Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj ține sus stindardul facultăților private în ce privește intrarea absolvenților în profesiile juridice. 12 absolvenți de la Cantemir Cluj arată că nu doar de la Stat se intră în Barou, mai ales anul acesta, când grilele au fost foarte dificile în special la procedură civilă.
Cel mai bun punctaj dintre absolvenții de Cantemir (80) l-a avut Mălina Tebieș, care se află pe locul 25 pe lista Centrului Teritorial INPPA Cluj. Ea a intrat în Baroul Bistrița Năsăud și este și în cursa pentru un loc în Institutul Național al Magistraturii. Aceasta este urmată pe listă de Vlad Roșu – 79 de puncte, Radu Nicolae Răspopa – 78 (din promoția 2015), Petru Varga, Maria Liana Vîrva – 77, Minodora Caragață, Andrei Vlasin -76 , Sergiu Galea – 74, Călin Merca și Daniel Petric – 73, Alexandra Fărăgău – 71 de puncte și Mădălin Rotariu cu minimul de 70 de puncte, din care alt minim de 10 la drept procesual civil.
Un alt absolvent al Facultății de Drept din Cluj a Universității ”Dimitrie Cantemir” București, Bogdan Rebrean, care este deja avocat stagiar, a trecut de prima etapă din cadrul concursului pentru INM cu 78 puncte la testul de verificare a cunoștințelor juridice și 66 la testul de raționament logic.
”Nu a fost simplu de intrat. A presupus parcurgerea materiilor foarte bine. Este rezultatul muncii de ani, atât a noastră cât și a lor, pentru că s-au pregătit temeinic, dar pentru asta le trebuie pregătirea consistentă din timpul facultății. Este un progres vizavi de numărul de foști studenți care au fost admiși la Barou. Acum, îi așteptăm printre practicieni! Urmează pentru ei o etapă mai grea, deși ei cred că a fost foarte greu examenul, îi așteaptă o perioadă grea de formare în cei doi ani de stagiatură. Acum sunt la nivelul Baroului mecanismele care asigură pregătirea profesională absolut corespunzătoare. Numai că trebuie parcurse și ele pentru a se îndrepta spre definitivat. ”, a spus prodecanul Rodica Apan, avocat în Baroul Cluj.
La Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj de pe strada Burebista nr.2 este încă perioada de înscriere, timp de câteva zile, atât pentru programul de licență, cât și la cele două mastere. Până în 22 septembrie, erau înscriși 185 de absolvenți de liceu la forma de învăzământ ZI și 112 la Frecvență redusă. Aici, amintim că s-a înscris și directorul cancelariei prefectului județului Cluj. La programul de mater în Dreptul afacerilor sunt încriși 16 licențiați, iar la masterul de Științe penale și criminalistică, 41.
La Facultatea de Drept din Cluj a Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir” București, majoritatea cadrelor didactice sunt practicieni: judecătorii Sorina Siserman, Gabriel Năsui, Danusia Pușcașiu și Liviu Ungur, toți de la Curtea de Apel Cluj, coordonatorul biroului teritorial al Avocatului Poporului, Camelia Reghini, avocații Elena Fodor, Anca Georoceanu, Ilie Urs, Mihnea Radu, Călin Mircea Costin, Sidonia Culda, Livia Labo, Rodica Diana Apan, Vladimir Mătușan, Nicolae Roș, Tudor Oniga, Codruța Jucan, medicul legist Dan Perju Dumbravă, expertul în comunicare Aurel Codoban, cunoscuta profesoară de drept penal special, Ioana Vasiu, care predă și la UBB Cluj.
Un interviu cu decanul Corina Buzdugan puteți citi AICI.