O instanță a Judecătoriei Cluj-Napoca a admis, în 8 iulie, o contestație a Băncii Transilvania la o procedură de dare în plată inițiată de un debitor.
În timp ce două instanțe de la Judecătoria Cluj-Napoca au sesizat Curtea Constituțională cu privire la articole din legea privind darea în plată, alta a respins excepția de neconstituționalitate formulată de bancă și i-a admis contestația.
Dosar 10574/211/2016, soluția pe scurt: ”Respinge cererea de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de către reclamantă, excepţia de neconstituţionalitate invocată fiind inadmisibilă. Admite cererea astfel cum a fost formulată de reclamanta, având ca obiect contestaţie în temeiul art. 7 din Legea nr. 77/2016. Constată că Legea nr. 77/1996 nu este aplicabilă convenţiei de credit nr. 096708/15.04.2008. Dispune repunerea părţilor în situaţia anterioară îndeplinirii demersurilor prevăzute de prezenta lege. Cu drept de recurs în termen de 48 ore de la pronunţare pentru dispoziţia privitoare la sesizarea Curţii Constituţionale. Cu apel în termen de 15 zile lucrătoare de la comunicare pentru rest. Apelul, recursul, motivele de apel şi motivele de recurs se depun la Judecătoria Cluj-Napoca. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 08 iulie 2016.”
Art. 7 din Legea 77/2016
(1) În termen de 10 zile de la data comunicării notificării emise în conformitate cu dispoziţiile art. 5, creditorul poate contesta îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate a procedurii reglementate de prezenta lege.
(2) Cererea se judecă în procedură de urgenţă, cu citarea părţilor, de judecătoria în circumscripţia căreia domiciliază consumatorul.
(3) Apelul împotriva hotărârii pronunţate în conformitate cu dispoziţiile alin. (2) se depune de partea interesată în termen de 15 zile lucrătoare de la comunicare şi se judecă cu celeritate.
(4) Până la soluţionarea definitivă a contestaţiei formulate de creditor se menţine suspendarea oricărei plăţi către acesta, precum şi a oricărei proceduri judiciare sau extrajudiciare demarate de creditor sau de persoanele care se subrogă în drepturile acestuia împotriva debitorului.
(5) În situaţia în care se admite contestaţia formulată de creditor, părţile vor fi puse în situaţia anterioară îndeplinirii demersurilor prevăzute de prezenta lege.
(6) În termen de 10 zile de la data respingerii definitive a contestaţiei, creditorul are obligaţia să se prezinte, în conformitate cu notificarea prealabilă a debitorului, la notarul public indicat în cuprinsul acesteia. Dispoziţiile art. 5 alin. (4) sunt aplicabile atât în vederea transmiterii informaţiilor şi a înscrisurilor, cât şi în vederea stabilirii datei exacte a semnării actului de dare în plată.