fbpx

Walter a ieșit din comitetul creditorilor de la ”U” cu o săptămână înainte să dispară

O schimbare în cadrul procedurii insolvenței Universității Cluj arată că omul de afaceri Florian Walter și-a plănuit atent plecarea din țară, înaintă să fie săltat de procurori.

Convocarea adunării creditorilor FC Universitatea Cluj SA din data de 29 aprilie, inițiată de administratorul judiciar A&A Consultants, este cel puțin ciudată. Brusc, se invocă o sentință din 30 octombrie 2014, potrivit căreia Florian Walter nu ar avea ce căuta în comitetul creditorilor Amintim că în 2013, Walter a plătit datoria clubului la Diecția de impozite locale și a scos Primăria din comitetul creditorilor. Rezultatul ședinței din 29 aprilie a fost publicat recent în Buletinul Procedurilor de Insolvență:

”Având în vedere dispozițiile sentinței civile nr. 733/30.10.2014, pronunțată de Tribunalul Botoșani în dosar nr. 106/1285/2013/a35, conform cărora plata în numele și pentru debitoarea Direcția de Impozite și Taxe Locale Cluj a sumei de 15.115 lei dă dreptul dlui. Walter Florian doar de a solicita achitarea acestei sume în condițiile art. 64 (4) din Legea nr. 85/2006, fără însă a-i conferi acestuia drept de vot în procedură, administratorul judiciar a convocat adunarea creditorilor pentru data de 29.04.2015 cu următoarea ordine de zi: Modificarea componenței Comitetului Creditorilor în sensul alegerii unui alt creditor în locul membrului actual – dl. Walter Florian.

Că a fost cu o săptămână înainte să fugă, o simplă întâmplare. Nu bănuiam că o să plece.

Hotărârea judecătorului sindic executorie, producea efecte. Pur și simplu. Așteptam să fie irevocabilă.  La termene anterioare avocautl din partea firmei, l-a întrebat dacă mai are calitatea de creditor.

Boștină reprezentant în nume proprie.

Cluj Arena.

Era o chestie care mergea procedural.

Convocatorul nr. 856/08.04.2015 a fost publicat în BPI nr. 6691/10.04.2015. La ședința din data de 29.04.2015, conform voturilor transmise prin corespondență, administratorul judiciar a constatat faptul că adunarea creditorilor, cu un procent de 78,79 % din masa credală, a decis desemnarea ca membru în comitetul creditorilor, în locul dlui. Walter Florian, a dlui. Boștină Gabriel, creditor care s-a oferit voluntar conform punctului de vedere transmis.”

captura walter bpi

De precizat că sentința la care se face referire nu era definitivă, recursul fiind judecat și decis în 3 iunie. Așadar, în comitetul creditorilor a intrat fostul jucător și vicepreședinte de la ”U” Cluj, Gabriel Boștină, un apropiat al lui Florian Walter. Boștină are de recuperat peste 100.000 de euro de la Universitatea.  Din comitetul creditorilor ”U” Cluj mai fac parte Romprest SA, Eco Garden SRL, Direcția Finanțelor Publice și Cluj Arena SA.

Administratorul judiciar Marieta Anastasescu spune că ieșirea lui Walter din comitet nu are legătură cu dispariția din țară. ”Că a fost cu o săptămână înainte să fugă e o simplă întâmplare. Nu bănuiam că o să plece. Sentința aceea din octombrie 2014 a judecătorului sindic este executorie, producea efecte. Așteptam să fie irevocabilă, dar la mai multe termene de judecată judecătorul ne-a întrebat dacă Walter mai are calitatea de creditor. Așa am înțeles să convoc adunarea creditorilor și să facem schimbarea. Nu am discutat cu domnul Walter despre asta deoarece era o chestiune procedurală și nu avea ce face. Boștină este reprezentant în nume proprie. El avea următoarea creanță în listă”, a declarat Anastasescu pentru CLUJUST.

Omul de afaceri Florian Walter (fost Bușcă) a fost dat în consemn la frontieră în 6 mai. De atunci au apărut mai multe informații despre locul unde s-ar afla. Mediafax.ro a scris că ar fi plecat din ţară cu zece zile înainte de începerea anchetei, iar ultima dată el ar fi fost localizat la Monaco. Un site din Prahova a dezvăluit că ar fi în Cuba. Recent, Realitatea.net a anunțat că patronul Universitatii Cluj a fost gasit in Columbia, iar autoritile romane au trimis deja politisti acolo pentru recuperarea omului de afaceri. Urmeaza ca actele emise de magistratii de la Tribunalul Prahova sa fie traduse in limba spaniola, iar Ministerul Justitiei sa le transmita autoritatilor columbiene, anunta Realitatea.

Afacerile acestuia au fost preluate de doi dintre fii, Alexandru și Valentin.

Acuzațiile DIICOT

Florian Walter este suspectat că a iniţiat şi coordonat gruparea suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani, operaţiuni financiare în care este implicată SC Compania Romprest Service SA, alături de alte societăţi comerciale, între care unele considerate firme-fantomă.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012 – 2013, firma Romprest ar fi fost implicată într-un lanţ de tranzacţii comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA. Astfel, procurorii anchetează modul în care Romprest angaja forţa de muncă folosită în oraşele în care societatea are contracte pentru salubrizare cu autorităţile publice locale.

Anchetatori au stabilit că mare parte dintre angajaţii firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica şi a deduce banii plătiţi muncitorilor, Romprest încheia contracte cu alte firme, care la rândul lor încheiau contracte cu alte societăţi, până se ajungea la “un eşalon patru”.

“Eşalonul patru din aceste firme trimitea forţă de muncă către Romprest pe hârtie. Odată ce primea factura de intrare, Romprest urma să plătească. Şi atunci eşalonul unu, adică Romprest, plătea către eşalonul doi, doi către trei şi firmele din eşalonul trei plăteau către eşalonul patru. Şi atunci firmele din eşalonul patru scoteau banii la sacoşă, invocând achiziţii de fier sau alte tranzacţii comerciale şi banii se întorceau la negru, cu sacoşa, la eşalonul unu, adică la Romprest”, au declarat surse din rândul anchetatorilor.

Prejudiciul produs bugetului de stat este în valoare totală de 4,5 milioane de euro, reprezentând impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14 milioane de euro) supusă procesului de reciclare. Anchetatorii au instituit măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro.

Comments

comentarii

Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, a anunțat că stadionul Cluj Arena va intra într-o altă etapă de modernizare.... Citește mai mult
Un accident a avut loc, luni seară, la ieșirea din localitatea Deușu, județul Cluj.... Citește mai mult

Lasă un răspuns