fbpx
Răzvan Rotta și Marius Nicoară

Asociați și prieteni, senatorul Nicoară și fotograful de la Revoluție se judecă în comercial

Deși sunt parteneri de afaceri de 23 de ani și prieteni, senatorul liberal Marius Nicoară și Răzvan Rotta, celebru pentru fotografiile realizate la Revoluție în Cluj, au ajuns să se judece la Tribunalul Specializat (Comercial) Cluj. Motivul: Răzvan Rotta și fiica lui, Sorana, vor să se retragă din afacerile grupului Compexit, iar ceilalți asociați, Nicoară, fratele lui și Radu Pălăgheanu, nu sunt de acord cu suma cerută pentru ”exit”.

Răzvan Rotta alături de pozele lui celebre
Răzvan Rotta alături de pozele lui celebre

Răzvan Rotta, autorul fotografiilor din 21 decembrie 1989 din Cluj, care au făcut înconjurul lumii, a povestit pentru CLUJUST de ce dorește să se retragă din afaceri și cum este să se judece cu prietenul lui Nicoară.

”Eu am zis, datorită unui concurs de împrejurări, că vreau să ies din companie. Eu și cu fiica mea, pentru că acum vreo doi ani și ceva i-am cesionat ei majoritatea părților sociale. Și le-am spus uite așa vreau. Nu puteau să zică nu, că e dreptul fiecăruia să se retragă. Și am cerut o sumă de bani. E o chestiune între noi. Nu e ca și cum dă-mi o sută de lei și am plecat. Sunt mai multe companii, aspecte. Am ajuns la bani. Ei au considerat că sunt prea mulți, că nu poate să suporte firmele. Eu zic că se pot suporta și ne judecăm. La judecată e așa o porcărie că pierdem și unii și alții, câștigă avocații. Este o vorbă: ”Qui vai ad advocatu, perde ultimum ducatum”, adică ”Cine merge la avocat, pierde ultimii bani”. Și așa e.. Ne mai întâlnim, mai negociem. Dacă mâine bate la ușă Nicoară și zice uite am o soluție. Și mă uit și e în regulă, avocați în 24 de ore fac actele și am semnat și fiecare cu drumul lui”, spune Rotta.

Omul de afaceri, în vârstă de 70 de ani, mărturisește că și-a schimbat percepția de viață : ”Aș vrea să ies și din motive pecuniare și din cauza vârstei pe care o am. Merg pe 70 de ani. Acum zece ani ziceam la un interviu că eu am să mor în picioare și acum dintr-o dată am altă prioritate. E familia, liniștea. Acum două săptămâni, am fost operat pe coloană. Nu o operație foarte grea, dar totuși spital, anestezie totală. M-am recuperat total, dar am zis: merită să mergi toată ziua să te zbați? Plus că nu mai e entuziasmul ăla din tinerețe. În viață gusturile se schimbă: dacă la 30 de ani nu puteai fără cafea, la un moment dat îți trece cheful. Pritoritatea mea nu mai e să mă bat cu munții. Îmi trebuie liniște. Mi-am rearanjat biblioteca, 3.000 de volume, am rămas cu o mie. Și când am văzut câte cărți am acolo care așteaptă să fie citite sau recitite. Cu milă mă uit la mine. Am o casă la munte, îmi face plăcere să mă duc. Am doi căței. Fiica mea e divorțată și are o fetiță de 14 ani. Lucrează mult și încercăm noi să suplinim”.

La Tribunalul Specializat au fost depuse mai multe acțiuni, fiind vorba de mai multe firme din grupul Compexit, iar o parte dintre dosare au fost conexate într-unul singur. Acum sunt două dosare principale pe rol, unul cu obiect ”retragere asociat” și unul cu obiectul ”alte cereri simulați”. Rotta și fiica lui sunt și reclamanți și pârâți, la fel ca și Marius Nicoară, Titus Nicoară și Radu Pălăgheanu.

”Noi dacă ne-am fi înțeles, era bine. Dar așa am băgat avocații în față. Și avocații au limbajul lor. Că la un moment dat m-a acuzat Nicoară că am spus ceva despre el. Eu i-am zis că nu e așa. Avocatul scrie, de exemplu, ca figură de stil: ”și Nicoară i-a dat două palme la Rotta”, eu zic că nu e așa. Dar avocatul spune ”lasă că sună bine””, conchide Rotta.

Marius Nicoară susține și el că este în relații bune cu Rotta, dar că trebuie să se judece. ”Noi vorbim în continuare, suntem ok. Dar el vrea o sumă care este prea mare, astfel că se va decide în instanță”, ne-a spus senatorul.

Surse judiciare spun că suma cerută de Rotta și fiica lui se situează între 1,5 și 2 milioane de euro.

Istoricul grupului Compexit

compexit sediuCompexit Trading a fost înfiintata în 1992 sub numele de Compexit Cars si pâna în 1996 a functionat ca dealer local al autoturismelelor ŠKODA. Bazele companiei au fost puse de Marius Nicoară, fratele acestuia, Titus Liviu, Răzvan Rotta și Radu Pălăgheanu. Nicoară era în 1992 inginer și instructor auto după program. Răzvan Rotta prinsese gustul comerțului încă din comunist, când trimitea peste hotare timbre.

Datorita rezultatelor excelente din aceasta perioada, în luna aprilie 1996 ŠKODA a numit importator temporar pe Compexit Cars, care îsi  modifica numele în Compexit Trading iar din decembrie 1996 devine unic importator pentru România. În acesta perioada, Škoda a ajuns a doua marca pe piata româneasca din punct de vedere al numarului de masini vândute.

În mai 1998, importul autoturismelor din Grupul Volkswagen a fost preluat de catre Porsche România iar Compexit Trading a ramas unul dintre cei mai puternici dealeri din afara capitalei. Se inființează firmele Topcar Impex SRL și Seul Auto SRL.

În 2001, prin incheierea unui parteneriat cu Porsche Romania, TOPCAR devine dealer-ul marcii SEAT in Cluj. Topcar incheie primul an cu un numar de 50 de masini vandute.

In martie 2004 TOPCAR inaugureaza complexul showroom-service de pe Calea Turzii 223, dotat dupa standardele SEAT. Incepand cu acest an firma a demarat si un proiect dedicat masinilor de ocazie, punand bazele sistemului buy-back.

Din februarie 2007, Compexit Service devine service multimarca, partener ŠKODA-SEAT.

Societatea Compexit Auto Rulate si-a inceput activitatea de vanzare auto second hand in 2010, cu 177 autoturisme comercializate.

Compexit Trading avea în 2008 o cifră de afaceri de 67 de milioane de lei, care a scăzut între timp, ajungând în 2013 la 38 de milioane de lei.

Comments

comentarii

Creierul uman conţine bazele „sindromului inimii frânte”, conform unui nou studiu efectuat de oameni de ştiinţă italieni de la Spitalul Universitar din Foggia.... Citește mai mult
Sâmbătă, 18 mai, Parcul Tineretului din Cluj-Napoca va găzdui un eveniment pentru toate vârstele.... Citește mai mult

Lasă un răspuns