fbpx

Victorie pentru avocații stagiari! INPPA a modificat decizia de ieri. E voie cu legislația adnotată la examen

La o zi după ce conducerea INPPA a emis o decizie privind examenul de absolvire, care a pus pe jar avocații stagiari, aceasta a fost modificată în sensul că nu este permisă la examen legislația comentată, astfel că rămâne legislația adnotată.

”Față de semnalele primite din partea candidaților la examenul de absolvire a I.N.P.P.A. din data de 15 noiembrie a.c.,

Față de faptul că pe piața de carte marea majoritate a culegerilor de legislație existente cuprind adnotări cuprinzând trimiteri la legislația conexă, acte normative modificatoare, RIL, HP, decizii ale C.C.R.

Se modifică alin. (2) al art. 2 al Deciziei nr. 41/26.10.2020, după cum urmează: 

„(2) Nu este admisă legislația comentată, indiferent dacă comentariile sunt tipărite sau olografe. La disciplina „Organizarea și exercitarea profesiei de avocat” este permisă legislația cuprinzând precizări privind  deciziile interpretative date de Consiliul U.N.B.R.”.”, se arată în noua decizie.

Modificarea vine în urma unei petiții inițiate de avocatul stagiar Cristian G. de la cabinetul de avocatură Călin Budișan din Baroul Cluj, semnată de 140 de stagiari.

”Cu privire la conținutul alin. (2) art. 2 din cuprinsul Deciziei nr. 41 din 26.10.2020 a I.N.P.P.A., privind organizarea și desfășurarea examenului de absolvire a I.N.P.P.A.:

Fie să eliminați sintagma: „Sunt considerate adnotări inclusiv trimiterile la și corelațiile cu acte sau texte normative”

Fie să adăugați următoarea sintagmă la finalul conținutului actual: „Sunt exceptate de la aceste dispoziții deciziile Curții Constituționale, deciziile pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea Recursurilor în interesul legii și a Hotărârilor prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, legislația conexă, legile de aplicare, hotărâri CEDO, corespondența cu reglementările anterioare, deciziile UNBR și ale altor organe ale profesiei”  la finalul art. 2 alin. 2 a Deciziei nr. 41 din 26.10.2020 a I.N.P.P.A., privind organizarea și desfășurarea examenului de absolvire a I.N.P.P.A.”, se arată în petiție.

În motivarea petiție se arăta: ”Am constatat faptul că prin decizia citată la punctul nr.2 se adaugă textului citat la punctul nr. 4, sintagma: „ sunt considerate adnotări inclusiv trimiterile la și corelațiile cu acte sau texte normative”. Suntem de părere că această adăugare reprezintă o veritabilă modificare a Regulamentului de examen care, potrivit art. 309 alin. 2 din Statutul profesiei trebuie să fie publicat cu minim 45 de zile anterior datei stabilite pentru desfășurarea examenului. În speță, această modificare a regulamentului a fost efectuată cu nerespectarea termenului imperativ de 45 de zile, fapt ce este de natură a aduce prejudicii grave în randul candidatilor.

Mai mult decât atât, subliniem faptul că această modificare a regulamentului a creat confuzie în rândul candidaților deoarece nu este clar dacă sunt acceptate materiale care să conțină: deciziile Curții Constituționale, deciziile pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea Recursurilor în interesul legii și a Hotărârilor prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, legislația conexă, legile de aplicare, corespondența cu reglementările anterioare, deciziile UNBR și ale altor organe ale profesiei.

Adnotările sunt deosebit de importante pentru că se referă la decizii ale ÎCCJ, CCR cu privire la interpretarea textele de lege, decizii CEDO și trimiteri la legislație conexă.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns