, doi din cadrul judecătoriilor şi unul de la nivelul tribunalelor. Recent, procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi s-a plâns la CSM de amânarea nejustificată a dosarului de corupție al baronului de Vrancea, Marian Oprișan, judecat de un magistrat de la Judecătoria Cluj-Napoca. 

Curtea de Apel Cluj este dată ca exemplu negativ și în cazul dosarelor mai vechi de 10 ani.

”Analiza datelor statistice privind monitorizarea dosarelor mai vechi de 10 ani, relevă o tendinţă de creştere a acestora, de la 79 în anul 2012, la 127 în anul 2013. La nivelul Curţilor de Apel Alba-Iulia, Cluj şi Târgu Mureş, s-a înregistrat o creştere semnificativă”, se arată în comunicat.

Au fost constatate ca relevante cauzele legate de suspendarea pe perioade lungi şi repetate a judecăţii dosarelor sau exercitarea repetată a căilor de atac, de multe ori inadmisibile. Alături de acestea s-a costatat, uneori, şi un management defectuos al cauzei, potrivit CSM.

Atât pentru dosarele de mare corupţie, cât şi referitor la dosarele mai vechi de 10 ani pe rolul instanţelor, Secţia pentru judecători a dispus următoarele măsuri:

– stabilirea unui plan de acţiune atât cu privire la dosarele mai vechi de 10 ani, de la data înregistrării în sistemul instanţelor judecătoreşti, precum şi a dosarelor de mare corupţie a căror durată este mai mare de 5 ani de la data înregistrării în sistemul informatic al instanţelor judecătoreşti şi comunicarea acestuia Inspecţiei Judiciare la o dată care va fi stabilită ulterior;

– implementarea măsurilor dispuse de către conducerile instanţelor pentru instituirea procedurilor de lucru specifice în vederea eficientizării actului de justiţie şi comunicarea aplicării lor efective Inspecţiei Judiciare la o dată care va fi stabilită ulterior;

– stabilirea de către fiecare judecător a unei agende de lucru referitoare la controlul şi gestionarea propriului volum de dosare, urmărind prioritizarea soluţionării cauzelor prin raportare la criteriul legal al vechimii acestora;

– reanalizarea planurilor tematice ale şedinţelor de formare profesională din perspectiva dispoziţiilor legale şi regulamentare, în scopul conştientizării şi al responsabilizării de către judecători a aplicării dispoziţiilor referitoare la soluţionarea cu celeritate a acestor cauze.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns