A plecat din poliție după un conflict cu un procuror și vrea să se facă avocat

Andrei Lungu a fost polițist judiciar în cadrul Poliției Rutiere Cluj până în vara lui 2016, când și-a dat demisia din cauza conflictului avut cu un procuror cu care lucra. Din luna mai îi fusese retras avizul de poliție judiciară. Acum vrea să se facă avocat, dar nu pe penal.

Andrei Lungu, absolvent al Academiei de Poliție din București, a fost polițist din 2007 până în august 2016. În ultimii doi ani de activitate, a lucrat în subordinea procurorului Pavel Fadei de la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca, cu care a avut numeroase discuții aprinse contradictorii în cazurile instrumentate. Un exemplu îl puteți vedea în dosarul afaceristului Adrian Marțian.

”De la început, procurorul Fadei Pavel a avut atitudinea de a tergiversa cauza. Și nu e singura pe care a tergiversat-o, deși nu avea argumente. El e slab profesional”, susține fostul polițist Lungu.

”Spre exemplu, îmi dădea să fac experiment judiciar. Și am zis: experimentul judiciar nu e prevăzut de codul de procedură penală. Dacă vor veni avocații părților, o să mă întrebe ce activitate desfășurăm aici. Zic: Vreți să facem reconstituire? A zis: nu, nu, experiment judiciar. Zicea: Păi nu știi? Vrei să te învăț eu? Zic: Chiar nu știu, nu este reglementat de lege și dacă tot ziceți că știți, haideți să-l facem împreună. Veniți, îmi dați model, îmi notez și apoi o să știu ce am de făcut. I-am zis: mă expuneți unei miștocăreli din partea avocaților, că nu dumneata faci actele, ci eu le fac. Nu am toate datele, nu știu ce să fac, că nu-mi reglementează legea. Eu în felul acesta nu fac lucrurile. Un mijloc de probațiune care nu e reglementat de lege. El a considerat că această manieră de răspuns a mea este răuvoitoare.”, ne-a povestit Andrei Lungu.

Acesta spune că a lucrat bine cu alti procurori anterior. În 2014, a venit Fadei, după ce s-au schimbat codurile penal și de procedură penală.

”Ne tot punea să-i refacem ordonanțele și ne tot stresa. Eu i-am zis odată: Domne, dacă nu ați fost în stare să previzionați care va fi decizia la recursul în interesul legii, mai faceți-le și dvs nu tot ne puneți pe noi. Cum se schimba legea, noi le făceam pe toate, hai numa să semneze că procurorul e ocupat. Sigur că era ocupat să-mi facă referatul ca să-mi retragă avizul, când eu îi făceam actele.

Am lucrat cu vreo cinci-șase procurori înainte. N-am avut nicio problemă cu nimeni. Până la venirea lui Fadei, nu au fost niciun fel de probleme pe linie profesională. De ce? Pentru că exista acel fair-play poliție-parchet. Procurorul citea dosarul și zicea bun, dă-i drumu. Dacă vedea că o probă nu a fost făcută bine, nu-ți dădea restituire, ci zicea: n-am văzut eu bine, lasă, readministrez eu proba sau fac eu, din moment ce ți-am dat undă verde.”, susține fostul polițist.

În luna mai, acestuia i s-a retras avizul de poliție judiciară și nu mai putea să lucreze în dosare penale. S-a adresa Parchetului General, însă nu a primit niciun răspuns.

Lungu recunoaște că i-a spus cuvinte grele procurorului: ”Să înțelegem un lucru: Mie când mi se face o nedreptate, nu tac din gură. Eu lui Fadei i-am spus în față ce am avut să-i spun: Ești un prost, ești un incompetent, ești un torționar.”

”Dacă s-ar fi comportat decent. El când venea la supraveghere și urla la mine. Dumneata urli pentru că nu știi să vorbești, i-am spus. Dacă noi aveam o polemică profesională și-i ziceam: acestea sunt argumentele mele pentru care cred că mai bine ar fi să acționăm așa. Care sunt argumentele tale? Adică, dă-mi ocazia să te respect profesional, dă-mi ocazia să văd că am ce să învăț de la tine și învăț. El spunea: Eu sunt procuror și tu faci cum îți spun eu, că nici eu nu discut ordinele domnului general. A se vedea Magyar Florin (procurorul general al Clujului – n.red.)”, povestește fostul polițist.

Despre dosarul Marțian

Lungu spune legat de dosarul afaceristului Adrian Marțian: ”Și în speța cu Marțian e o ambiție personală prostească, ca în multe alte dosare. I-am zis la primul procuror Dragoș Gheorghe: toată societatea asta are de pierdut de pe urma acestor clinciuri și războaie interne. Dă-mă la alt procuror! Pe omul aceste nu mai pot să-l respect după ce a urlat la mine, după ce mi-a vorbit urât, după ce mi-a arătat că nu mă domină profesional și nu dă niște sfaturi. Nu am ce învăța de la el. I-am zis la Fadei: Tu nu mă meriți pe mine ca subaltern, căci eu ca polițist mi-am validat deja valoarea în atâtea cazuri. Tu ai venit aici de jumătate de an- un an, de când te știu ești doar isteric.

Chiar în speța cu Marțian zice: fă adresă, mai fă o adresă. Zic: unde să fac? Las că știi tu. Păi nu știu. Vai ce mă enervezi, spunea. Am zis că nu consider util să fac adresă că știu unde se ajunge. Și iată că s-a ajuns, căci a fost achitat. Experimente de-astea făceam și eu în primii doi ani de activitate. Zic: ia-ți dosarul și fă-l, fă-ți experimentele singur

Poziția procurorului și o altă părere

Clujust.ro l-a contactat pe procurorul Pavel Fadei pentru a da o replică celor spuse de fostul polițist, însă acesta nu a dorit să vorbească despre conflictul cu Lungu. Din cauza apelurilor din ultima vreme, procurorul i-a blocat numărul de telefon fostului polițist pentru a nu-l mai putea suna. Lungu a făcut plângere la CSM pe numele procurorului, dar nu s-a pornit acțiune disciplinară.

Un polițist de la Rutieră care lucrează cu Fadei și care nu a dorit să-i fie făcut public numele are o cu totul altă părere despre acest procuror: ”Fadei este un bun profesionist și nu am nimic să-i reproșez. Eu sunt genul care spune dacă ceva nu este în regulă, indiferent că e judecător sau procuror. Am avut cazuri la limită, când șoferii vroiau să fugă, iar procurorul Fadei mi-a dat prin telefon sfaturi foarte bune. Îl poți suna la orice oră și ceea ce spune așa rămâne. Este un bărbat de cuvânt. Potrivit legii, noi trebuie să ne subordonăm procurorului și să facem toate actele cerute de acesta. Și Andrei Lungu cunoaște foarte bine legea, e bine pregătit profesional, citește mult, dar este un pic ciudățel.”

Vrea să devină avocat civilist și apoi să plece din țară

Lungu vrea să plece din țară cu iubita lui, care e medic: ”Societatea asta e bolnavă și coruptă până în măduva ei. În câțiva ani vreau să plec cu prietena mea, care e viitor medic oncolog, și să las țara asta pe mână lui Fadei și a celor ca el. Că ei ne conduc. Eu o să spun tot adevărul oriunde mă duc. Nu mă tem. L-am sunat acum pe Fadei, l-am înjurat și l-am întrebat: Ce mai faci mă prostule? Ar trebui să te deștepți că faci umbră pământului degeaba

Până să plece din țară, Adrei Lungu va da examen pentru intrarea în avocatură: ”Sunt absolvent de drept. Nu o să mă apuc să pictez peisaje. Sunt pasionat și-mi place. Toate acțiune pe care le-am făcut in instanță împotriva șefilor și IPJ eu le-am făcut. Eu am făcut din pasiune. Eu anii aceștia nu am făcut doar penal, am citit și civil și procedură civilă, pentru că mă pasionează.” El vrea să se axeze pe civil și comecial, nedorind să mai audă de penal: ”Nimic din sfera penalului.”

Comments

comentarii

Bacalaureatul 2024 începe luni, 17 iunie, cu probele de evaluare a competențelor. Peste 134.000 de candidaţi înscrişi în sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului vor susține proba orală la Limba şi literatura română.... Citește mai mult
Legendele tenisului mondial Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep şi Andrei Pavel, au făcut show, sâmbătă, într-un meci de dublu care i-a încântat pe spectatorii prezenți la Sports Festival.... Citește mai mult

Lasă un răspuns