fbpx

Zilele carierei la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj cu patru tineri avocați și notari publici

Evenimentul ”Zilele carierei” de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca, din 10 aprilie, a avut ca invitați doi tineri avocați și două tinere notari publici.

Cei care le-au vorbit studenților adunați în număr mare în Aula Facultății de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj au fost Diana Chiș, Anamaria Mădălina Tolan, Bogdan Blaj și Cristian Gîndac.

Chiș și Tolan au reușit la concursul de admitere în notariat în 2015, când au fost patru locuri și au intrat două absolvente de la ”Dimirie Cantemir” și două de la UBB Cluj.

Diana Chiș, care a intrat în notariat în anul când a absolvit facultatea, i-a introdus pe studenți în : ”Notarul se ocupă cu constatarea corpurilor juridice și comerciale neligioase, pe lângă prea-cunoscutul contract de vânzare, ne revine în atribuții atât procedura succesorală, procedura divorțului, precum și alte proceduri mici, precum legalizarea copiilor sau certificarea anumitor fapte.

Numărul posturilor de notar este alocat în fiecare an de Ministrul Justiției. ”În ultimii ani, pentru Camera Notarilor Publici Cluj au fost alocate patru posturi, ceea ce e un număr destul de mare.”, a precizat Chiș.

”Nu vă lăsați intimidați de studenții și absolvenții de la UBB”

Mădălina Tolan a spus: ”Eu am venit astăzi aici ca să demontez anumite zvonuri, mituri cu privire la admiterea în această profesie. Pe mine cei mai mulți mă întreabă dacă poți să reușești chiar dacă nu ai părinți, verișori, mătuși, soți notari. Răspunsul este da. Eu nu am pe nimeni în familie. Secretul este studiul individual, nu relațiile de familie cu alți notari.

Vreau să subliniez astăzi să nu vă lăsați intimidați de studenții și absolvenții de la UBB pentru că nu sunt mai bine pregătiți decât voi. Și voi puteți reuși în orice profesie atâta timp cât vă pregătiți temeinic și din timp. Dacă vă așteptați să intrați învățând o lună, două înainte, rezultatele nu vor apărea. Și eu și Diana am învățat cu mult timp înainte de admitere.

Un alt zvon este că la admiterea pentru notariat ar exista un interviu. În anul când am intrat noi era o probă orală. Aceasta în prezent nu mai există. Admiterea constă într-o singură probă scrisă, din 100 de întrebări de tip grilă: 50 întrebări din drept civil și 50 din drept notarial. Examenul se organizează la București de către Institutul Notarial Român, nu se mai organizează de Camere. Asta înseamnă că acum toată lumea primește aceleași întrebări. Înainte fiecare Cameră formula propriile întrebări și propriile subiecte la proba orală. Examenul se desfășoară de regulă anual, dar din păcate nu prea există consecvență. De exemplu în anul 2017 nu s-a organizat admitere deloc, urmând ca în 2018 să se organizeze două sesiuni. una în februarie și una în septembrie.”

Înscrierea la examen se face pe camere, fiind 15 în toată țara. Candidații se pot înscrie la orice cameră, indiferent de domiciliu, însă doar la una singură. Postul primit după admitere va fi arondată la acea cameră. ”Puteți să picați cu o notă foarte mare, în funcție de notele celorlalți candidați. Au fost concurență care au picat cu note mari pentru că s-au înscris la o anumită cameră și cu nota respectivă ar fi intrat la alte zece camere.”, a precizat Tolan.

Diana Chiș a adăugat: ”Puteți să vă desfășurați activitatea în circumscipția altei camere decât cea în care v-ați înscris prin asociere. De exemplu în Cluj funcționează circa 200 de notari, din care o sută sunt în Camera Notarilor Cluj. Deci mai mult de jumătate funcționează în societăți. Pe perioada stagiului, nu trebuie să vă faceți griji că nu vă găsiți notar, căci Camera este obligată să vă desemneze unul, iar dacă pe parcurs nu sunteți mulțumiți, puteți să-l schimbați. Pe perioada stagiului sunt anumite examene. Camera, la câteva luni, organizează verificări. Noi am avut două teste, care ar fi trebui să ne ajute să ne organizăm mai bine.

Personal, vă recomand să învățați mai mult decât se cere pentru admitere, pentru că dacă promovați admiterea, când o să ajungeți în birou și o să vedeți câte probleme sunt, pe care nu le găsiți scrise în nicio carte, va trebui să vă readuceți aminte ce ați învățat în facultate, drept comercial, administrativ, fiscal, toate domeniile pe care le învățați.”

Bogdan Blaj a afirmat: ”Dacă m-ați întreba care este cea mai frumoasă profesie, cred că intuiția v-ar spune că avocatura. Dar oare într-adevăr este cea mai frumoasă profesie? Dacă mă întrebați pe mine, o să vă spun că da. Însă cea mai frumoasă profesie este cea care se potrivește fiecăruia. Fiecare persoană este diferită, la fel și fiecare profesie. Fiecare persoană are calități și defecte, la fel fiecare profesie are avantaje și dezavantaje. Singura soluție este  ca să vă dați seama dacă vi se potrivește din timpul facultății este practică, practică, practică.”

Tânărul avocat a precizat că este nevoie de mult studiu pentru admitere a în profesie: ”Oricât ne-ar învăța profesorii și am repeta în timpul facultății, este nevoie de studiu individual. Fie că e în anul IV de facultate sau după admitere, este singura modalitate prin care putem accede în profesie”, a spus Blaj, care actvitează în civil.

Acesta a spus că cea mai mare bucurie în profesie este atunci când instanța superioară casează în totalitate sentința nefavorabilă de la fond.

Cel de-al patrulea invitat, Cristian Gîndac, avocat stagiar la cabinetul Călin Budișan, le-a spus studenților că în domeniul penal bucuriile pot veni mai repede, chiar din faza de urmărire penală, de exemplu punerea în libertate a clientului. Stagiarul a mai precizat că într-adevăr activitatea de avocat diferă față de teoria din facultate și că nu trebuie să se sperie de sarcini mai ”mici”, precum a duce un act la registratură, căci și acestea sunt importante și le fac chiar și avocați cu experiență.

Gîndac le-a mai spus studenților ce presupune efectiv examenul de amitere în barou, care a fost modalitatea lui de a învața ”eu învațam cam 12 ore pe zi, dar nu reușeam să mă apuc de învațat mai repede de ora 14 în fiecare zi”.

Când a fost întrebat cum a fost la interviu, le-a spus ca ”eu practic nici nu am avut un interviu propriu-zis, ci mai degraba o discuție liberă în care am fost întrebat ce punctaj am facut la examen, doar la penal și la procedura penală (18 și 17 din 20), apoi când am absolvit facultatea și cam asta a fost tot. I-am spus maestrului ca indirect îl cunoșteam pentru ca citisem articole în care aparea dânsul alaturi de anumiți clienți, după care maestrul mi-a spus, bine Cristian, deobicei citesc oamenii și e ok, sper să nu greșesc dar nu cred, începem de mâine la ora 8.”

De asemenea le-a spus studenților ca înca din anul 3 știa exact ca îți dorește sa fie avocat în penal și mai ales la Calin Budișan. „Mi-am spus ca vreau sa lucrez în penal și sa fac penal, nu doar șantajuri și amenințări. Vreau sa fac penal la un alt nivel, sa învaț de la un oameni valoroși, apreciați, cu un renume în domeniu.”

„În ceea ce privește programul, așa cum spunea și colegul meu, când terminam practic treaba la birou, defapt am terminat doar acolo, pentru ca ajungem acasa și ne pregătim pentru a doua zi, fie ca avem audieri, fie ca avem instanța.” Noi lucrăm la un nivel foarte ridicat, un volum foarte mare de muncă, dosare voluminoase îi complexe, care presupun mult studiu și o foarte buna pregatire continuă”, a precizat avocatul stagiar.

Îmi amintesc ca în anul 3, doamna profesor Vasiu ne spunea cum trebuie să procedăm ca să fim mereu informați corect: „va treziți dimineața, intrați pe site la Înalta Curte să verificați daca nu a apărut o decizie de dezlegare sau un recurs în interesul legii, apoi intrați pe site-ul Curții COnstituționale sa verificați dacă nu s-a dat o decizie de neconstituționalitate și abia apoi va puteși începe ziua, și într-adevăr în penal așa e”.

Cei patru invitați le-au mai spus studenților și alte informații din interiorul profesiilor, pentru a-i ajuta în decizia pe care o vor lua cu privire la carieră.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina