fbpx

De ce a fost arestat ultima oară fugarul Bartuș de la Cluj

Fugarul Alexandru Cristian Bartuș a fost arestat preventiv, în 8 ianuarie, la Judecătoria Cluj-Napoca pentru că a spart o locuință în plină zi. În 2014 a stat câteva luni în arest preventiv la Alba Iulia, unde este judecat tot pentru furt. Astăzi ar trebui să se prezinte la Judecătoria Cluj-Napoca, dar este de negăsit după ce a evadat din Arestul IPJ Cluj.

Alexandru Cristian Bartuş a fost arestat preventiv în 8 ianuarie sub acuzaţia de furt calificat. Mai exact, Bartuş, însoţit de un complice, a spart o casă din Cluj-Napoca, provocând un prejudiciu de circa 4.200 de lei. Au fost sustrase un laptop, o tabletă, un telefon mobil şi mai multe sume de bani.

Potrivit propunerii de arestare formulată de parchet, “măsura arestării preventive este necesară în scopul bunei desfăşurări a procesului penal şi al împiedicării sustragerii inculpatului de la urmărire penală sau judecată, având în vedere împrejurările comiterii infracţiunii, faptul că acesta a încercat să-şi asigure scăparea imediat după comiterea infracţiunii, fiind prins ulterior de organele de poliţie şi tinând totodată seama şi de circumstanţele personale ale inculpatului, acesta mai fiind cercetat pentru săvârşirea unor infracţiuni similare contra patrimoniului, astfel cum rezultă din fişa de cazier, faţă de acesta dispunându-se de altfel măsura arestării preventive (mandat de arestare preventivă nr. 11/2014 din 09.04.2014 al Judecătoriei Alba Iulia) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat prev. de art. 228 alin.1, art. 229 alin. 1 lit. d, alin. 2 lit. b C.pen., împrejurare care denotă periculozitatea sporită a inculpatului”.

În document se mai arată că ”în prezenta cauză nu există un caz de împiedicare a punerii în mişcare şi exercitării acţiunii penale prev. de art. 16 C.pr.pen., iar măsura arestării preventive este proporţională cu gravitatea acuzaţiei adusă inculpatului şi necesară pentru realizarea scopului urmărit, având în vedere modul de comitere a faptei, respectiv furt din locuinţă pe timp de zi, când există posibilitatea reală ca persoanele vătămate să se afle în locuinţe, săvârşirea faptei de către două persoane, prejudiciul cauzat persoanei vătămate şi luând in considerare specializarea şi perseverenţa infracţională a inculpatului în comiterea de infracţiuni contra patrimoniului“. Judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Cluj-Napoca și-a însușit propunerea procurorului și a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Alexandru Bartuș a formulat contestație împotriva arestării preventive, care se judecă în 21 ianuarie, cel mai probabil în lipsa acuzatului. De asemenea, fugarul ar trebui să se prezinte astăzi la Judecătoria Alba Iulia, unde este trimis în judecată pentru furt calificat din luna mai 2014. Până în 18 septembrie 2014, inculpatul a stat în arest preventiv la Alba, când judecătorul fondului a constatat ”încetată de drept măsura arestării”. 

În 2007, clujeanul a fost predat autorităților franceze care îl căutau pentru zeci de furturi din case în estul Franței. În 2011, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru tâlărie urmată de moartea victimei. Încă nu se știe cum a ajuns Bartuș din nou în România.

Comments

comentarii

Universitatea Cluj a pierdut, sâmbătă, meciul contra Petrolul Ploiești în etapa cu numărul 4 din play-out. Partida s-a termina cu scorul de 2-1 (0-0).... Citește mai mult
Competiția WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari la Cluj: O zi specială pentru talentele din patiserie și brutărie. Cei mai buni vor reprezenta România la Lyon.... Citește mai mult

Lasă un răspuns