fbpx
Bartuș le râde în nas autorităților

Cum au fugit Bartuș și fratele lui de justiția franceză

Evadatul de la IPJ Cluj, Alexandru Cristian Bartuș, cunoscut autorităților și presei franceze ca ”Christian Bartus”, trebuia să se afle în închisoarea din Nancy. Doar că în 2013 a primit un bilet de voie și nu s-a mai întors. Nici fratele lui nu s-a mai prezentat la procesul pentru spargerile din 2002.

Pubicația franceză macommune.info a relatat în toamna lui 2013, pe larg, despre procesul lui Christian Bartus și al fratelui său, Adrian, pentru furturile din casele din jurul orașului Besancon de acum mai bine de 12 ani.

Cristian Bartuș, care deja era condamnat la 10 ani de închisoare pentru un jaf urmat de moartea victimei, trebuia să se prezinte în 4 septembrie 2013 la Tribunalul din Besancon. Acolo era judecat pentru seria de spargeri din toamna lui 2002. Fapta pentru care era deja condamnat se petrecuse în 2004. Spre surprinderea instanței, Bartuș nu s-a prezentat la proces. El primise anterior o permisie de a ieși temporat din închisoare și nu s-a mai întors.

Românul, care acum are 32 de ani, a fost condamnat în iunie 2011 la 10 ani de închisoare pentru o tâlhărie în timpul căruia i-a aplicat unui octogenar mai multe lovituri ce au dus la moartea acestuia din urmă. Pedeapsa prevedea de asemenea interdicția de a mai sta în Franța după ispășirea pedepsei. ”În ciuda acestei măsuri, care teoretic trebuia să-i interică să umble în hexagon, el a beneficiat în mod legal de o permisie de la închisoarea din Nancy, unde nu a mai revenit la data 29 iulie, când expira permisia”, scriu ziariștii de la macommune.fr.

La fel, fratele lui Cristian Bartus, Adrian, nu s-a prezentat la procesul din 4 septembrie 2013, unde cei doi erau judecați alături de alți complici. ”Mica bandă se specializase în spargeri de case individuale în Estul Franței. Doar în județele Doubs și Jura li se impută că au vizitat 30 de locuințe pentru a fura argint, bijuterii și obiecte de valoare.”, scrie presa franceză.

În lipsă, cei doi frați au fost condamnați la unul, respectiv doi ani de închisoare. ”Noi mandate de arestare au fost emise pe numele fugarilor”, spuneau autoritățile franceze. Problema care se pune de ce autoritățile din România nu știau în 2015 de aceste mandate? Reprezentanții Poliției Române nu au furnizat până acum nicio poziție oficială legată de mandatele lui Bartuș din Franța.  Surse din IPJ Cluj spun că poliția franceză a emis doar mandat de urmărire național, iar instanța din Besancon nu a emis mandat european de arestare.

Alexandru Cristian Bartuș a fost arestat preventiv în 8 ianuarie la Cluj pentru că a furat din nou dintr-o locuință. În 17 ianuarie a evadat din Centrul de Reținere și Arest Preventiv de la Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj.

Cristian Bartuș și fratele lui la procesul din 2011
Cristian Bartuș și fratele lui la procesul din 2011

În 2011, tot la Tribunalul din Besancon, a fost judecat împreună cu fratele Adrian și cu un văr, Marcel Inclezan, pentru spargerea fatală din localitatea Rennes-sur-Loue. În timpul unei spargeri, în 2004, Cristian Bartus a dat nas în nas cu un bătrând e 82 de ani, pe care l-a lovit mortal. Publicația franceză estrepublicain.fr a titrat în iunie 2011: SENTINȚĂ UȘOARĂ PENTRU TRIOUL ROMÂN.  Procurorul a spus: ”Un jaf premediat care s-a terminat rău”. Cei trei tineri au avut roluri clare: Adrian și Marcel au distras atenția proprietarilor, iar Cristian a furat și a lovit când a fost surprins în casă. Tânărul care atuci avea 22 de ani i-a dat un singur pumn bătrânului, care a picat și s-a lovit cu capul de perete.

”În timpul procesului, Cristian a luat toată vina asupra lui pe motiv că își iubește fratele”, a notat publicația franceză. Avocatul lui a cerut să se facă diferența între un criminal și un hoț copleșit de gestul său.

Procurorul a cerut pedepse de 2 și 5 ani de închisoare pentru complici și 15 ani pentru Cristian Bartuș. După trei ore de deliberare, jurații l-au condamnat pe Cristian Bartuș la 10 ani de închisoare, iar pe ceilalți doi tineri la câte 3 ani.

Comments

comentarii

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, a fost amânat 3 săptămâni.... Citește mai mult

Lasă un răspuns