fbpx

Cum s-au cumpărat piese proaste și supraevaluate la Depoul de locomotive Cluj

Filiera prin care s-au cumpărat piese supraevaluate la Depoul de locomotive Cluj este descrisă de procurorii DNA într-un dosar stufos, trimis în judecată la Tribunalul București. Printre cei 15 inculpați îl regăsim și pe șeful biroului de aprovizionare al Depoului CFR din Cluj, Daniel Cosmineanu, care a comandat piesele de la firma omului de afaceri George Didilă, văr cu frații Gruia Stoica și Vasile Didilă.

Procurorii DNA susțin că totul a pornit de la directorul adjunct de la CFR Călători, Gabrile Protopopu, care a cerut ar fi cerut procent din comenzi de la Didilă și care ar fi intervenit și la șeful de aprovizionare de la Cluj. ”La începutul anului 2014, inculpatul Protopopu Gabriel Telu, în calitate de director general adjunct, a pretins de la inculpatul Didilă George, foloase necuvenite, pentru a-și îndeplini în mod defectuos atribuțiile de serviciu. Aceste foloase au constat în sume de bani ce reprezentau un procent de 15 – 20% din valoarea totală (fără T.V.A.) a comenzilor care urmau să fie primite din partea subunităţilor societăţii feroviare aflate în subordinea funcţionarului public. De precizat este faptul că, produsele furnizate de către omul de afaceri aveau preţuri cu mult supraevaluate.”, se arată în rechizitoriu.

Potrivit anchetatorilor, Didilă și Protopopu s-au înțeles la un  procent de 20% din valoarea totală  a comenzilor de furnizare piese ce urmau a fi primite din partea Depoului Cluj. ”În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Protopopu Gabriel Telu a promis că îl va determina pe inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel să efectueze demersurile necesare pentru atribuirea unor astfel de comenzi uneia dintre societăţile comerciale utilizate de către inculpatul Didilă George, lucru care s-a și întâmplat ulterior. Astfel, inculpatul Protopopu Gabriel Telu l-a determinat pe inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel să îi comunice omului de afaceri oferta unei societăţi comerciale concurente, care participa la o procedură de achiziţie desfăşurată de subunitatea feroviară și să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul efectuării demersurilor necesare pentru atribuirea directă a unei comenzi de furnizare a unor piese de locomotivă, către S.C. Petroserv Conect S.R.L.”, precizează procurorii.  Aceștia arată că firma nici măcar nu îndeplinea condiţiile necesare pentru comercializarea unor astfel de produse, conform reglementărilor în domeniu siguranţei feroviare.

Potrivit anchetatorilor, în urma instigării, Depoul Cluj a efectuat plata în avans a pieselor de locomotivă comandate, iar ulterior, inculpatul Cosmineanu a efectuat demersurile necesare pentru a fi modificate comenzile inițiale de piese, întrucât o mare parte din aceste produse nu puteau fi recepţionate din cauza lipsei certificărilor cerute de lege.

După comenzi, a urmat împărțeala pentru șefii din CFR: ”Ulterior primirii comenzilor şi efectuării în avans a plăţii produselor de către subunitatea feroviară, inculpatul Protopopu Gabriel Telu a primit suma de 10.000 lei de la inculpatul Didilă George în baza înţelegerii anterioare. Pentru „ajutorul” acordat, inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel a primit de la omul de afaceri suma de 2.000 de lei.”, susțin procurorii.

Alături de cei trei inculpați menționați mai sus, în dosar a fost trimis în judecată și fostul șef de tracțiune din CFR Călători, Teodor Gavriș.

”În urma instigării inculpatului Didilă George, inculpatul Gavriș Teodor Alexandru și-a îndeplinit defectuos propriile atribuții de serviciu și i-a determinat pe subordonaţii săi, angajați ai S.N.T.F.C. – C.F.R. Călători S.A., să îşi îndeplinească în mod defectuos propriile lor atribuţii de serviciu. În acest sens, inculpatul Gavriș Teodor Alexandru i-a atras în activitatea infracțională pe inculpații Stîngă Cristian Valeriu, Jigoria Cristian Aurel, Stan Stelian, Miu Daniel, Ionaşcu Gabriel, Păuna Răzvan Constantin, Bozga Florin-Liviu-Mihai, Ilie Eugen, Săicu Daniel, Secu Virgil și Dărău Călin Ovidiu, care în calitate de șefi ai subunităților (depourile) S.N.T.F.C. – C.F.R. Călători S.A., au acceptat să comande produsele oferite de omul de afaceri și să plătească prețurile mult supraevaluate cerute de acesta.

Paguba totală produsă S.N.T.F.C. – C.F.R. Călători S.A. de către inculpații anterior menţionaţi, în modalităţile descrise, este în cuantum de 205.415,24 (T.V.A. inclus), din care 174.814,56 lei (TVA inclus) în relaţiile comerciale cu S.C. Ecomet West S.R.L. şi 30.600,68 lei (TVA inclus) în relaţiile comerciale cu S.C. Petroserv Conect S.R.L., ambele firme fiind reprezentate în fapt de către inculpatul Didilă George.”, se arată în rechizitoriul DNA.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina