fbpx

Ce spun ministrul Justiției și președinte CA Cluj despre conflictul judecător-avocat

Ministrul Justiției și președintele Curții de Apel Cluj au vorbit într-o conferință de presă pe marginea incidentului de acum o lună dintre judecătoare Oana Maria Daradics și avocata Kapcza Mikolt.

”Judecătorul face poliția instanței. Are dreptul suveran asupra a ceea ce se întâmplă în sală, evident respectând legea. Dar intrăm pe chestiuni concrete pe care nu le cunosc.”, a spus ministrul Robert Cazanciuc. În ajutor a intervenit președintele Curții de Apel Cluj Valentin Mitea cu precizări.

”Vă pot mărturisi că am audiat înregistrarea acelei ședințe, prin urmare am luat act de dialogul care s-a purtat. Ceea ce vă pot spune este un singur lucru: în sala de judecată nu poate exista decât respect, al avocatului pentru judecător și al judecătorului față de avocat. Prin urmare este o chestiune care ține de civilizație pentru că în nicio sală de judecată din lume nu se poate face dreptate strigând unii la alții. Sunt drepturi și obligații ce revin sub acest aspect al atitudinii judecătorilor și avocaților. În privința aceasta putem vorbi de o anume egalitate chiar dacă judecătorul vine și pronunță soluția. Așa stând lucrurile, dacă într-o sală de judecată, oricare ar fi ea, tonul devine excesiv, cuvintele folosite sunt nepotrivite și depășesc acel spațiu al respectului reciproc înseamnă cu lucrurile nu sunt în regulă.”, a spus președintele Mitea.

Acesta nu a dorit să spună ce a auzit pe înregistrare: ”Nu-mi pot permite eu să dau verdicte în privința doamnei judecător, aceasta pentru că există o sesizare din partea Baroului către Inspecția Judiciară, prin urmare aceasta va face verificări.”

cazanciuc la curtea de apel clujust.roÎntrebat de vârsta tânără la care se ajunge judecător în România, ministrul Cazanciuc a declarat:”Îți trebuie vocație pentru a fi judecător. E foarte greu să spui dacă cineva are vocație la 23-24 de ani. Absolvenții de la INM sunt extrem de bine pregătiți. E un examen foarte dur și de intrare la INM și de finalizare. Dar uneori îți trebuie o experineță de viață pentru a putea da soluții care să fie cu adevărat de natură să soluționeze problemele unor oameni, experiență care nu poate să vină decât cu vârsta. Noi avem printre cele mai tinere sisteme de admitere în magistratură din Europa. E o discuție care se poartă în rândul magistraților dacă să se pună o limită de vârstă sau nu. Nu știu dacă o limită de vârstă, dar poate o formulă în care tinerii absolvență să intre înr-un complet colegial sau să dureze mai mult stagiatura la magistrați. Așa cum se întâmplă în alte state din Europa: poți să devii tânăr judecător la 24 de ani, dar durează 5-7 ani până ajungi să decizi efectiv ceva. Între timp se mai așează viața asupra ta și începi să vezi lucrurile cu mai multă maturitate.”.

Comments

comentarii

Un bărbat din Cluj acuzat de șantaj, violarea vieții private, lovire și fals informatic a fost arestat preventiv. El a amenințat o femeie cu publicarea unor imagini intime, obținând astfel 12.000 de euro.... Citește mai mult
Teribilism! O tânără a fost surprinsă de camerele de supraveghere dintr-un autobuz CTP cum se enervează şi sparge cu piciorul uşa autobuzului.... Citește mai mult

3 comentarii

  1. CAZANciuc, papa-lapte, care nu face nimic bun pentru justitie are tupeu sa se lege de oamenii care definesc statul european democratic din Romania. Intre ce magistrati se poarta discutia despre limita de varsta ? Intre cei care habar nu au ce inseamna o directiva europeana ? Intre cei care din cauza lor statul roman plateste despagubiri impuse de CEDO ? Intre cei care au patruns in justitie pe baza de interviu ? Cazanciuc, toti colegii de partid spun ca este un papa-lapte. El are curaj sa se lege de niste inofensivi precum tinerii magistrati, dar cand se intampla chestiuni grave in justitia romana, el sta sub masa ascuns, nu comunica nimic la presa.

  2. PS. CAZANciuc, ai o fata de animal prost. Care sta la pascut, te asemeni usor cu un magar castrat.

  3. Ministrului Justiţiei să i se aduce la cunoştinţă ca, înainte de a-şi exprima în public aprecierile privind experienţa de viaţă a tinerilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii, să aibă în vedere faptul că magistraţii trebuie să hotărască întotdeauna în numele legii, nefiind deasupra ei şi neavând voie să perceapă subiectiv anumite stări de fapt în raport cu trăirile proprii (de aici şi proverbul „justiţia e oarbă”).

Lasă un răspuns