fbpx
Acasă » ȘTIRI » Zece ani după jaful de la BT Mănăștur. Condamnații își caută încă dreptatea la CEDO. Avocat: ”Una din cele mai mari erori judiciare”

Zece ani după jaful de la BT Mănăștur. Condamnații își caută încă dreptatea la CEDO. Avocat: ”Una din cele mai mari erori judiciare”

Au trecut zece ani de la jaful de la BT agenția Mănăștur din 13 februarie 2009. Între timp, doi tineri, care pe atunci aveau 20 de ani, au fost condamnați și au ispășit pedepsele, dar susțin în continuare că sunt nevinovați și își caută dreptatea la CEDO. ”Trăiesc cu speranța că pana la urmă tot se va afla adevărul”, spune unul dintre ei. Avocatul care i-a reprezentat spune că a fost una dintre cele mai mari erori judiciare din istorie.

Opinia publică era șocată în 13 februarie 2009, când avea loc primul jaf bancar în totată regula (cu pistol și baston cu electroșocuri) din Cluj-Napoca. Doi indivizi cu cagule au intrat în agenția Băncii Transilvania din cartierul Mănăștur de pe strada Islazului, la ora 16.45, înainte de închidere, iar într-un minut și 10 secunde au plecat cu 246.000 de lei.

După aproape un an de la jaf, în ianaurie 2010, au fost arestați preventiv tinerii Andrei Hosu și Bogdan Baciu, fără antecedente penale, care nu arătau tocmai ca niște infractori cu sânge rece, în stare să dea un asemenea jaf.

O expertiză tehnică efectuată in dosar a arătat ca cei doi suspecti erau mai scunzi, unul chiar cu 20 de cm, decat persoanele care apar in imaginile de pe camerele de supraveghere. Cu toate acestea, cei doi au fost condamnați la închisoare.

Șirul hotărârilor în fond, apel și recurs (atunci era și a treia cale de atac) este unul cu totul unic în istoria sitemului judiciar din România: Tribunalul Cluj, la fond, l-a condanat pe Hosu la 17 ani de închisoare (!) și l-a achitat pe celălalt inculpat. În apel, magistrații Curții de Apel Cluj le-au dat la fiecare 10 ani, iar în recurs, Înalta Curte de Casație și Justiție le-au scăzut pedepsele la 3 ani, iar un judecător din complet i-a considerat nevinovați și a scris opinie separată la decizia definitivă.

Citești AICI opinia separată a judecătorului ÎCCJ. Motivarea deciziei definitive de condamnare AICI

Andrei Hosu a fost eliberat din Penitenciar în decembrie 2015, iar Bogdan Baciu în februarie 2016. Ambii s-au însurat între timp, iar Hosu are doi copii.

Cauza lor este încă pe rol la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.  ”Noi am dat Statul roman in judecata pentru ca nu s-a tinut cont de probele noastre”, ne-a spus Andrei.

Acesta a declarat în exclusivitate pentru Clujust, la 10 ani de la ziua jafului, că speră că se va face dreptate: ”Eu sincer traiesc cu speranța ca pana la urma tot se va afla adevărul intr-un fel sau altul si cine sunt vinovații. Nasol este ca nu vor fi trasi la raspundere cei care ne-au bagat noua in cârcă fapta”

Clujust: După atâția ani, dacă ați fi voi autorii, ai recunoaște acum?

”Adevărul e ca mai ales acum nu mai avem motive sa mintim. Puteam sa zicem ce vrem noi, ne-am executat pedeapsa si s-a terminat. Dar si peste 50 de ani daca vom fi întrebați tot acel raspuns il vom da noi am facut puscarie aiurea pentru o fapta pe care noi nu am facut-o si nici habar nu am avut de asa ceva, am fost nevinovati si suntem in inimile noastra toata viata.

Si-au batut joc de tinerețea noastra, de libertatea noastra, de familile noastre de tot.. Ne-au distrus, am ramas cu repercusiuni grave. Nu a fost usor deloc, dar bine ca am trecut cu bine peste tot si incercam sa ne bucuram de fiecare clipa pe care o avem impreuna cu familile noastre”, a răspuns Andrei Hosu (foto).

Bogdan Baciu nu a dorit să vorbească.

Avocatul Vlad Hosu din București, unul dintre cei care i-a apărat pe acuzați, îl invită la cafea pe procurorul care a instrumentat dosarul.

”Acum zece ani eram un tânăr avocat și, să zic așa ca la fotnal, eram un junior care a intrat să joace în Champions League. Cu mintea de acum, poate că aș fi avut altă abordate în faza de urmărire penale, căci noi am fost extrem de sinceri și deschiși, dar nu știu dacă ar fi schimbat cu ceva situația.

După zece ani, lansez o invitație publică la cafea procurorului Daniel Ciumărnean să-mi spună onest părerea lui. Eu consider că este una dintele cele mai mari erori judiciare din istorie, comparabilă cu cazul ”Anca”, și sper ca într-o zi să se afle adevărul. Chiar și un judecător de la ÎCCJ, care a avut opinie separată, i-a considera nevinovați. ”, a declarat pentru Clujust avocatul Vlad Hosu. Procurorul Ciumărnean este acum la DNA Cluj.

Alt avocat care i-a reprezentant pe inculpați, Tiberiu Ban, a precizat pentru Clujust.ro că și acum crede că sunt nevinovați cei doi. ”Jaful a fost foarte bine pregătit, autorii au acționat repede și fără ezitare, eu zic că aveau pregătire militară. În schimb, cei doi tineri arestați se loveau unul de altul înainte să intre în sala de judecată sau se împiedicau pe scări. În acest dosar s-a dorit să existe niște vinovați, ca să nu rămână cu autori necunoscuți. Pedepsele din recurs le consider niște remedii, ca să compenseze perioada mare, de aproape doi ani, cât au stat în arest preventiv. Sunt pesimist că adevărații autori ai jafului vor fi prinși, căci atunci când e vorba de prejudicii în bani este mai greu de găsit urma decât în cazul unor obiecte.”, a spus avocatul Ban.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina