fbpx

Anularea de către instanța administrativă a obligației de a purta mască a dus la abrogarea decretului care instituia obligativitatea

Orașul Düsseldorf a abrogat decretul general privind obligativitatea purtării măștii, după ce instanța administrativă s-a pronunțat într-un caz particular.

În același timp, s-a a anunțat că probabil va emite marți un nou ordin general.

Autoritățile nu au precizat dacă noul regulament anunțat pentru marți va include din nou cerința generală de purtare a măștii.

Luni, primarul Keller a făcut apel la oamenii din Düsseldorf ca să poarte în continuare „ masca de zi cu zi – pentru propria protecție și protecția celorlalți ”, indiferent de obligațiile legale .

Cu toate acestea, a subliniat că majoritatea locuitorilor din Düsseldorf oricum au recunoscut măștile ca fiind un ajutor pentru protejarea propriei sănătăți și a celor din jur” . Marea majoritate a oamenilor poartă mască „când este necesar” .

Ridicarea obligativității purtării măștii la nivel de oraș s-a produs ca urmare a deciziei instanței administrative.  Conform presei germane, acesta a anulat luni ordinul prin care s-a introdus obligativitatea purtării măștii și care era în vigoare în Düsseldorf de săptămâna trecută.

Curtea justifică: Cerința de purtare a măștii nu este clară

Potrivit instanței, decizia autorității locale nu este suficient de detaliată. Spune, de exemplu, că cerința purtării măștii de protecție se aplică oriunde nu se poate menține o distanță de cinci metri. Potrivit instanței, acest lucru depășește cu mult cerințele Ordonanței de protecție împotriva Coronavirusului, care oferă o distanță dovedită științific de un metru și jumătate.

Pentru cetățean nu este ușor de recunoscut unde și când este supus cerinței de a purta mască, astfel încât instanța spune că: „Mai degrabă, pe baza unor termeni nedefiniți„ ora din zi, situația spațială și frecvența pietonilor ”, el însuși trebuie să decidă dacă există o situație în care trebuie să poarte masca. ” Instanța critică și faptul că nici locurile în care se impune obligativitatea purtării măștii, nu sunt suficient de clar definite.

Curtea a decis să ridice obligativitatea purtării măștii în cazuri individuale

Reclamantul, a cărui cerere a fost admisă luni, este pensionar din Düsseldorf-Eller. Potrivit instanței, el ar fi fost singurul scutit de cerința de a purta mască. Avocatul său, Jochen Lober, a spus că, hotărârea generală retrasă de oraș a fost „de grad legal 6 ”.

Faptul că decizia instanței nu anulează complet regula impusă se datorează dreptului administrativ: dacă o persoană atacă în justiție un decret general municipal, decizia afectează de obicei doar reclamantul.

Încă cinci cereri urgente se află pe rolul instanței

Curtea a primit un total de șase moțiuni urgente până vineri după-amiază. Orașul Düsseldorf a introdus miercurea trecută cerința purtării măștii, la nivelul întregului oraș, în spațiile publice. De atunci, regula a fost valabilă în tot Düsseldorf-ul pentru toți utilizatorii drumurilor care folosesc trotuarul. Parcurile, spațiile verzi și cimitirele erau scutite de cerința de se purta mască.

Nepurtarea măștii se sancționează cu amendă de 50 de euro pentru prima încălcare. Decretul general al orașului prevede teoretic amenzi de până la 25.000 de euro, dar până acum maximul a fost de 300 de euro în caz de repetare.

Conform presei germane, Curtea Administrativă din Düsseldorf a primit până acum șase moțiuni urgente împotriva noii cerințe generale privind masca. 

Unul dintre solicitanți este o persoană privată care organizează demo-uri împotriva măsurilor de protecție împotriva coronavirusului în Düsseldorf-Eller de câteva săptămâni, în timp ce un alt reclamant este un avocat care deține o firmă de avocatură în Düsseldorf. Avocatul este încrezător: „ Nu renunț la speranță – dacă o instanță ia în continuare drepturile fundamentale în serios, trebuie să admită cererea ”.

Literal, în hotărârea orașului Düsseldorf se arată: „ O mască de zi cu zi trebuie să fie purtată pe drumurile și căile publice din districtele construite din Düsseldorf, cu condiția ca, și atâta timp cât nu este exclusă în mod obiectiv din cauza orei zilei, a situației spațiale și a frecvenței pietonilor (…)”.

„ Această obligație se aplică pietonilor și utilizatorilor de drumuri care au dreptul sau sunt obligați să folosească trotuarul, dar nu și bicicliștilor și persoanelor din autovehicule ”, continuă acesta.

Oricine nu respectă cerința purtării de mască comite o infracțiune administrativă care poate fi pedepsită cu o amendă de până la 25.000 de euro.

Comments

comentarii

Nerecomandat celor cu frică de înălțime. Clujenii pot urca toată luna octombrie în turnul Bisericii „Sfântul Mihail” din Piața Unirii.... Citește mai mult
La un an de la atacurile Hamas din 7 octombrie 2023, Israelul marchează această zi sumbră prin comemorări, în timp ce operațiunile militare din Gaza se intensifică.... Citește mai mult

Lasă un răspuns