fbpx
Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Andrea Chiș: ”Pot să spun că într-adevăr INM-ul îi modifică pe noii magistrați”

Andrea Chiș: ”Pot să spun că într-adevăr INM-ul îi modifică pe noii magistrați”

După ce în urmă cu câțiva ani avocatul Radu Chiriță a lansat ideea că INM-ul ”îi spală pe creier” pe viitorii judecători și procurori, judecătoarea Andrea Chiș, membru CSM, a declarat, recent, la o conferință în Cluj: ”pot să spun că într-adevăr INM-ul îi modifică pe noii magistrați”. Atât Chiriță, cât și Chiș sunt cadre universitare la Facultatea de Drept UBB Cluj, astfel că au cunoscut mulți magistrați în vremea când aceștia din urmă erau studenți.

La o conferință profesională între avocați și judecători, ce a avut loc în 26 mai la Cluj, decanul Baroului Cluj a amintit de o intalnire intre reprezentantii celor doua profesii juridice, in care a constatat, cu surprindere, ca dupa inceperea acesteia, din sala care gazduia evenimentul multi judecatori tineri s-au ridicat si au plecat. „Am remarcat faptul ca tocmai cei care aveau nevoie sa auda cum vorbesc colegii lor judecatori cu vechime, cum vorbesc avocatii, tocmai ei au fost cei care au plecat, nefiind interesati. Ma intreb astfel, oare nu este posibil ca astfel de intalniri sa fie reluate, in considerarea faptului ca suntem, cu totii, absolventi ai aceleiasi facultati, chiar daca viata ne-a adus in profesii juridice diferite”, a spus Mircea Pop, potrivit bzc.ro

Cu privire la aceasta chestiune, judecatoarea Andrea Chis a precizat „Dintr-o persectiva istorica, pe vremea aceea nu aveam judecatori arestati pentru fapte de coruptie. Si de acolo a inceput ruptura dintre noi, din momentul in care un judecator de la Cluj a fost arestat si de atunci nu se accepta niciun avocat in birouri. Asta este realitatea, iar in ceea ce ii priveste pe judecatorii tineri, aceasta schimbarea de atitudine tine de pregatirea pe care o primesc de la Bucuresti.

Locuind in Bucuresti de o vreme, am observat ca ei gandesc putin diferit, in sensul ca noi am crescut aici in ideea ca avem incredere unul in altul, insa acolo nu este asa. Acolo se porneste de la lipsa de incredere. Daca spui ceva, inseamna ca ai un interes ascuns. Si atunci pot sa spun ca intr-adevar INM-ul îi modifica pe noii magistrati, pentru ca vad tineri din toata tara care ajunsi la Bucuresti sunt formati tocmai astfel, pe lipsa de incredere. Si la Bucuresti exista cazuri de coruptie, motiv pentru care judecatorii sunt extrem de circumspecti, si ii inteleg, dar sa stiti ca aceasta lipsa de comunicare vine din teama. Adica decat sa fiu vazut cu un avocat, decat sa se spuna nu stiu ce, mai bine nu am legaturi cu avocatii. Bineinteles, asta nu scuza o impolitete de genul de a nu saluta avocatii.”

Andrea Chiș a precizat că tinerii magistrați adoptă o formă de protecție, generată de frică, și a subliniat importanta comunicarii dintre cele doua profesii participante la actul de justitie, subliniind necesitatea gasitii unui dialog intre avocati si judecatori, atat pentru buna desfasurare a proceselor cat si pentru increderea generala a publicului in procesul de justitie.

După ce o avocată a spus că că tinerii absolventi, inainte de a ajunge magistrati, ar trebui sa faca intai cativa ani de avocatura, Andrea Chiș a dezvăluit că s-a pus in discutie in proiectul de modificare a Statutului magistratilor necesitatea de reducere a perioadei de 2 ani, cat dureaza acum cursurile INM, la un 1 an și jumătate, din care 6 luni sa fie de practica in alte institutii juridice. „Tocmai pentru ca noii magistrati sa mearga pe la birourile de avocati si sa vada cu ce se mananca o paine de avocat”, a spus membrul CSM.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns