fbpx
Vicepreședinte UDMR, Nagy Zoltan, fost secretar de stat

Vicepreședinte UDMR, directorul unei mari companii și un deputat, audiați în procesul Annei Horvath

Un vicepreședinte UDMR, care este și directorul de cabinet al președintelui Kelemen Hunor, directorul unei mari companii din Cluj și un deputat au fost audiați, astăzi, ca martori în procesul penal al fostului viceprimar al Clujului, Anna Horvath.

Vicepreședintele UDRM, Nagy Zoltan Levente, a spus la Curtea de Apel Cluj că a apelat la Anna Horvath după ce Primăria i-a dat un răspuns negativ în legătură cu autorizarea unei terase la localul L’Alchimiste din Piața Unirii, pe care îl deține împreună cu soția lui, Debreczeni Hajnal, fost consilier de presă al președintelui UDMR, Kelemen Hunor.

”Am sunat-o pe inculpata sa o intreb de problema respectiva pentru ca raspunsul primariei mi s-a parut nefondat. Mi s-a reespins cererea de autorizare pentru ca s-ar mai fi cerut de alta firma si ca imobilul avea destinatie de farmacie, motivând că nu are nevoie de terasa”, a spus Nagy. În spațiul din Piața Unirii nr.10 în care este restaurantul său a fost înainte o farmacie. Cealaltă firmă, ce aparține lui Mircea Buteanu, care avea contract pentru terasă deține un spațiu ce apare în acte ca pivniță. Este vorba de localul Che Guevara.

”Mi s-a parut ciudat ca pivnita a primit autorizatie pentru terasa si farmacia nu. Doamna care se ocupa de dosar a zis ca nu stie cum sa rezilieze contractul.  Nu stiau cum sa rezilieze si sa faca impartirea sa fie si ppentru pivnita si ptentru farmacie. Am acceptat raspunsul caci pana la deschiderea restaurantului in noiembrie (2016 – n.red) nu mai aveam nevoie de terasa”, a spus Nagy. În cele din urmă, restaurantul și terasa au fost deschis în vara acestui an. Pentru terasă s-a organizat licitație, potrivit vicepreședintelui UDMR.

Întrebat de instanță de ce a apelat la Horvat, acesta a răspuns: ”Pentru ca o cunosc de 10 ani.  Stiam ca nu poate sa intervina sa ma ajute pentru că toate actele trebuie semnate de primar. Am apelat ca să sa inteleg motivul real pentru care mi s-a respins cererea. Am vrut sa aflu pentru a intelege cum functioneaza primaria” (O anchetă interesantă despre legătura între localul L’Alchimiste și o fundație susținută cu bani de la Guvenul maghiar puteți citi AICI)

Ambrus Adam, directorul general Amera Grup, a fost pus de instanta sa povesteasca despre posibilele interventii la functionari din Primarie pentru Planul Urbanistic Zonal aferent gradiniței Țăndărică din Amera Tower

”O cunosc de mai multi ani, acum suntem prieteni”, a descris Adam relația cu Anna Horvath, după care a povestit despre motivul pentru care i-a cerut ajutorul în 2016: ”Am avut o problema. Gradinita incepuse sa functioneze si nicicum nu obtineam autorizatia de la ISU si pentru asta trebuia sa facem demersuri la primarie, demersuri care au durat o eternitate si exista presiune din partea parintilor pentru ca era chiar dupa cazul Colectiv. In 2014 noiembrie am solicitat si dupa un an jumate nu reuseam sa fac pasi si am apelat la toata cunostintele din primarie ca sa primesc documenele necesare efectuarii receptiei. În Vara lui 2016 ni s-a solicitat si aprobarea unui PUZ, moment in care am solicitat ajutorul inculpatei ca să nu se tergiverseze asa mult, sa puna pe ordinea de zi. Cladire de birouri se transforma in cladire multifunctionala in care putea sa opereze si o gradinita. A zis ca incearca sa ne ajute. Ne-a ajutat, dar nu stiu exact cum. Aveam nevoie de aviz de la comisia de urbanism, acolo erau tergiversari”, a spus directorul Amera

Intrebat de ce se tergiversa la comisie, acesta a răspuns: ”Niciodata nu am aflat. Numai luna trecuta am reusit sa finalizam documentatia. Luna trecuta am primit autorizatie ISU, desi gradinita functioneaza de 3 ani.”

Despre ajutorul dat de fostul viceprimar, Adam Ambrus a spus ”Un pic ne-a ajutat prim faptul ca a intrat in discutie acel aviz, dar nu l-am obtinut”.
Motivele tergiversării? ”Am fost indrumati gresit de lucratorii primariei in permanenta, ne-au zis sa urmam 5 pasi apoi ca trebuie alti pasi. Inculpata a incerat sa ne ajute, dar in acea harababura nu a putut”

Martorul as pus că a mers si la arhitectul șef Ligia Subtirica și la directoarea direcției de urbanism, Corina Ciuban. ”La primar ati mers?”, a întrebat intrigată judecătoarea Monica Rodina. ”Nu”, a răspuns Adam. ”De ce?”, a continuat judecătoarea. ”Am mers la Anna Horvath pentru ca o cunosteam, pe primar nu”, a spus martorul.

Acesta a precizat că a donat bani in campania pentru primărie a Annei Horvat din 2016, pe persoană fizică 8.000 lei și de pe firma 9.000 lei. ”O apreciati cu toate ca nu v-a ajutat prea mult?”, a întrebat instanța. ”Foarte mult, a fost singura care macar a incercat sa ne ajute si o apreciez in general pentru ce a facut pentru comunitate”, a precizat directorul Amera Grup.

Un alt martor în proces a fost deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu.  Acesta a precizat că a fost în audiență la Horvath în 2014, pe când lucra ca jurnalist ca să o întrebe despre problema gropii de gunoi și că atunci a rugat-o să-l ajute să mute un copil dependent de dializă de la Direcția Generală de Protecție a Copiilor Mureș la Cluj. Este cunoscut că Ungureanu se ocupă demult de o asociație care ajută copiii care au nevoie de dializă. Deputatul a precizat că Horvath nu l-a condiționat în vreun fel și că nu a reușit să-l ajute, cazul fiind rezolvat prin instanță. În cele din urmă, copilul a ajuns la un centru din Cluj.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina